Klik og se annoncen

Næsby Strand: Kombucha har genem længere tid været en populær drik i blandt andet USA. I Danmark er produktet knap så kendt. Det vil Julie Boye Hansen, 21 år og fra Næsby Strand ved Slagelse, gerne lave om på. Hun er med virksomheden Kombuchatime en af områdets unge iværksættere.

Ideen opstod efter et år som udvekslingsstudent i USA.

- Der har man måske 150 forskellige brands indenfor kombucha, og jeg drak en masse af det derovre. Men da jeg kom hjem, kunne man ikke rigtig få det, så jeg begyndte at lave det selv, smiler Julie.

- Man laver en sød te, tilsætter noget smag og en såkaldt scoby. Det er mælkesyrebakterier og gær, som arbejder sammen om at omdanne sukkeret til kulsyre - og mere mælkesyre, så drikken får noget syrlighed.

Champagne- eller cideragtig

- Smagen bliver nærmest champagne- eller cideragtig. Men uden alkohol, oplyser Julie Boye Hansen.

- Min far forklarer det meget godt, smiler Julie: Det er lavet på te. Men man kan ikke smage teen.

Kombucha opfattes samtidig som en helsedrik.

- Nogle drikker det, fordi de synes det smager lækkert. Men jeg har også kunder som køber det fast, fordi de føler det har gavnlig effekt på deres tarmbakterier.

- I forhold til sodavand er kombucha et naturligt produkt, og sukkerholdet er betydeligt lavere i kombucha. Personligt drikker jeg aldrig sodavand, fordi jeg synes det bliver for sødt. Kombucha er lidt mere sur-sødligt, og jeg synes det passer rigtig godt til mad, fortæller Julie, som satte gang i produktionen allerede i gymnasietiden.

- Jeg startede med at købe forskellige te-blandinger, som jeg havde stående på badeværelset. Først prøvede jeg med otte liter, så blev det 12 liter. I dag har jeg både en 160 liter tank, og én på 400 liter, fortæller Julie, som undervejs er rykket ud af badeværelset i hjemmet på Kildemarksvej vest for Slagelse.

- Jeg har fået et produktionslokale i et hjørne af min fars hal. Det var den nemmeste måde at komme i gang på, fortæller Julie. - Min far er ingeniør og arbejder med vandrensning, og han har været en rigtig god hjælp.

Hibiscus, chili, ingefær

- Jeg brygger to slags kombucha: No. 1, som er farvet rød af hibiscus, og No. 2, som er gul og smager af ingefær og chili. - Jeg er ved at komme med en ny, som skal være en ren té. Men det kræver en del test: om smagen er den rigtige, holdbarhed m.m., fortæller Julie, som p.t. producerer mellem 100 og 300 liter kombucha hver måned,

- Jeg har valgt udelukkende at køre 'rene' produkter. Nogle tilsætter juice, det gør jeg ikke. Jeg synes det giver et bedre produkt, fastslår Julie, som undervejs har måttet sætte sig ind i en lang række regler og spørgsmål om fødevaregodkendelse. - Jeg har lært helt vildt meget om blandt andet fødevarer, lovgivning, stregkoder, regler for pantsystemer og flaskestørrelser, næringsdeklarationer. Og samtidig er kombuchaen økologisk, så her er også restriktioner, man skal overholde, fortæller Julie, som lige nu holder et sabbatår - og regner med at holde et mere.

- Jeg har arbejdet forskellige steder for at tjene penge, men håber jeg kan begynde primært at lave kombucha. Men det kræver noget mere salg, konstaterer Julie, der som nævnt i indledningen har en særlig udfordring: Forbrugerne ved ikke, hvad kombucha er.

- Det er svært at sælge et nyt produkt, som ingen kender til.

Sælges lokalt

Men faktisk findes Julies kombucha allerede i handelen i lokalområdet: Hos Café Korn, Café Mikkel og Korsør Madmarked, Dybkærgaard og Strids Mølle. - Jeg har også haft en pop-up butik i Liseleje, og solgt hos Meyers - det har også givet lidt reklame, beretter Julie, som drømmer om at få sin kombucha ind mange flere steder.

- Ideen er at sælge det på landsplan, så alle har adgang til kombucha. Så alle kan få lov til at nyde, hvor godt det er, og til en ordentlig pris!

Se evt. mere på www.kombuchatime.dk

Kombucha

Kombucha er ikke en ny opfindelse. Der har været kombucha også længe før anden verdenskrig, fortæller Julie Boye Hansen.- Jeg mener det hedder kombucha, fordi te på japansk hedder cha. Dr. Kombu var læge og brugte fermenteret te som medicin til en japansk kejser.