Klik og se annoncen

Af John Hansen

Enten må han være utrolig heldig, ham borgmesteren i Kalundborg - eller også er han bare usædvanlig dygtig og strategisk stærk.

At Martin Damm fra Mullerup, ret nær kommunegrænsen til Slagelse, for nylig har fået hele Tour de France-feltet til i 2021 at cykle igennem handels- og hovedbyen Kalundborg (med bl.a. indlagte pointspurter)...ja, det er een sag.

Og det kun et år efter at han/man over en hel dag (her i efteråret 20) vil huse en afgørende etape i Post Nord Danmark Rundt. Ja, det er også sin sag.

Sportsligt som kommercielt og mediemæssigt.

Overraskende valg?

Men nu har Damm sgu' også hentet selveste DM i Skills - Danmarksmesterskabet for unge håndværkere - til lille Høng i Kalundborg Kommune i foråret 2022.

Det er bare endnu et scoop for den ambitiøse vestsjællandske Novo-kommune.

Et kæmpe fokus...

DM i Skills - med Danmarks største talentspirer, op imod 60.000 tilskuere, statsministerbesøg med mere - har tidligere været afholdt i København, Herning og senest Næstved i 2019, hvor det blev en gigantsucces på alle parametre.

Unge og ældre strømmede til Næstved i tre-fire dage - Uge Nyt var der selv sammen med ZBC-boss Michael Kaas-Andersen & Co. - og håndværkerfagene fik et tiltrængt boost i byen og en større sjællandsk omegn.

Såmænd også i Slagelse Kommune, hvor man jo nu forbereder starten af en spændende erhvervsklasse i folkeskolen 2020-21 (Marievangsskolen).

I det hele taget ønsker man sig flere og flere unge til at vælge de erhvervsfaglige uddannelser. Også statsminister Mette Frederiksen påpegede det så sent som i den store tv-paneldebat for nylig.

Høng ligger nær ved...

Og Slagelse er jo i øvrigt den store skole- og uddannelsesby her på Sjælland.

Derfor var det også ventet, at hvis DM i Skills snart igen gæstede øen, så var det da oplagt at Slagelse blev værtsby.

Men nej. Man blev overraskende nok overhalet af Høng og Kalundborg Kommune.

'Til gengæld ligger Høng jo ret nær ved Slagelse, nær ved Sorø, Ringsted og Kalundborg,' som formanden for Skills Danmark, Jesper Juul Sørensen, slog fast på det offentliggørende pressemøde forleden i Hønghallen.

Ved samme møde blev der skrevet under på 2022-værtsaftalen - og borgmester Damm med et skævt smil udbrød lige efter sit pennestrøg:

'Ja, det var så det...nu er der kun alt det praktiske!'

Man har infrastrukturen

Og en kæmpeopgave ligger og venter foran værtsbyen Høng og værtskommunen Kalundborg de kommende to år.

Men man har allerede planlagt en god del. Og er i Høng bl.a. i fuld gang med nybyggeriet af et ambitiøst kultur- og bevægelsescenter.

Dette center og denne park opføres lige nu tæt på Hønghallen og boldbaner, hvor man i Skills-dagene vil indrette opvisnings- og konkurrencefaciliteter.

Nøjagtigt som vi sidste år oplevede det i Næstved på den store P-plads ved arenaen og hallerne.

Med hvide telte til præstationer indenfor murer- og tømrerfag, med teknikere, malere, konditorer og unge madkunstnere...

En ægte skoleby

Høng er pr. tradition også kendt som en skoleby.

Omend en mindre en af slagsen i forhold til Slagelse og Næstved.

Men stationsbyen med de godt 4.000 indbyggere, cirka 14 km fra Slagelse på privatbanestrækningen Slagelse-Høng-Tølløse, har i årtier rummet bl.a. Landbrugsskolen, Høng Gymnasium & HF samt Efterskolen.

'Og netop disse tre skoler har vi lavet aftaler med. Således kan de rumme op imod 400 sovende deltagere og unge mennesker på en gang,' fortæller Martin Damm.

Og da vi i denne uge besøgte Høng en ekstra gang, så alt ud som om, byen glæder sig og vil forberede sig på bedste vis til det helt store scoop og show skal udfoldes i 2022.