Klik og se annoncen

Kunst. Efter at være corona-lukket siden december kan Kunsthal Kongegaarden i Korsør nu endelig vise eksperimenterende pop- og installationskunst om danmarkshistoriens to største royale rebeller

Korsør: Kongegaarden i Korsør har fungeret som overnatningssted for en række royale berømtheder som ronning Caroline Mathilde og Friedrich Struensee. Deres velkendte elskov foregik sandsynligvis også i Korsør i 1771, året før de begge led en trist skæbne, anklaget for mytteri mod Kong Christian VII.

- Der eksisterer ingen buster af hverken Struensee eller Caroline Mathilde, men inspireret af malerier og tegninger har billedkunstneren Morten Modin nu skabt tredimensionelle 3D-printede portrætter, der perspektiverer de to 'oprøreres' overnatning i Kongeværelset for præcis 250 år siden, siger Henrik Broch-Lips, leder af Kongegaarden.

Afhugget hoved

Morten Modin har portrætteret Caroline Mathilde serielt i flere forskellige farver og i klassisk busteposition. De 11 farvestrålende buster står på transparente plader, der får dem til at svæve i det høje trapperum, som over flere etager forbinder Isensteinsamlingen nederst i bygningen og Kongeværelset øverst, hvor kunstneren har installeret et enormt skulpturelt portræt af Struensee.

Værket er placeret direkte på gulvet i det legendariske værelse, som et billede på at den tyske livlæge blev halshugget, efter at han i en kort periode reelt regerede det danske kongerige, og nærmest revolutionært havde indført ytrings- og trykkefrihed her i landet. Det afhuggede hoved fylder næsten 8 kubikmeter og er af 3D-printet lyserød plastik.

- Morten Modins arbejde med at skabe nye buster i 3D-printet plastik er i konsekvent relation til både den akademiske skulpturtradition og vores Isensteinsamling. Hans farvestrålende produktion fremstår som en nutidig gentænkning af den klassiske buste, der førhen først blev modelleret i ler, siden støbt i gips og til sidst udhugget i marmor, siger Henrik Broch-Lips.

Version 2.0

Ved brug af både egne og et udvalg af Harald Isensteins værker har Morten Modin også skabt en kunstnerisk totalinstallation i det store, rå udstillingsrum i underetagen for at synliggøre nye sider af den tyske kunstners omfattende praksis. Man kan blandt andet se Isensteins buste af Danmarks nuværende dronning, men ogsaÌ? Modins udgave, der er et halvt dronningehoved printet i blå plastik og vendt paÌ? hovedet.

- Harald Isenstein havde sikkert ikke regnet med at se en af sine buster i tæt forening med en støvsuger, et viskestykke og en orange stofsele, men jeg tror, han ville have sat stor pris på Morten Modins legende interaktion med sine værker, siger Henrik Broch-Lips.

- Samtidig med Morten Modins forbløffende skulpturlandskab og seværdige buster kan man også opleve Steen Rasmussens soloudstilling No Borders, der udfolder sig både i stueetagen med store, interaktive værker og i Kongegaardshaven med ni store bannere, der dokumenterer vindindsamlinger over hele verden.

- Begge udstillinger kan ses indtil 9. maj og vi glæder os virkelig til at præsentere Kongegaarden i version 2.0, som alle i Korsør og omegn forhåbentlig kan glæde sig over og blive stolte af, siger Henrik Broch-Lips.