Klik og se annoncen

Af John Hansen

MILJØPROBLEMER. Både Skælskør (RGS, Stigsnæs), Korsør (PFOS, Noret) og hele Slagelseområdet (Tude å med mere) er hårdt gift- og miljøramt i netop denne tid - bragte Anne Bjergvang, Soc., op i en 1. maj-tale i Skælskør. Anne kender til, at nye kedelige prøvetal skulle være på vej. Og i øvrigt til eftertanken: Var det også ægte gift-brandskum, vore kåde børn tidligere har leget og badet i?

KOMMUNEN: En trist ramme om 1. maj-fortællingerne udgående fra Skælskør, her i foråret 2021, dannede det øgede antal gift- og forureningsskandaler netop her i Slagelse Kommune.

- Men godt de er kommet op til overfladen. Godt vi kan snakke om dem - og dermed også tage fat på dem, som S-byrådsmedlem Anne Bjergvang lørdag formiddag pointerede overfor VDonline.

Hun var 1. maj-taler ved Enhedslistens (fysiske) møde på Gammeltorv i Skælskør.

Flere forskellige steder

For det plager i den grad Anne Bjergvang og for den sags skyld alle os andre - og i allerhøjeste grad de personer, der direkte er ramt af giften - at årets første måneder her i kommunen har været præget af den ene forurening efter den anden.

Nye og gamle forureninger. Nogle som mere eller mindre tilfældigt eller ved dygtigt arbejde af bl.a. SK Forsyning er kommet frem i lyset og op til overfladen.

Det gælder bl.a. miljøsvineri omkring Slagelse og ved Tude å, tiltagende forurening på Stigsnæs og ved Agersø og Omø og Agersøsund-farvandet. Og senest naturligvis også den slemme PFOS-giftsag ved Korsør Nor, udgående fra kommunens kendte brandskole.

Værre prøver endnu...

Netop disse sager blev taget op i årets 1. majtaler.

Først hørte vi Anne Bjergvang mere end antyde, at det endda nok står endnu værre til end først antaget.

Omkring Stigsnæs og RGS sagde Bjergvang direkte, at diverse undersøgelser og prøvesvar ikke tegner godt.

- Det ser ikke godt ud!

Noterede Anne Bjergvang og tilføjede, at offentligheden snarest vil få mere at vide om diverse test og nye undersøgelser.

Også De Radikale og andre partier har været frontkæmpere her i foråret.

Alvorlig sag...

Anne Bjergvang fremhævede, at man omkring miljø og forurening i Slagelse Kommune nu virkelig er nået til 'regnskabets time'.

- Det lokale miljø, det er virkelig en alvorlig sag. Og i Korsør oplever vi det jo endda netop omkring et renseanlæg, påpegede taleren.

Børn i brandskum?

Vi kan her også tilføjende på mange forældres vegne spørge:

Var det præcis samme slags giftige PFOS-brandskum, mange forældre tidligere har ladet deres børn lege og bade i, når det populære brandvæsen ved byfester eller kulturarrangementer med stor fornøjelse lod sprede ud?

- Ja, det må det da være. Det har vel været noget af det samme giftige skum, også ungerne legede og gled rundt i, siger en bekymret Anne Bjergvang til VDonline og Ugeavisen.

Må man må sige, at der fortsat er meget at undersøge og rydde op i.

Mere om lokale 1. maj-taler og -arrangementer følger i andre artikler.