Klik og se annoncen

Slagelse: Kunstgalleriet præsenterer igen en kvalitetsudstilling med international klasse. Denne gang med en dansk verdensberømthed: Asger Oluf Jørgensen - med kunstnernavnet Asger Jorn - er en af det 20. århundredes største kunstnere. Allerede som ung havde han det klare mål at blive en international anerkendt kunstner, og i 1946 skiftede han Jørgensen ud med Jorn, fordi det var nemmere at anvende internationalt.

Åbningen i Kunstgalleriet havde også international klang, og der lød både tyske og franske gloser i lokalerne. Kunstgalleriets indehaver Johnny Persson er glad for at trække gæster til Slagelse udefra.

- Jeg tager ligeså gerne mod gæster fra lokalområdet, men det giver selvfølgelig en anden stemning, når vores udstillinger også tiltrækker et udenlandsk publikum, siger han.

- I relation til Asger Jorn er jeg faktisk mest overrasket over, at vi fik besøg af et par fra Silkeborg. De ville godt lige forbi 'for at se hvad I kan med Jorn i Slagelse', som de sagde. De roste heldigvis udstillingen, selv om de jo ellers er godt forvænte med Jorn i Silkeborg pga. hans stærke tilknytning til byen, fortæller galleriesten til Ugenyt.

Rigtig mange besøgte Kunstgalleriet i forbindelse med udstillingsåbningen, og en del værker blev også solgt. Forhåbentlig fortsætter succesen for Jorn-udstillingen, som ifølge Persson, har været planlagt i over et år:

- Der er en stigende efterspørgsel på Asger Jorns værker - det gælder i øvrigt også andre danske COBRA kunstnere som for eksempel Mogens Balle og Carl Henning Pedersen - og der går lang tid imellem, der er nogle rigtig gode Jorn-værker på markedet. Derfor er det usædvanligt, faktisk lidt vildt, at vi kan præsentere så mange værker, og så både træsnit, litografier og raderinger fra en periode over fire årtier, beretter en tilfreds gallerist.

'Asger Jorn - GRAFIK' indeholder over 35 forskellige værker, som Kunstgalleriet bl.a. har fra Asger Jorns trykkeri i Paris 'Clot, Bramsen et Georges'. Samtidig med Jorns grafik har Kunstgalleriet en lille ophængning med unika værker af Mogens Balle og Knud Nielsen i galleriets mørke udstillingsrum 'Feinsmekker'.

FAKTA om Asger Jorn:

Født: i Vejrum den 3. marts 1914.

Død: i Aarhus den 1. maj 1973.

Uddannet til skolelærer på seminariet i Silkeborg i 1935.

Har i flere omgange boet og arbejdet i Paris.

Boede og arbejdede i Albissola i Italien fra 1954 til sin død.

Medstifter af og drivkraften i COBRA-bevægelsen i årene 1948-51.

Har udstillet over det meste af verden, og allerede før sin død var han repræsenteret på 31 internationale kunstmusseer.

Dyreste maleri: 15 mio. kr.

Den største samling af Asger Jorns værker - og hans hovedværk Stalingrad - kan ses på Museum Jorn i Silkeborg.