Klik og se annoncen

Af Kim Brandt

TRYGHED. De ældre nyder at komme udenfor og få vind i håret på en cykeltur med de smarte rickshaws fra Cykling Uden Alder. Og skulle uheldet være ude, står Vikingbus klar til at hjælpe.

Slagelse: Forleden indgik Vikingbus - tidligere Egons Busser - en ny aftale med foreningen Cykling Uden Alder i Slagelse. Aftalen indebærer, at hvis en af de 12 rickshaws punkterer eller på anden vis ikke kan fortsætte en tur, så kommer en minibus til undsætning.

Måske ikke helt på samme måde, som når en cykelrytter i Tour de France punkterer, men så lidt alligevel.

Aftalen gælder på alle hverdage fra 9 til 18 - men også i weekenden, såfremt Vikingbus har mandskab til rådighed.

- Vi er så glade og taknemmelige over, at vores cykelpiloter og de ældre ikke cykler alene ud i verden. Det skal I have tusind tak for, sagde aktivitetskonsulent Bente Nørgaard, Alliancehaven, med adresse til Vikingbus.

Den administrerende direktør Mogens Pedersen var til møde i København, så det var kørselsleder Lars Neumann, der underskrev aftalen på vegne af Vikingbus.

- Naturligvis bakker vi op om projektet. Det er jo 'vores' borgere, det handler om. Borgere, som vi i forvejen kører til ældrecentre, til genoptræning og gennem Flextrafik. Så hvis I støder på problemer derude, så giv os et ring - og vi kommer fluks og hjælper, sagde han.

Kun sket få gange

Den nye aftale erstatter en cirka fem år gammel lignende aftale, som blev indgået i sin tid med Egons Busser.

Men rickshaw-cyklerne er tilsyneladende både holdbare og pålidelige, for nødhjælps-aftalen er ikke brugt særlig mange gange.

- Jeg tror kun, det er sket to gange de sidste fem år, siger Jytte Knuth, Vemmelev, som er ny lokalformand for Cykling Uden Alder.

Selv husker hun kun en enkelt episode i Vemmelev-området.

- Der ringede vores cykelpilot og fortalte, at han var punkteret langt væk hjemmefra, og han havde to ældre borgere med. Der kom hurtigt en minibus og hentede de to nervøse passagerer, det var virkelig professionelt og flot, sagde hun.

Stor tryghed

Med til aftalens underskrivelse var også cykelpiloten Nicolai og hans to passagerer, Inger Hansen, 87, og Elinor Christensen på 89 fra Alliancehaven.

Selv om vejret onsdag formiddag absolut ikke var det bedste cykelvejr, så havde de trodset vejrguderne og taget turen fra Alliancehaven til Vikingbus på Industrivej, hvor der også var lokket med kaffe og kage.

Alle tre udtrykte stor tilfredshed med den indgåede aftale:

- Det giver en stor tryghed at vide, at man hurtigt kan få hjælp, hvis uheldet er ude, sagde cykelpiloten.

Modsat 'normale' cykler, hvor rytteren måske selv kan skifte et punkteret dæk på stedet, så har rickshaw-piloterne jo også ansvaret for de ældre passagerer, som sjældent er så mobile. Og slet ikke, hvis turen går langt ud på de små landeveje i området.

Alt i alt ser alle parter det som en 'win-win-aftale'. Aftalen, som allerede er trådt i kraft, koster ikke noget for hverken Cykling Uden Alder eller Slagelse Kommune.

Vikingbus beder blot om - to gange om året - at kunne låne en Rickshaw-cykel i forbindelse med PR-arrangementer eller jubilæer i virksomheden.