Klik og se annoncen

Af Michael Hansen

Slagelse: Sammensætningen af Slagelse Byråd består primært af folk over 55 år, men enkelte unge slap dog alligevel igennem nåleøjet, da vælgerne stemte ved kommunalvalget i 2017 og blev valgt ind i byrådet for allerførste gang. Med 416 stemmer sikrede den dengang 30-årige Unnie L. B. Oldenburg sig en af de 31 pladser, som skulle besættes i Slagelse Byråd.

Nu har hun haft fire år til at bevise overfor vælgerne, at deres valg om at stemme hende ind ikke har været spildt, og at de mærkesager som hun gik til valg på, er blevet realiseret i større eller mindre grad. Nu nærmer tiden sig så småt, hvor Unnie Oldenburg finder ud af om alt hendes hårde arbejde gennem de sidste fire år vil blive honoreret af vælgerne, eller om hun må afgive sit mandat til nogle andre.

-Jeg håber, at folk har bemærket det hårde arbejde og alle de gode velfærdsløsninger, som jeg har fået gennemført, da det var det, jeg gik til valg på. Jeg ville gerne gøre en forskel på det velfærdsområderne og have de sociale værdier i fokus. Det er lykkedes, synes jeg, forklarer hun.

Hendes egen fornemmelse om, hvordan hun står, ved hun ikke, da hun praktisk skal starte forfra i vælgerjagten, men internt i Soc.dem er hendes politiske arbejde blevet bemærket positivt, da hun er rykket frem som nummer tre på den interne liste efter John Dyrby Paulsen og Lis Tribler.

-Det er nødvendigvis ikke en fordel, at jeg står så højt på listen, da folk så fejlagtigt tror, at jeg får partiets stemmer i stedet, men det er ikke tilfældet, så folk skal gerne fortsat stemme personligt på mig, uddyber hun.

Hvem er Unnie?

Unnie Oldenburg er 34 år, født på Frederiksberg, men flyttede allerede til Slagelse i sin barndom. Når hun ikke bruger sin tid på byrådspolitik, arbejder hun i Socialstyrelsens HR-afdeling som kontorfuldmægtig. Privat har Unnie Oldenburg to børn på 17 og 13, en mand og hunden Walter.

Det står ikke skrevet i sol, måne og stjerne, at politik og Unnie Oldenburg skulle danne parløb, for barndomshjemmet var ikke et sted med politik på dagsordenen heller ikke over middagsbordet. Som om det ikke var nok, formåede Unnie Oldenburg altid at blive sat udenfor døren i samfundsfagstimerne på Antvorskov Skole, fordi hun ikke lagde skjul på sine holdninger, men den handling slog hende ikke ud, og gjorde hende bare mere interesseret i politik.

Hvad kan du bidrage med og hvorfor skal man stemme på dig?

Unnie Oldenburgs hjerte banker for, at man skal behandle mennesker ordentligt og gøre sin pligt, før man kan kræve sin ret. Hendes politiske mærkesager ligger naturligt nok op ad hendes menneskesyn og det arbejde, som hun laver.

Den første mærkesag er, at ældre skal have en værdig alderdom. Med det mener Unnie Oldenburg, at alle de ældre skal have krav på en ordentlig pleje, bad, rengøring og hvad der ellers høre med og at ældreområdet er et område, som hun vil arbejde for at friholde for besparelser i den kommende valgperiode. Vores ældre er dem som har bygget vores samfund op og vi skylder dem, at de får en værdig alderdom, og at ældreområdet er et område, som hun vil sørge for at friholde for besparelser i den kommende valgperiode.

Hendes anden mærkesag fortsætter i samme spor. Alle har ret til et børnegodt liv.

Børn har kun én barndom, og den kan ikke laves om. Alle børn skal have en god og tryg opvækst og kommunen skal sørge for at skabe rammerne til det. Dette skal kommunen blandt andet gøre igennem en god uddannelse, gode daginstitutioner og skoler af god kvalitet. Samtidig skal kommunen sørge for, at ingen børn bliver overset Hun synes ofte, at specialområdet overskygger almenområdet, hvilket er rigtig synd, for kommunen skal have fokus på, at ALLE børn får den hjælp de har brug for, kommunen kan ikke tillade sig ikke at have et bredt fokus.

Hendes sidste mærkesag er, at den negative sociale arv skal brydes og borgerne skal behandles med respekt. Kommunen skal sætte mennesket før systemet - deres borgere skal opleve at blive lyttet til og taget alvorligt. Alle borgere skal mødes i øjenhøjde og med respekt, og de skal hjælpe dem, der har et behov.

-Man skal stemme på mig, hvis man fortsat ønsker at have en stemme som vil gøre en positiv forskel for vores børn, ældre og udsatte i Slagelse Kommune, og fordi man deler de holdninger og ambitioner, som jeg har for Slagelse Kommune.

Gode råd og erfaringer til nye byrødder!

Fire år er gået, siden Unnie Oldenburg først blev valgt ind i Slagelse Byråd, men hvordan har oplevelsen været, og hvad tænker hun selv, om de fire første år i byrådet.

- Jeg har virkelig oplevet, hvor lang tid tingene tager at få gennemført. Det kan godt irritere mig, fordi det ikke ligger til mit temperament, at tingene skal tage så lang tid. Jeg kunne også godt tænke mig, at politikerne tænkte udover de fire år og valgte de langsigtede løsninger fremfor de kortsigtede. Samarbejdet i udvalgene har fungeret upåklageligt, og det fortjener ros, at folk har kunnet blive enige uden nogle store problemer, forklarer hun.

Det er ikke en dans på roser at blive valgt ind i byrådet, specielt ikke som ung, hvor argumenterne skal være ekstra skarpe for at trænge igennem. Derudover er nogle af de vigtigste råd fra Unnie Oldenburg til de nye kommende byrødder følgende.

-De skal bare hænge i og prøve at finde en, de kan spare med og læne sig opad. Det er knaldhårdt arbejde at sidde i byrådet, men jeg synes, det er fedt, at de gider interessere sig for politik, på den måde kan generationsskiftet ske løbende, afslutter hun.

En ting, som Unnie Oldenburg gerne vil ændre, såfremt at hun bliver formand for et udvalg, er den store læsemængde, som hun mener udgør et problem, hvis folk ikke er så stærke til at læse.