Klik og se annoncen

Af John Hansen

Endnu engang skal der snakkes, diskuteres og vurderes rådhus og rådhusplaner i Slagelse.

Borgmester og politikere i Økonomiudvalget har 'rådhus' på dagsordenen, når de mødes her mandag 16. november.

Hvor meget? Hvad er behovet egentlig? Og hvor skal det ligge - hvor meget skal evt. deles ud til Skælskør og Korsør?

Flere spørgsmål i luften

Det er nogle af spørgsmålene i denne tid.

Borgmester John Dyrby Paulsen, Soc., går selvsagt meget op i rådhus-problematikken, men han har bestemt ikke selv svar på alt.

Nu har han jo også - hvad rådhusadministration angår - fået sit eget visionære 2019-forslag om en stor samling ved Parkvej, det gamle sygehus og stadion i Slagelse, skudt ned.

Flere grunde skudt ned

'Ja, den idé er færdig. Den kunne jeg ikke få flertal for, viste det sig.

Ihvertfald ikke når vi taler administration. Men at vi kan få bygget en hel del boliger i området ved stadion og den gamle del af sygehuset, det ligger dog fast.

Her kan blive rigtigt gode bomuligheder,' påpeger John Dyrby overfor VDonline.

Også Knuth-ide skudt ned

I øvrigt var borgmesteren før Dyrby, nemlig Venstres Stén Knuth, også hurtigt ude med et 2014-forslag til ny administrationsgrund, nemlig på slagterigrunden ved Ndr. Stationsvej / Kalundborgvej - næsten overfor Banebyen med busserne.

Også den plan gik åbenbart i vasken.

Nu: Kvægtorvsvej!

Den nye primære rådhusgrund i Slagelse, som der ligner et muligt flertal for, den ligger nu på den anden side af stationen og skinnelegemet.

På den store tomme grund ved Kvægtorvsvej og nær Ndr. Ringgade - inden man kommer helt ud til Silvan.

Hvis der da overhovedet skal bygges nyt...

Dyrbys tanker...

I sidste uge fortalte John Dyrby Paulsen vore læsere, i en slags status over rådhussituationen, 'at Byrådet har vedtaget, at der skal regnes på de økonomiske muligheder i et nyt rådhus, altså om det kan betale sig at bygge et nyt rådhus, dvs. om sparede udgifter til fx energiforbrug, arbejdsmiljø, vedligehold osv. kan finansiere et nyt rådhus.

Byrådet har desuden peget på, at et eventuelt nyt rådhus skal samle de kommunale arbejdspladser i Slagelse, det skal placeres i Slagelse by nord for stationen.

Intet besluttet!

John Dyrby forklarede videre: - Byrådet har altså ikke besluttet at bygge et nyt rådhus, og der er ingen partier, der er bundet af beslutningen om at undersøge økonomien i et eventuelt nyt rådhus.

Mit gæt er, at der på tværs af partierne er mange forskellige meninger og holdninger til at bygge et nyt rådhus, og så har hele corona-situationen skabt et mere nuanceret og spændende syn på fremtidens arbejdsplads.

Jeg er skeptisk mht. om økonomien kan hænge sammen, og jeg har ikke brug for, at der bygges et nyt glaspalads af et rådhus til op imod 300 mio. kr. for skatteydernes penge.

Så hvis økonomien ikke hænger sammen, vil jeg meget hellere bruge pengene til noget andet.

Men lad os nu se, hvad eksperterne siger, og første runde er allerede i kommende uge, når Økonomiudvalget holder møde den 16. november, siger borgmesteren.

Kedelig gammel rådhusplads?

I øvrigt - mon ikke rigtigt mange med undertegnede også snart er vældig trætte af fortsat at se på den gamle (nuværende) Rådhusplads fra omkring 1960?

Den er ikke ændret ret meget. Ja, det er jo mest parkeringspladserne og de samme husfacader, medgiver borgmester Dyrby. Når vi ser ud af vinduerne på borgmesterens kontor på rådhusets 1. sal.

Ok, nu har han og alle andre lige fået en stor nissemand med julelys at kigge på de nærmeste uger - men ellers holder den jo ikke?

'Vi har dog foreslået, at man kommer en etage mere på rundt om Rådhuspladsen. Nu er det jo privat ovre ved lægehuset ovenpå apoteket...og jeg ved da også at Milvertz er igang med bygningerne set til venstre herfra,' påpeger John Dyrby, mens vi studerer pladsen udenfor.

Bare biler i lige rækker

Der emmer ikke af glæde og inspiration der, hvor bilisterne fortsat bare kæmper om de få ledige pladser...

Det samme gælder i øvrigt for Ridehuspladsen ikke langt derfra. Den plads der ellers har så mange pæne huse og muligheder - men igen er det bare biler i lige rækker, der fylder...

Villum vil noget på IT

Villum Christensen, LA og viceborgmester, har tillige en initiativsag til ØK her mandag - omkring mulig udlicitering af hele IT-området.

Der er alt ialt tale om 'en stor elefant,' der nok skal spises i mindre bidder. Vi oprererer med ca. 100 millioner kroner og mere end 40 medarbejdere.

- Jeg er overbevist om, at vi kan effektivisere området, som er livsvigtigt for hele vores drift, og vi må være sikre på, at vi får højest mulig service for de mange penge, siger Villum til VDonline.

- Og det får vi bedst ved konkurrenceudsættelse af området.

Vi erfarer, at man i Økonomiudvalget nu også skal tage stilling til, hvordan det hele skal tackles.

Slagelse kan vinde stort

Ifølge viceborgmesteren har Dansk Industri i adskillige undersøgelser vist, hvorledes Slagelse Kommune, ved øget konkurrenceudsættelse, kan optimere driften med et to-cifret million beløb.

- Og i budgetaftalen for 2020 blev det besluttet at øge brugen af konkurrenceudsættelse, dels for at opnå bedre økonomi og borgerservice, dels for at styrke lokale virksomheder. Kun ældreområdet var i princippet undtaget, påpeger Villum.

Ny indkøbspolitik

Han fortæller endvidere, at Slagelse kommune i sommer har vedtaget en ny indkøbspolitik, som professionaliserer udbudssamarbejdet, og hvor der lægges vægt på fuld åbenhed og højere grad af konkurrenceudsættelse i alle dele af den kommunale indkøbsportefølje.

I tilknytning til Indkøbspolitikken er vedtaget en strategi for konkurrenceudsættelse, som forudsætter en potentialeafklaring før initiativer igangsættes.

Ligesom det pointeres, at 'pris og kvalitet', er det centrale, hvorfor der altid skal være mulighed for at afgive kontroltilbud fra forvaltningen, pointerer Villum Christensen.