Klik og se annoncen

Af Henny Ferrold

Slagelse: - Når folk trækker deres tandlægebesøg et par måneder, er det i de fleste tilfælde begrænset, hvad der sker af skader. Men nu kan vi høre at der er flere som igen melder fra og nedprioriterer deres tandlægebesøg.

Det vækker bekymring hos Tandlægerne i Slagelse.

- Selvfølgelig skal man passe på. Men man skal også passe på, hvilken risiko, man løber, fastslår tandlæge Jens Ilfeldt Lassen. Han er særligt bekymret for de såkaldte risikopatienter, hvor det kan have en alvorlig sundhedsmæssig slagside at nedprioritere tandhygiejnen, eksempelvis diabetes- og hjertepatienter.

- En livstruende sygdom som betændelse i hjertet (endokardit, red.) kan udløses af sygdomme i mundhulen, fordi bakterier fra munden kan blive ført med blodet til hjertet. Også diabetes - eller sukkersyge - kan forværres af parodontose.

- Parodontose er en sygdom, som let kan skubbes den forkerte vej. Og sygdommen parodontose gør ikke nødvendigvis ondt. Så patienterne mærker reelt først den er gal, når tænderne begynder at blive løse.

Forskning tyder også på, at sygdomsforløb med covid-19 kan forværres hos patienter med dårlig mundhygiejne.

- En forklaring kan være, at når immunsystemet bruger ressourcer på at holde en infektion i mundhulen i ave, er der ikke samme styrke til at bekæmpe covid-19 infektionen.

- Der er kort sagt god grund til at overholde også de rutinemæssige besøg, selv om vi er midt i en pandemi med covid-19. Det gælder for både den yngre og den ældre generation, pointerer Jens Ilfeldt Lassen.

- Vi danner jo alle tandsten i varierende grad, og kommer normalt til tandlæge med intervaller fra tre måneder til to år. Tandlæger generelt, er nogle af dem, der normalt ser folk ret tit, for at holde tingene i ave og holde styr på de situationer, der nu måtte være. Dette for at patienterne kan holde tænderne sunde, glatte og rene.

Høj hygiejnestandard

Jens Ilfeldt Lassen er helt med på at den tætte kontakt i tandlægestolen kan være udfordrende i en tid, hvor vi bliver opfordret til at holde afstand og undgå tæt kontakt.

- Men selv om vi sidder så tæt på patienterne, har danske tandlæger helt generelt så høj en hygiejnestandard, at der endnu ikke nogen, som er blevet påvist smittet i nogen af landets tandlægeklinikker.

- Vi behandler stort set alle patienter med samme høje grad af hygiejnetiltag. Vi bruger masker, visirer, handsker og gummiforklæder.

- Folk kigger lige en ekstra gang, og det er lidt varmt. Men man vænner sig til det, lyder det med et smil.

Retningslinjerne er også her dikteret af Sundhedsstyrelsen.

- Vi smider som minimum 100 forklæder ud om dagen! Det er ikke godt for miljøet, men det er den standard, der er blevet lagt.

De høje hygiejnekrav er i sagens natur ikke en ny størrelse for danske tandlæger.

- Mundbind og handsker har vi altid brugt. Vi mærker det mest ved at det bliver dyrere for os. Værnemidler er steget betydeligt, og det rammer os, fordi vi har så stort et forbrug.

Lukket op for alle

Jens Ilfeldt Lassen oplever at det i denne tid kan være svært for patienterne at finde rundt i Sundhedsstyrelsens anbefalinger mht. tandlægebesøg. Gennem hele pandemien har det været budskabet, at akutte skader samt risikopatienter, som kunne have negative fysiske konsekvenser af ikke at gå til tandlæge, vedligeholdes. Det har de skullet i hele perioden.

- På nuværende tidspunkt er der lukket op for alle, oplyser Jens Ilfeldt Lassen.

Han lægger ikke skjul på, at der lige nu er ualmindelig travlt i klinikken på Nygade 6 i Slagelse, som gennem flere år har haft lukket for tilgang af nye patienter. - Jeg tror, alle tandlæger har travlt lige nu! Vi har en pukkel af patienter, som blev samlet i forbindel- se med nedlukningen i foråret.

- Men vi kan mærke folk er blevet mere opmærksomme, og bliver væk, hvis de for eksempel har lidt snue. Vi får flere afbud, men det er kun dejligt, at folk tænker sig om, fastslår Jens Ilfeldt Lassen- Som ellers synes der er 'gået lidt hverdag' i corona - og helt generelt gerne vil opfordre til at vi fortsat passer godt på hinanden!