Klik og se annoncen

Af John Hansen

SUNDHEDSBEKYMRINGER. Hele idrætslivet bløder, mest grundet coronarestriktioner og svømmehallernes ekstra reparations-nedlukninger i Korsør og Slagelse: Svømning har lokalt mistet hele 848 aktive, gymnastikken har tabt 333, melder DIF og Slagelse Idræts Råd. Frilufts-golfen har dog tiltrukket nye 500

KOMMUNEN: Ikke mindst corona-nedlukninger og skrappe restriktioner har ramt hårdt på det sunde og aktive idrætsliv i det lokale foreningsregi.

Mens Slagelse Idræts Råd op til år 2020 har kunnet notere flotte fremgange i medlemstal - ikke mindst af de vigtige unge årgange - så noterer man nu fra en aktuel DIF-analyse om Idrætten i Tal, ærgerlige tilbagegange fra de flotte mere end 30.000 lokale medlemmer, man ellers var nået op på i SiR-foreningerne.

Formand Jørn C. Nielsens seneste opgørelse via DIF og DGI viser nu 27.943 medlemmer (tal opgjort pr. 31.12. 2020) i 140 lokale foreninger i kommunen.

Bundskraber: Svømning

Samtidig har de gamle, nærmest nødlidende svømmehaller (Slagelse, Korsør og faktisk også Gerlev Idrætshøjskole) været nedlukket og til renovering og reparation i længere tid. Og af flere omgange.

Det har naturligvis især ramt netop svømmeidrætten, der i følge DIF-, DGI- og SiR-opgørelsen er bundskraber med hele 848 mistede medlemmer.

Må prøve nye veje

Jørn C., paraplyorganisationen og alle foreningerne ønsker i den grad alle de unge og ældre tilbage i foreningslivet. På en kontrolleret og fornuftig måde.

Men let bliver det på ingen måde. På forskellig vis forsøger man, at tænke nyt - også mens restriktioner og nedlukninger fortsat fylder.

Slagelse kommune og Slagelse Idræts Råd arrangerede da også sidst i marts et virtuelt foreningsmøde, hvor at delvis genåbning var temaet. Det handlede om hvilke initiativer idrætsforeningerne kan tage for eventuelt at få medlemmerne i gang igen.

Flere idrætsforeninger har faktisk været meget kreative og tænkt ud af boksen, og foreningerne inspirerede hinanden på dette fyraftensmøde og det var en fornøjelse at høre, konstaterer Jørn C. Nielsen.

Idrætsliv bløder

Der er tale om 'en virkelig bekymrende udvikling hos idrætten, hvor især indendørs idrætterne bløder,' påpeger man i idrætsrådet.

COVID-19 restriktionerne har været hårde ved både borgere og idrætsforeninger. I Slagelse kommune er der nu 27.943 medlemmer af de lokale 140 idrætsforeninger opgjort 31.12.2020. Det er en nedgang på mere end et par tusinde - fra over 30.000 medlemmer.

Svømning, gymnastik

'Hårdest er det som nævnt gået ud over svømning, som har mistet ikke mindre end 848 medlemmer, hvor renoveringen af de lokale svømmehaller i perioder også har trukket i en negativ retning,' siger Jørn C. Nielsen.

'Også gymnastik har mistet mange medlemmer, og begge idrætsgrene tegner sig desværre for 47 procent af medlemstabene i vores kommune.'

Gymnastik har mistet 333 og vægtløftning 169 medlemmer.

Som Ugeavisen berettede forleden, så er der til gengæld positive meldinger fra golfsporten - ude i det fri og med virkelig højt til loftet.

Golf noterer hele 484 nye medlemmer til klubberne i Korsør og Slagelse. Boksning har også scoret 126 nye aktører, ligesom tennis står for en fremgang på 92.

Positive ting udendøre

I den bekymrende udvikling er der altså enkelte lyspunkter hos udendørsidrætten, idet især golf har haft denne fremgang på 484 medlemmer, fremhæver Jørn C. Nielsen, men hvor det også er glædeligt at se tennis på den positive liste.

Jørn C. videre: 'Ingen tvivl om, at det kan sætte spor på fællesskaberne og en væsentlig sammenhængskraft i vores demokrati.

Når vi taler sundhed og det gælder både den mentale og fysiske sundhed, og som mange undersøgelser viser, at det desværre nok vil sætte sit præg på en negativ udvikling i den fremadrettede sygdomsstatistik,' frygter Jørn C. Nielsen, formand for Slagelse Idræts Råd.