Klik og se annoncen

Af Solveig Hansen

Royalt besøg. Kronprinsesse Mary besøgte torsdag formiddag Gerlev Idrætshøjskole. Besøget var sat i stand for at sætte fokus på, at alle har ret til at leve fri for fysisk kontakt, som de ikke giver samtykke til. Et standpunkt, der bliver understreget i UNFPAs State of World Population Report 2021.

gerlev: Fotografer og journalister fra både landsdækkende ugeblade, den regionale tv-station og Sjællandske Medier var torsdag formiddag klar til at forevige det øjeblik, hvor døren i den sorte Krone 8 blev åbnet og kronprinsesse Mary stod ud ved indgangen til Gerlev Idrætshøjskole. Hun ankom ganske præcis, steg ud og blev traditionen tro taget imod med en buket blomster af dagens blomsterpige og -dreng i skikkelse af henholdsvis 14-årige Andrea Sanchez Dethlefsen og niårige Astor Sanchez Dethlefsen.

Alvor bag

Med både flagende hår i den kølige blæst og venlige smil til pressen og dagens værter, ankom kronprinsessen til det arrangement, som bunder i en langt større alvor end hejste flag, blomster og store smil måske kunne lægge op til.

For besøget af kronprinsesse Mary skete i hendes skikkelse som protektor for UNFPA, som er FN's Befolkningsfond.

En organisation som hvert år udsender en årlig rapport under titlen State of World Population Report 2021, og hvor fokus i årets rapport er at have retten til at bestemme over sin egen krop - og særligt som kvinde.

For ikke alle steder i verden er det, der burde være selvfølgeligt i nærheden af at være det.

Triste tal

- Kun lidt over halvdelen af kvinder i 57 udviklingslande kan bestemme over deres egen krop, hvis det er målt på muligheden for at kunne sige nej til sex i parforholdet, til selv at kunne beslutte om man vil bruge prævention og til at kunne opsøge en læge uden at skulle spørge om lov.

Det er blot nogle af de beskæmmende konklusioner i rapporten.

Fortsættes på side 52