Klik og se annoncen

Trelleborg: - Museet har sørget godt for sikkerheden i forhold til Covid-19 situationen med ekstra håndspritstandere, afspritning af overflader og at genstande afsprittes jævnligt. Derudover er der en masse plads på Trelleborg, så det er nemt at holde afstand, både i aktiviteterne og på dagens mange programsatte oplæg, pointeres det fra Trelleborg, som her i efterårsferien tilbyder nye udendørs aktiviteter, hvor publikum kan skyde efter monstre eller lave ulvemasker efter fund fra Hedeby. I de islandske sagaer fortælles om en flok vikingekrigere iført ulvemasker, der gik bersærk i kamp.

Gæsterne kan også riste 'binderuner'. Runerne var vikingernes alfabet, også kaldet en futhark. Runer fra vikingetiden findes mest som meddelelser på runesten og den mest kendte er nok den store Jellingsten, der indeholder den tids hotteste politiske budskab om en konge; Harald Blåtand, der samler riget, og indfører kristendommen. Runer findes også ridset i såkaldte 'spjalter', små træstykker, der har været brugt som mærker på varer og tilkendegivet ejerskab. Spjalterne er også en slags vikingetidens sms'er. I Bergen i Norge er der fundet mange af disse spjalter og på dem står der beskeder, som vi også kender fra i dag, f.eks. 'Tyra siger; kom hjem nu' og 'Kys mig min elskede' Udover at runer har været en måde at kommunikere og skrive på, så havde enkelte runer også en overordnet symbolsk betydning.

I vikingelandsbyen kan du riste runer og netop vælge den rune, som du har mest brug for. Med aktivitets-armbåndene kan du også få et drageskjold eller et monster-dræbersværd. Sværd og skjold kan dekoreres efter eget ønske med farver fremstillet som i vikingetiden. Ved bålet kan gæsterne lave sig et fælt fladbrød og smage autentisk løg-æblekompot.

PROGRAM

Kl. 11: Vikingernes våben demonstreres og afprøves, når Hovedet lægges på blokken.

Kl. 11-12: Serveres der smagsprøver på den væmmelige vikingemad i langhuset.

Kl.12: For de nervestærke - hør fortællinger om Vikingernes drager og sagaernes monstre i bålets flakkende lys i det gamle langhus.

Kl 13-14 Familieomvisning om De døde på Trelleborg. - Vi går helt tæt på skeletter og oldtidsfund - både i museets udstilling og ude på selve borgområde ser vi nærmere på hvad grave og gravfund kan fortælle. På gravpladsen bliver nøje udvalgte grave og deres indhold gjort levende for dem der tør gå med.

kl. 11-15 Aktiviteterne er åbne i vikingelandsbyen

Fredag d.16 oktober fra kl. 19-21: Nat på Borgen

Dørene åbnes for en helt speciel aften, hvor gæsterne i mulm og mørke kommer tæt på museets udstilling og fundene. Vi går med fakler ud på Borgen og møder de døde. Aftenen slutter med et kæmpebål og lidt styrkende efter strabadserne. Pga. covid.19 må der Max deltage 50 personer, så tilmeld dig og din familie; på Trelbook@natmus.dk efter Først til mølle!

Lørdag d. 17. oktober kl. 10-15: Velklædt i vikingetiden

Kom og mød eksperterne. Tekstilforsker Ulla Mannering fra Nationalmuseet, Eva Andersson Strand og Marie Wallenberg fra Københavns Universitet. Velklædt i Vikingetiden er et forsknings- og formidlingsprojekt, hvor vikingetidens tekstiler og dragter genskabes. Se tekstiler og tekstilredskaber fra vikingetiden, og oplev hvordan de fungerer i praksis. Se også hvordan et rigtigt vikingetidsbrikbånd fremstilles.

Hele ugen vil gæsterne kunne møde mange spændende og forskellige vikinger på pladsen. Trelleborgs venner og Borgfolket vil plantefarve, i de smukkeste farver, lave autentisk træhåndværk, smede, kæmpe, samt stege og røge i vikingelandsbyen. Måske falder der en lille smagsprøve af her og der.

I butikken vil det være muligt at købe varme og kolde drikkevarer, samt pølsehorn, sandwich og kage. Man er velkommen til at spise den købte mad og drikke i museets cafe. Har du selv mad med er der mange borde og bænke på udearealerne.

Museet er åbent fra kl. 10-16. Entre: Børn gratis. Voksen 100 kr. med adgang til alle gratis aktiviteter. Aktivitetsarmbånd koster 75 kr.

Læs mere på museets hjemmeside: www.vikingeborgen-trelleborg.dk eller på facebook.