Klik og se annoncen

Af John Hansen

Vi fortalte torsdag aften på VDonline, at Gerlev Idrætshøjskole - på trods af længere tids succes med stramme regler og skrap håndhævning af samme omkring corona-undgåelse - alligevel nu er blevet ramt af Covid-19.

Det skete, da een af skolens ca. 135 elever fra både ind- og udland, fik en aftale om, at han gerne måtte besøge sin familie et par dage.

De symptomfri unge

Det blev gjort, og da den unge højskoleelev hele tiden var frisk og symptomfri - som især mange unge jo sagtens kan være det - så fik han lov til at vende tilbage til Gerlevskolen og igen tilslutte sig hele kursusholdet.

Dog først efter at han var testet for corona - og lidt mystisk nok fik en negativ test!

40 M/K i saunaen...

Kort efter kom det desværre til et eklatant brud på Gerlev IH's beskyttende coronaregler, begået af en stor gruppe elever på ca. 30. Herunder også af den pågældende elev, der åbenbart bar på smitten uden at det kunne mærkes og endda registreres.

Op imod 30 nok lidt kåde elever - også på tværs af de lokale såkaldte 'familiegrupper' her på skolens efterårshold - tog en ordentlig saunatur, hvor de gik frem og tilbage og åbenlyst kom for tæt på hinanden.

Uden at skolen og dens ellers påpasselige forstander Tania Dethlefsen vidste noget som helst, naturligvis.

Eksplosionen

Og det har nu resulteret i, at det omtalte ene eller to Covid-19 tilfælde - som vi afslørede torsdag - pludselig eksploderede til 42 tilfælde!

En sand katastrofe for skolen. En totalt bedrøvelig overraskelse, der jo også har ramt den lokale Hashøj Idrætsforening, der har måttet lukke alle aktiviteter ned.

På grund af denne fatale episode, hvor eleverne - på tværs af deres såkaldte 'familie-grupper' - altså valgte at springe i saunaen.

Tania D.: 42 tilfælde

GIH-forstander Tania Dethlefsen fortæller fredag morgen klokken otte til VDonline, at man p.t. tæller hele 42 tilfælde af Covid-19.

Og man har jo måttet sende eleverne hjem. Undtagen nogle udlændinge, som er blevet isoleret tilbage på skolen ved Skælskørlandevejen lige syd for Slagelse.

Der er håb om, at man inden alt for længe kan få 'normalen' tilbage på skolen, men alle elever skal gennemgå et dobbelt-tjek for den lumske, storsmittende pandemi-sygdom.

Forklaringen fra Tania

Her er hele forstanderens egen forklaring på tilfældet og situation - som Tania D gav den til os fredag morgen:

'Smitten kom ind da en elev var hjemme på familie-besøg. Hans familie var desværre uden at vide det smittet med corona - men symptomfrie.

Eleven var helt i tråd med vores retningslinjer derefter isoleret og fik så en test der var negativ - og var derfor i god tro da han blev reintegreret på skolen.

Han var så blandt alle andre elever i fire dage - og valgte desværre sammen med rigtigt mange andre elever fra forskellige familiegrupper at overtræde vores retningslinjer og gå i sauna med hinanden.

Det er et klart brud på vores regler - og vi kan se at det er her rigtigt mange er blevet smittede.

Så kom symptomerne...

Eleven fik så symptomer senere samme aften og isolerede sig derefter og fik foretaget en test dagen efter.

Søndag er der så svar på testen - den er positiv. Vi sender ham og hele hans familiegruppe hjem. Mandag er en anden elev testet positiv - og vi hører om sauna-episoden. Og tager konsekvensen heraf og sender eleverne hjem.

Vi har valgt at tilbyde de elever, der ikke har et sted, hvor de kan gå i karantæne derhjemme - fx hvis familie-medlemmer er i risiko-gruppen - muligheden for at gå i karantæne på Gerlev.

Derfor har vi lige nu 15 internationale elever og 15 danske elever i karantæne her på skolen.

Vi har pt ingen smittede medarbejdere,' beretter forstanderen.

Planen er nu!

Og Tanias fortælling fortsætter således: 'Fremadrettet er planen følgende:

Alle elever der bor på skolen stadigvæk samt alle ansatte testes igen i dag og på søndag. Når vi har de endelige resultater fra de tests, tager vi bestik af hvornår vi kan åbne igen.

Vi åbner først dørene for eleverne når de kan fremvise to negative tests - eller for dem der har været smittet når de har været symptomfrie i 48 timer - sådan som sundhedsmyndighederne foreskriver.

Jeg må sige, at vi har haft et virkelig godt samarbejde med sundhedsmyndighederne. God rådgivning og stor fleksibilitet ift. at sende en mobil testenhed herud,' slutter højskoleforstanderen til VDonline.