Klik og se annoncen

Af John Hansen

UDDANNELSE: Mentorer - ofte kloge, tålmodige, erfarne voksne med både hjerte og hjerne på rette sted - kan ofte være det helt rigtige, når unge mennesker skal hjælpes på vej ud i det efterhånden ganske komplicerede liv og samfund.

Og netop en vigtig, afgørende mentorordning blandt Metal Midt- og Vestsjællands seniorer tilknyttet ZBC, er, hvad man kan fejre torsdag den 29. oktober i Slagelse, når ordningen fylder runde 10 år.

Reception udsat hos Metal

Og dog blander coronaen sig også her: Jubilæet skulle have været konkret fejret ved en reception - coronaindrettet og med tilmelding til faglig sekretær Christine C. Jensen forinden - her 29. oktober kl. 14-16 i Metal Midt-Vestsjællands lokaler på Kongstedvej 17 i Slagelse.

Men weekendens udmeldinger fra højere myndigheder, nødvendiggør desværre en aflysning (udsættelse) af receptionen hos Metal.

Svend Aage er tovholder

Manden, der fortalte Uge Nyt & VDonline om hele mentor-arrangementet og de ti nyttige år på bagen, er ingen ringere end den tidligere socialdemokratiske formand i Slagelse, byrådsmedlem og kulturudvalgsformand, elektriker Svend Aage Christiansen.

Nu 79-årige Svend Aage har som senior med glæde påtaget sig flere, nyttige faglige opgaver. Og er altså også en slags tovholder for Metals succesfulde mentorordning.

'Jamen, vi har en lille halv snes erfarne mennesker igang med de unge mennesker, og der er kommet rigtigt mange gode historier ud af det - og mange, dygtige unge ude i samfundet,' fortæller Svend Aage Christiansen med synlig glæde og stolthed.

Frafaldstruede unge hjælpes

Ikke mindst nu til dags - hvor så meget overlades som gør-det-selv og selv-ansvar til vore unge - synes der at være et stort behov for mentorindsatser.

I bl.a. diverse faglige blade kan vi læse vidt og bredt om mentorernes gavlige virkning på mange af de unge mennesker gennem årene - lige siden starten midt i oktober 2010..

Eksempelvis fortælles om 22-årige Daniel Ravn, der havde mødt modvind og var frafaldstruet i studiet.

Daniel: Kunne ikke finde ud af det

Men en pensioneret metalarbejder kom med og så tilførte han både viden, selvtillid og arbejdsglæde til den unge Daniel.

'Da vi skulle lave nogle svejseøvelser på grundforløbet, kunne jeg ikke finde ud af det,' beretter Daniel til bladet Fagligsenior.dk

Det var ved at køre helt skævt for mig. Men så stod Leif der (Leif Petersen), og han havde tid. Han gik med ind i svejsekabinen og bad mig om at svejse et lille stykke.

De første gange gik det galt, men til sidst lykkedes det. Det var fantastisk,' beretter den unge usikre mand.

Alle fik minister-ros

Senere afsluttede Daniel grundforløbet og kom snart ud i skolepraktik.

Svend Aage beretter også, hvordan tidligere undervisningsminister Christine Antorini har mødt nogle af de slagelseanske ZBC-studerende (svejsere, kleinsmede, automekanikere m.fl.) og mentorer, og hvordan hun var imponeret af ordningen.

Antorini kommer dog ikke til receptionen i Slagelse, men kulturminister Joy Mogensen - nu folketingsopstillet i Slagelsekredsen for socialdemokraterne - har bebudet sin medvirken.

Tid og tålmodighed...

'Jeg er helt pjattet med ideen om en fagmentor-ordning, hvor erfarne og pensionerede seniorer tager sig tid til at hjælpe de unge. Både med det faglige, men også med at kunne begå sig på en arbejdsplads,' var ministerens kommentar, da hun dengang mødte både Daniel, Jesper, Leif Petersen og tidl. kleinsmed Tom Månsson.

For cirka ti år siden var der ti seniorer fra Dansk Metal, der startede som fagmentorer på Selandia. Og skolen var frisk på en aftale, så også skolens værksteder kunne åbnes til hjælp for hele projektet.

Så jo, der er bestemt noget at fejre.

Benjamin og Leif på ZBC

Denne mandag - få dage før jubilæet - er vi taget med en af mentorerne, Leif Petersen, ud på ZBC i Slagelse (afdeling for Auto) på Bredahlsgade, for at se, hvordan hjælpen ser til i praksis.

Her møder vi 21-årige Benjamin Mortensen fra Svebølleegnen, der med stor fornøjelse tager imod den afgørende støtte fra Leif Petersen på 72 år.

Og vi kunne tydeligt mærke, hvordan den unge studerende kan drage nytte af solid lærdom og erfaring.

Drømmen bliver virkelighed

Benjamin har nemlig længe drømt om at få et rigtigt svendebrev som automekaniker. Og han vil have det svendebrev - vil knokle for det.

Svære og smertefulde problemer med en hofte - der også har ført psykiske belastninger med sig - har Benjamin dog døjet med, hvorfor det har været det hele rigtige at få Leif Petersen ind over i den unikke slagelseanske fagmentorordning.

'Og Leif er en rigtig, rigtig god støtte for mig, og det har han været i nu tre år,' påpeger en ihærdig og koncentreret Benjamin mandag midt i arbejdet med en solid Ford-motor på ZBC.