Klik og se annoncen

Af John Hansen

Utallige lokale og nationale toppolitikere fra flere partier har de seneste dage sværmet om Motalavej i Korsør, som eksemplet på én af de mange danske ghettoer (udsatte boligområder), hvor det bare er gået grueligt galt.

I hvert fald noget er gået galt. For mange lokale beboere 'elsker stadigvæk Motalavej' og udtrykker det gerne - men mange er gennem årene naturligvis blevet chikaneret, ugleset og indblandet i alle de forskellige slag og balladekampe.

Som radikale Troels Brandt udtrykte det: 'Husk lige at de største tabere af alle her jo er borgerne på stedet'.

Støtte til Ahlgren

Boligformand Ebbe Ahlgren fik en masse godt ud af opmærksomheden og møderne.

Også mødet torsdag aften, hvor han følte stor opbakning fra både de fremmødte lokale og fra alle politikere.

Nu kan man jo så sige, at det ikke lige var 'de kriminelle og utilpassede, der mødte op for at deltage i mødet.'

Men Ahlgren føler, at der virkelig blev lyttet til hans bekymringer og ideer om langt hurtiogere konsekvens.

Den store opsætning

Torsdag aften blev alle besøgene, al snakken og debatten på og omkring Motalavej i høj grad fokuseret om tre markante ministre, der troppede op i ly af PET og masser af politifolk.

I sig selv naturligvis uhyrligt og grotesk, at et sådant besøg skal omgærdes af et totalt sikkerhedsopbud.

Centralt stod dels mødet mellem ministrene og nogle af de lokale beboere, inklusive formand Ebbe Ahlgren fra BoligKorsør og dels det spørgsmål som Dansk Folkepartis Martin Henriksen stillede her på VDonline og i Uge Nyt forinden. Nemlig vil Socialdemokraterne virkelig gå med til, at få smidt de værste ballademagere og aggressive unge mænd ud af landet?

DF vil afprøve S

Her ville DF afprøve lederne i magtbastionen S, om de også er parate til at tage action på det, de ellers går og siger.

'Ja, vi vil handle på det,' havde regionale Kaare Dybvad faktisk allerede udtrykt lige op til det store besøg.

Og efter besøget kom ordene endnu stærkere ud, da Dybvad for eksempel svarede på Uge Nyts artikel fra sidste uge, hvor det klart lød fra DF-side: 'Vil S reelt være med til at få ballademagerne smidt ud?' DF vil altså have regeringspartiet prøvet helt af - og også tale om 'ud af landet, ikke bare ud til et andet uskyldigt boligkvarter.'

Dybvad: - Bare vent!

Kaare Dybvad: 'Jo, vi vil have de kriminelle smidt ud. Og det så hurtigt som muligt. Der skal selvfølgelig være tale om en dom.

Men om og til Dansk Folkeparti vil jeg sige: Nu har DF haft magten i næsten tyve år - og hvad er der sket? Nej, de har ikke klaret det...

Tingene er ikke lykkedes. Nu er det os, der sørger for, at vi kommer videre, og at der sker noget.'

Hva med beviserne?

- Men det store problem er jo fortsat, at Politiet siger, de ikke kan skaffe tilstrækkelige beviser. De kan ikke få dem dømt i Retten. Så jeres nye tiltag, de rækker måske slet ikke så langt?

Kaare Dybvad: 'Politiet skal selvfølgelig arbejde med at overvåge, opklare og skaffe beviser. Når der eksempelvis køres vanvidskørsel, så skal de tage dem på stedet.

Og så skal bilerne afleveres på stedet - og så ud af boligkvarteret efter første dom. Og byretten og boligretten skal følges ad...

Jeg tror, vi kan få gjort noget ved det.'

HVor hurtigt?

Justitsministeren mener, at man på Christiansborg kan få noget lovgivning på benene omkring årsskiftet.

Det vil være 'hurtigt' - selvom mange nok vil mene, at der igen-igen kommer til at gå lang tid, før der reelt vil ske noget.

Statsminister Mette Frederiksen var ligeså glad for mødet med de lokale 25 beboere, som alle andre, og hun sagde 'at man vil tage de gode ideer fra mødet med ind på Christiansborg - og så søge at få flertal for tingene.'

Mette live fra Slagelse

Umiddelbart efter Motalavejmødet kørte Mette Frederiksen til rådhuset i Slagelse.

Her gik hun direkte på i tv-aviserne for for første gang, at melde sin holdning ud til omskæring af drengebørn i Danmark (hvor muslimer har noget til fælles med jøder).

Og her måtte 'Børnenes statsminister' udmelde et skifte i sin tidligere holdning - idet man, som hun sagde det, primært af hensyn til jøderne (forfulgt i 2. verdenskrig), ikke vil gå efter et forbud mod indgrebet.

Det vil give for store problemer, også internationalt politisk, hvis Danmark som første land melder et forbud ud. 'Og vi vil holde det løfte, vi ved 2. verdenskrig gav jøderne,' sagde hun direkte fra Slagelse rådhus.