Klik og se annoncen

Af John Hansen

STOREBÆLTSBYER: Også i den seneste rapport fra Kystdirektoratet optræder Korsør i en central rolle.

Korsør er sammen med Vordingborg og den lange lave lollandske syd- og vestkyst over mod Nakskov de tre områder, som her i Region Sjælland er mest truede af fremtidige stormfloder og oversvømmelser.

Slemme 2006

Så sent som i 2017 var der truende storme over Sjælland, og ellers var det tilbage i 2006, at ikke mindst Storebæltsbyen Korsør oplevede vandskader og store oversvømmelser i bymidte og flere steder langs kysten.

Også Skælskørområdet og Kobæk strand blev ramt af højvandet i 2006.

Bedre i 2024

Men Korsør figurerer som nævnt blandt de 14 mest truede byer i Danmark - ifølge Kystdirektoratet.

Slagelse Kommune er da også - med slutmål 2024 - igang med en plan og et arbejde, der fremover bør sikre Korsør mod de ubehagelige naturfænomener, der bare skyller ind over gader og torve samt beboernes hus, haver og forretninger.

Udvalgsformand Jørgen Grüner, SF, bebuder, at 'den nye kystsikring af Korsør skal være på plads i 2024.'

Det milliondyre såkaldte Højvandsprojekt finansieres af såvel borgerne i byen samt Slagelse Kommune.

Frygten sidder der

På direkte radio har en af beboerne i centrum, Jane Kjølbye - aktiv i bl.a. Korsørs bymidtegruppe - netop fortalt om den frygt, der hele tiden sidder.

'Jeg oplevede det i 2017, men ellers er det naturligvis 2006, vi tænker på, hvor vandet bare strømmede ned gennem bymidten. Mange borgere fik deres ting og værdier ødelagt dengang, møbler, bøger og så videre,' erindrer Jane Kjølbye fra Korsør Bevaringsforening.

Jane gør også situationen op med et: 'Vi må jo huske, at vand også er farligt. Og Korsør er jo omgivet af vand på tre sider. Det er en kendsgerning, man også må forholde sig til.'

Tøjmand og næste gang...

Også Jimmy Hansen, Din Tøjmand i Korsør, ved, hvad det vil sige, at leve midt i en lavtlandsby ved vandet.

- Det er kun et spørgsmål om tid, hvornår vandet kommer næste gang. Det ved vi, udtrykker Jimmy Hansen.

Korsør, Skælskør, Vordingborg og andre kystbyer må leve med vandet og faren. Men dog en fare, der også kan begrænses og inddæmmes.

Fl. Erichsen: - Jordvold

'Højvandssikringen er vigtig for Korsør. Området ved fiskerihavnen er nok det mest udsatte sted, og det første sted, hvor vandet kommer ind.

Og vi skal bl.a. have jordvolde ved Sylowsvej,' påpeger byrådsmedlem Flemming Erichsen, Soc. - tidligere Korsør borgmester, der nu også er formand for Bymidtegruppen i Storebæltsbyen.

Erichsen og de øvrige korsoranere ser frem til, at der bliver gjort noget ekstra de kommende år, For faren lurer jo hele tiden...