Klik og se annoncen

Korsør: På taget af ægteparret Petersens parcelhus i Korsør kan man se en del af forklaringen på, hvorfor ægteparret med god og grøn samvittighed aldrig behøver at 'gå ned på varme' - der er nemlig monteret både solceller og solfangere.

- Ja, vi er næsten selvforsynende med både strøm og varmt vand. I hvert fald i sommerhalvåret, fortæller Tage Petersen og fortsætter:

- Når solen ikke skinner så meget, har vi til gengæld stor glæde af vores luft-til-vand varmepumpe. Den sørger for, at vi har masser af varme i radiatorerne og kan tillade os at skrue op til 26-27 grader i hele huset. Vi kan begge godt lide at have en god varme indenfor. Det skyldes muligvis, at vi har boet i Spanien i mange år.

Fra olie til luft

Da ægteparret i 2016 vendte hjem til Danmark, faldt de for 70'er-huset på 150 kvm. i Korsør. En af årsagerne var netop solcellerne og solfangerne, som allerede lå på taget, pointerer Tage Petersen.

- Men den primære varmekilde var et oliefyr, som vi dog straks skrottede. Den tidligere ejer havde boet alene og brugte, hvad der svarer til ca. 18.000 kr. om året på fyringsolie. Vi ønskede i stedet at installere en varmepumpe, for den producerer omkring fem gange så meget varme - lige ud af den blå luft - i forhold til, hvad den bruger af strøm for at køre.

Valget faldt på en 12 kW F2120 luft-til-vand varmepumpe fra danske Vølund Varmeteknik og monteret af VVS-firmaet Urhøj fra Gørlev.

- Vi kunne reelt godt nøjes med en lidt mindre varmepumpe, fortalte Tom Johansen fra Urhøj os, men som sagt vil vi gerne have det lunt. Og selv om vi kun er to personer i det daglige, har vi varme på i alle rum.

Tage Petersen oplyser, at kombinationen af solceller, solfangere og en varmepumpe giver en årlig varmeregning på nul kr. Det betyder, at varmepumpen er tjent hjem på blot seks år.

- Selv uden solfangerne ville investeringen være betalt tilbage på ti år. Derefter har vi stadig meget billig og rigelig varme, som tilmed er bæredygtig, smiler Tage Petersen.