Klik og se annoncen

Af Henny Ferrold

Hejninge: - Vi har været fantastisk glade for at være her. Så glade, at det har været virkelig hårdt og et stort dilemma at ta' beslutningen om at sætte gården til salg.

Sådan siger Branka og Sole Lugonja, som netop har sat deres firelængede gård ved Hejninge til salg. Gården har dannet ramme om både familiens liv og Branka Lugonjas galleri St. Galla, café og mange forskelige aktiviteter. Det var også et af de steder HM Dronningen kiggede forbi, i forbindelse med sit besøg i Slagelse i 2010. Men efter næsten 14 år i Slagelse er Branka og Sole nu klar til at rykke teltpelæne op for at flytte til Norge, hvor parrets datter og svigersøn, Galina og Esben, også bor.

- Det hele startede med at vi har været på ferie i Norge hos Galina og Esben, som også har boet her hos os i næsten tre år. Det liv og den hygge, vi har haft sammen med dem, har været så inspirerende, at vi har arbejdet på at komme til at bo sammen to generationer. Ikke under samme tag, men samme sted, fortæller Branka Lugonja.

- Lige nu kigger vi på en ejendom mellem Måss og Ås, syd for Oslo, midt i en skov.

- Vi har selvfølgelig tænkt på, om vores søn og svigerdatter og barnebarn, Stanko, Julie og Matia, som bor i København, føler at vi forlader dem. Men vores konklusion er, at når vi bor deroppe to generationer, behøver man ikke at vælge, hvem man skal besøge, fastslår Branka.

- Vi håber også på, at vi i Norge får meget mere fritid, end vi har i dag.

Også coronakrisen, som fuldstændig uventet og med ét slag ramte galleriet hårdt økonomisk, har været medvirkende til beslutningen som at sælge den store gård, som er krævende at drive, både økonomisk og arbejdsmæssigt.

Stort netværk i Norge

- Med hensyn til det forretningsmæssige har jeg gennem 20 år samarbejdet med norske gallerister og butikker, og både Sole og jeg har været på mange messer i Norge. Så vi har fået et helt specielt forhold til landet. Jeg har mange gange sagt, at hvis min ovn ikke var så stor, ville jeg gerne prøve at bo i Norge. Det er på ingen måde et fremmed land for os, vi har mange venner og et stort netværk deroppe, fastslår Branka.

- Men det vigtigste og det jeg glæder mig allermest til, er at vi kommer til at bo to generationer sammen - og midt i naturen.

Vil savne Slagelse

Alligevel var det absolut ikke let at ta' beslutningen om at sige farvel til Slagelse.

- Vi vil savne den fantastiske måde, Slagelse har taget imod os på. Hvis det gentager sig deroppe, kan vi aldrig ønske os mere i livet.

- Da vi kom til Slagelse, kendte vi ikke en eneste person. Når vi skal afsted, er der virkelig mange at sige farvel til. Både alle vores dejlige kunder og personlige venner. Jeg har ikke ord nok til at beskrive, hvor mange positive oplevelser vi har haft her. Der har slet ikke været nogen negative oplevelser, og vi har fået virkelig mange gode venner, som vi holder så meget af.

Til hverdag kommer vi mest til at mærke, at vi forlader Susanne og Kristian Hvitnov, som har galleri her hos os. Vi er blevet næsten som familie for hinanden.

Ud over det, kommer vi til at savne den tryghed, vi har her. Vi kender byen og dens puls, vi er ikke længere fremmede her.

Fortsat Art Market og Kunst & Kirker

Gennem årene er mange planer til lokale events også blevet til omkring Branka og Soles spisebord. Som for eksempel Kunstnet Slagelse, Art Market, Kunst og Kirker m.m.

- Med hensyn til Art Market, som er blevet holdt her hos os, arbejder alle i bestyrelsen for at finde et nyt sted. Også et natursted, så man får den samme stemning, som der har været her, og jeg er ret sikker på at det fortsætter i samme ånd som hidtil. Også Kunst og Kirker fortsætter. Der er etableret en ny forening, og jeg fortsætter på den måde, at jeg hjælper, hvis de har brug for at finde kunstnere til udstillingerne, det kan jeg også klare fra Norge.

Forfra - igen

Fornemmelsen af at starte forfra er langt fra ny for parret, som stammer fra Eksjugoslavien, men i 1993 kom til Danmark som flygtninge, og endte med at slå sig ned i Spandet i Sønderjylland. Her fik de hurtigt et stort netværk og Branka etablerede sig som glaskunstner. Da rammerne blev for små, blev blikket rettet mod hele landet, og valget faldt på gården ved Hejninge.

- Vi har været lykkelige her, selv om der også har været udfordringer. Men det ser ud til at det er vores skæbne at starte forfra igen. Vi har prøvet det i Sønderjylland med fantastisk resultat, og her i Slagelse, hvor det også er gået helt vildt godt.

- Vi har været heldige at møde så mange superdejlige mennesker i vores liv. Det giver håb om at de findes over det hele, smiler Branka.

- Jeg har en mor på 82 år, som ind imellem fortryder hun ikke tog nogle valg i livet. Jeg har lovet mig selv at jeg ikke skal sidde som 82-årig og fortryde så mange ting. Og indtil nu fortryder jeg ikke noget som helst!

Farvelreception og loppemarked

Hvornår gården ved Hejninge bliver solgt, er det selvsagt umuligt at sætte en dato på.

- Det kan være måneder - eller år, konstaterer Branka.

Men der har allerede vist sig interesse for ejendommen, som er til salg hos ejendomsmægler Pernille Sams.

- Når vi har en endelig dato på flytningen, vil vi gerne holde en reception eller et åbent hus, hvor alle, som har lyst, kan komme forbi og sige farvel. Vi har også planer om at holde et loppemarked med nogle af de møbler og andre ting, som vi ikke skal ha' med til Norge.

Til efteråret runder Branka også 25 år som glaskunstner, som formentlig også bliver markeret.

- Men det hele er lidt skævt lige nu, hvor vi ikke har nogen dato på flytningen.

Fortsat til stede

Brankas glaskunst forsvinder i øvrigt ikke helt fra området.

- Susanne og Kristian Hvitnov fortsætter med deres galleri i Øster Stillinge, og de vil prøve at skabe et rum til nogle af mine mindre værker, fortæller Branka, som også ser et muligt samarbejde med Johnny Persson, der driver Kunstgalleriet på Bredegade i Slagelse.

Branka og Sole er i øvrigt slet ikke i tvivl om at turen efter flytningen kommer til at gå tilbage til Slagelse.

- Vi forlader jer ikke! Vi kommer tilbage mange gange. Vi føler vi på en måde har et hjem her i Slagelse.