Klik og se annoncen

Af Michael Hansen

Korsør: I 1908 løb de første film over lærredet i Korsør Biografteater på Jens Baggesens Vej. Filmene på premiereaftenen dengang hed blandt andet 'En rejse fra Stockholm til Gøteborg, 'Den moderne hat' og 'For tidligt hjemme'. Mens de seneste publikumsbaskere på stedet har heddet 'Druk', 'Retfærdighedens ryttere', 'Klovn the Final' og 'De Forbandede år'. Og selvom tjenester som Netflix og HBO har vundet indpas, så er biografoplevelsen stadigvæk noget, som folk prioriterer.

- Film skal ses i biografen, specielt komedier eller actionfilm, fordi det er sjovere at grine eller gispe flere sammen end kun at sidde to mennesker hjemme i sofaen, fortæller Miee Swendsen, formand for Korsør Biograf Venner.

Korsør Biografteater har desuden også stor succes med forskellige arrangementer, såsom operabio, ønskefilm og lørdagsklassikeren, mens de også har haft venindebio.

Historien bag

Stedets historie emmer af nostalgi, og selvom meget er forandret, så kan man enkelte steder faktisk se det originale murværk ved trappen op til operatørrummet og den gamle spolefilmsafspiller. Det historiske vingesus er dog ikke noget, som biografen benytter sig ret meget af i dagligdagen og som udefrakommende skal man håbe på, at ens GPS kan lede en til målet, for ikke engang et skilt i en af rundkørslerne til Korsør kan lede en på vej.

-Nej, vi bruger det faktisk ikke særligt aktivt. Det burde vi måske nok gøre, fordi vi vil gerne have nogle flere af sommerhusgæsterne lokket hertil og se film. Det er jo en anderledes oplevelse at gå i biografen her, end inde i de store Nordisk Film-biografer, men mange udefra kender ikke til biografen eller historien bag, fortæller Margit Enderlein, som er en af de frivillige, som driver biografen.

Hun tilføjer, at hvis der kommer nogle gæster, som de ikke har set før, så er de gode til at hive fat i dem og fortælle historien om stedet, når de ankommer.

Bio inde og ude

Bygningens sorte mosaikfacade har skabt en del debat lokalt, da mange synes, at det er synd for den gamle bygning at den skulle beklædes med de sorte mosaiktern. Noget, som de lokale dog elsker, er stemningen indenfor, hvor indretningen i lounge-området ikke ligner en klassisk biograf, og det gør priserne eller størrelsen på popcornene heller ikke. Til gengæld koster det kun 60 kroner, og ønsker man flere popcorn, så yder det frivillige personale den service at komme personligt ind med dem, selvom filmen er startet.

- Fornemmelsen og historikken har sat sig og giver en stolthed, så os, der er her, vil lægge os ekstra i selen for, at den skal bestå. Vi værner jo naturligvis om stedets historie, og den betyder meget for os, uddyber Margit Enderlein.

Ikke verdens ældste mere

I mange år har Korsør Biografteater kunne bryste sig af at være verdens ældste biograf, men det er ikke længere tilfældet, fortæller Miee Swendsen.

- Officielt er vi ikke blevet frataget den titel, vi fik af Guinness i 2008, men vi har hørt, at der er blevet fundet en biograf i USA, som skulle være ældre end vores. Så kan vi være verdens ældste og bedste frivilligdrevne biograf i stedet, og titlen i Europa har vi stadig.

I mere end 100 år har Korsør Biografteater eksisteret, og selvom det kan være svært at drage paralleler mellem fortid, nutid og fremtid, så oplever biografen, at danske film altid hitter, og at de lokale ikke mindst støtter op om biografen. Det håber de også fortsætter ovenpå en coronakrise, som har tæret hårdt på den frivillige biograf, men som de håber ligeså meget har taget hårdt på de biografgængere, som ikke har set en film på det store lærred i over et år, og forhåbentlig står klar til igen at se film i byens biograf.