Klik og se annoncen

Af John Hansen

Vi må konstatere, at MeToo- og sexisme-sagerne har taget en ordentlig tur i karussellen den seneste uges tid.

Både på landsplan generelt - og i særdeleshed hos De Radikale nationalt - og såmænd nu også lokalt i og omkring Slagelse byråd.

I Slagelse nåede vi nemlig onsdag midt i ugen et foreløbigt højdepunkt - eller lavpunkt - med socialdemokraten Steen Olsens indrømmelse og erkendelse af, at det nok var ham, der ved indgangen til et udvalgsmøde havde givet kollega Sofie Janning et klap i bagdelen.

Olsen kunne dog mystisk nok 'ikke selv huske det passerede,' eller huske at det var ham, meldte han ud i radioen og flere medier. Og faktisk var det partifællen Sofie Janning, der tidligere på dagen - via et telefonopkald - måtte erindre ham om det.

Hvem med den løse hånd?

Dermed var 'synderen' i sagen altså fundet, endda i egne rækker. SO brugte selv ordet 'synderen, da han som udvalgsformand åbnede onsdagsmødet i udvalget.

Og han/det har jo været til debat og 'under eftersøgning', lige siden vi her på VDonline allerførst på ugen kunne afsløre, at den pågældende med den løse hånd jo måtte findes indenfor Sofie Jannings to udvalg.

Der var syv mænd i de to pågældende udvalg, og primært Jørn-Ole Didriksen fra Venstre stillede sig straks op og erklærede sig 'edderrasende' over, at Janning i radioen havde meldt ud om udvalgene - og derpå fået pilen til at pege på én af de syv.

Indrømmelse - lang tid efter

Torsdag den 8. oktober kunne Sjællandske over hele forsiden fortælle: 'Partikollega indrømmer: Jeg klappede hende bagi'.

Udvalgsformand Steen Olsen, Socialdemokratiet, udtalte til avisen, at han ikke mindedes situationen.

Sofie Janning har udtalt, at hun i situationen - lige før de skulle sætte sig til mødet for nogle måneder siden - var 'blevet noget paf.' Og derpå havde taget ham i rette med, at det kunne han godt stoppe med!

'Det var da nedværdigende,' fremhævede Sofie også. 'Men der lå ikke noget seksuelt i det, sådan følte jeg det ikke.'

Didriksen: Man må undres!

Jørn-Ole Didriksen undrer sig over flere elementer, siger han til VDonline:

'Ingen kan tilsyneladende huske noget fra den dag. Steen Olsen slet ikke, og ingen andre har vist bemærket noget. Heller ikke jeg.

Jeg mener Sofie her er gået ud for at promovere sin egen person. Og så har hun ved at nævne udvalgene fået mistanken rettet mod os alle... Utroligt de ikke har clearet det af. Og at borgmesteren ikke har handlet på det,' mener Jørn-Ole.

Rejser flere spørgsmål

Senest rejser der sig så nye spørgsmål omkring håndteringen af Slagelsesagen - og det klaps, som S-gruppeformand Sofie Janning jo selv berettede om i DR-radioprogrammet sidste lørdag.

Var der nogen, der her fik sagt lidt for meget - og derfor spredt unødvendig mistanke?

Og hvor længe har borgmester John Dyrby Paulsen, Soc., kendt til sagen - og hvad har han egentlig gjort ved den?

Janning og det principielle

Oprindelig var det, efter eget udsagn, bare Sofie Jannings hensigt at få sat dybere fokus på hele problematikken og det principielle omkring både alvorlige og måske mindre alvorlige sager.

'Vi skal alle kunne være her og møde på vores arbejde, uden at skulle frygte den slags nedværdigende ting,' fremførte hun. Den er gal med kulturen!

Hånden eller håndteringen?

Det er fortsat Jannings ærinde at fokusere på bolden fremfor manden.

Men man har jo også kunnet se - også i den noget 'løsslupne udvikling' omkring Radikales Lotte Rod, Sofie Carsten Nielsen og Morten Østergaard - at diskussioner og debatter ikke undgår at kræve konkrete eksempler - og dermed også primært anklagede mandspersoner.

Steen Olsen har så direkte (P4 Sjælland) betragtet det 'som en gave' at få denne sag til at blive klogere på. Og Steen har nu på dagsordenen for novembermødet i sit udvalg bebudet, at man skal drøfte ordentlig og anstændig opførsel.

John Dyrby fortæller, at kommunens MED-udvalg snart vil fremkomme med ideer og forslag, så man virkelig seriøst kan komme ud med en politik, der skal kunne holde for fremtiden.

Ligesom KL-landsformand Jacob Bundsgaard, Soc. bredt har påpeget: 'Ingen skal føle sig utrygge over at gå på arbejde. Vi skal have tingene frem på bordet, så vi kan få uvæsenet stoppet.'

Morten, en stor hjælp!

I øvrigt er det lokale radikale byrådsmedlem Troels Brandt, Skælskør, selvsagt særdeles ked af den seneste triste udvikling hos Det Radikale Venstre.

For kort tid siden var Brandt sammen med Morten Østergaard på besøg på Motalavej i Korsør, hvorfra de udkom med en ny fremstrakt hånd til de unge. Det gælder om at få de unge i job og uddannelse - og ikke skælde ud, meldte de i debatten, hvor ikke mindst statsminister Mette Frederiksen og vor regionale boligminister Kaare Dybvad, begge Soc., ellers har slået den kontante tone stort an.

Brandt: Hjælpsomme Morten

Troels Brandt fortæller, at han 'altid har haft et rigtigt godt samarbejde med Morten Østergaard. Morten har altid været der, når man har haft brug for ham. Eksempelvis med råd i den svære situation på rådhuset i Slagelse omkring konstitueringen i 2017-18. Da var Morten en særdeles store hjælp og det 24-syv,' fortæller en tydeligt berørt Troels Brandt.

At være menneske

Alt ialt kan man altså i disse dage i alle vore medier snart opleve et utal af sager, overvejelser og synspunkter.

Allersenest har et lørdags-indlæg og synspunkt fra Skælskør-byrådsmedlemmet Anders Koefoed, V, bragt store debat og furore på Facebook.

Måske ét af ugens mest rammende indspark dog står at læse på sn.dk - fra en 'almindelig borger' Kim Hansen:

'99,9 procent af både mænd og kvinder har lavet en eller anden form for sexisme i deres liv - så nu er jagten gået ind, og intet er for småt.'

Nok værd at overveje for den enkelte.

Men dog også fremført før Mortens seneste grovere bekendelser...og primært nok bare fokuseret på 'en hånd på et lår.'

Hvad er læren mon?

Alvoren her kan vi så slutte af med at lytte til 'De konstruktive nyheder' på Danmarks Radios P1.

Her slog man nemlig fredag fast, at de gyldne ord, der overalt og fremover vil være gevaldig brug for, slet og ret er ordene: 'Det var mig'.

Og vi kan samle op. Er dette måske læren af bl.a. de to sager her med hhv. De Radikale i hovedstaden og Socialdemokraterne i Slagelse:

'Sig det. Indrøm det bare - og helst før din nabo,' hed det også i radioprogrammet.

Og vi kunne tilføje: 'Især altså hvis du selv kan huske det...'