Klik og se annoncen

Af John Hansen

ELITESUCCES: Se her er en rigtig løber. En OL-løber. Og i øvrigt en ægte avisudbringer...

Somalisk-fødte Abdi Ulad, 28 år og nu bosiddende i Slagelse - på det lokale Sports College ved stadion.

Abdi er opvokset i Skælskør, og er i høj grad godt dansk atletikskolet via KAM, Korsør Atletik & Motion. Nu er han klubmedlem i Hvidovre.

Under OL-kravet

Uge Nyt har i det 2020-år, der jo skulle have været OL-år, mødt og talt med Abdi Ulad, som nu må glæde sig til sommeren 2021.

Sidst i 2019 i netop Japan løb han sit bedste maratonløb nogensinde - og samtidig kom under det opstillede kvalifikationskrav på 2 timer, 11 minutter og 30 sekunder.

Abdi løb i mål i tiden 2.11.03. Altså 27 sekunder under kravet.

Abdi: Sejt, ikke optimalt!

'Og faktisk troede jeg ikke at jeg nåede tiden, da jeg var langt og godt ude på ruten i Japan. Der var nemlig på ingen måde tale om noget optimalt løb fra min side,' fortæller Abdi Ulad.

'Efter omkring de 23 kilometer løb vi nemlig ind i ganske kraftig modvind og regn. Nej, det var ikke det bedste...og ikke særligt sjovt.

Videre frem mod målet var der tale om en sej kamp. En rigtig sej kamp.

Og først ved selve målstregen blev jeg klar over, at tiden alligevel var hjemme,' beretter han.

Kan løbe måske 2.09

Abdi Ulad har dog efter dette løb fået en klar fornemmelse af, at han - under mere stabile forhold - bør have et potentiale og en kapacitet, der siger en tid på 2.09 time.

'Jeg tror, jeg har kapacitet til at løbe på 2 timer og 9 minutter.

Og i løbet af året drog jeg atter til træningsmiljøet i Kenya for at forberede mig videre. Og for at komme i så god form som muligt.

Jo, her har jeg det rette miljø for virkelig løb og elitesport - og det er nødvendigt, hvis jeg skal forbedre mig markant.'

Top-8 ved OL?

Abdi videre: 'Og jeg går da efter at komme i top-15 ved OL 2020. Ja, jeg sætter mig et mål om top-8, vil jeg sige - det må jeg kunne klare under optimale betingelser.

Under træningen i Kenya føler jeg virkelig, at jeg bliver presset af nogle af de bedste løbere i verden.

Vigtig at restituere!

Og så har jeg også tid og mulighed for at restituere - det er særdeles vigtigt mellem løb og mellen hårde træninger.'

Derfor havde han her i 2020 også taget et halvt års orlov fra sin uddannelse i Næstved.

På et tidspunkt erobrede han også den danske timerekord. Og han har i det hele taget vist god form.

Ønsker elitemiljø i Slagelse

Abdi er generelt set glad for at bo på Slagelses Sport College - omend han godt kunne ønske sig nogle flere eliteidrætsfolk som 'naboer'.

Men det er klart, at Abdi ønsker sig så stærkt og stræbsomt et elitemiljø som muligt.

I øvrigt er OL-ruten i Japan - mod arrangørernes ønske - flyttet fra Tokyo og nordpå til et forventet lidt køligere område. Nemlig ved den tidligere Vinter-OL-by Sapporo.

'Efter den meget stærke varme ved VM i Doha, har det internationale atletikforbund forlangt, at bl.a. maraton flyttes nogle hundrede kilometer længere nordpå, hvor der skulle være ca. 6 grader køligere end i Tokyo,' siger Abdi Ulad.

Han løber såmænd, hvor han bliver sat til det.

Løb med aviser. Også SBI og KAM

Mange år løb han jo i og for KAM i Korsør. Ligesom han spillede fodbold for SBI i barndomsbyen Skælskør. Skælskør Boldklub- & Idrætsforening, de blå- og hvid-stribede.

'Og da jeg var dreng løb og gik jeg skam også med Uge Nyt. Delte Uge Nyt ud hver onsdag,' erindrer Abdi Ulad med et stort smil.

Det vil sige: Allermest cyklede han måske rundt med ugeavisen, idet det nogle steder var en fordel at have aviserne på cyklen.

Men - moralen kunne måske alligevel være:

At der kan komme rigtigt meget ud af at gå (cykle) med aviser som Uge Nyt...