Klik og se annoncen

Af John Hansen

Danmarks største fødevareskole vil også være den skole i landet, hvor man spiser allerbedst.

Herom ingen tvivl. Så enkelt er det.

Og en sådan ambition og målsætning kan vel næppe passe bedre end for en ekspanderende ZBC-skole i Slagelse med et særdeles righoldigt udbud af fødevareuddannelser.

Officiel indvielse

Forleden midt på en hverdag var der på ZBC Slagelse, Willemoesvej, inviteret til officiel indvielse af en ny såkaldt Food Hall på det store uddannelsessted.

Og i centrum for indvielsen - og ham der også skulle klippe den berømte snor over - var naturligvis kommunens borgmester John Dyrby Paulsen, Soc.

Dyrby udtrykte i sine første ord begejstring omkring den nye Food Hall og de nye muligheder for såvel elever som ansatte, som man her har fået skabt.

Vi skal være sundere

'Vi skal være lidt sundere hos os i kommunen, har vi jo også bestemt i byrådet. Så tak fordi I her er med til at gøre vore unge mennesker ikke blot klogere, men også sundere,' pointerede John Dyrby i en lille tale.

'Jeg kan kun bakke helt op om denne idé. Og I ikke blot taler om det, nej I gør også noget ved det. Rart at se I ikke lader jer kue i disse coronatider,' sagde borgmesteren, inden han indendøre ved buffeten iførte sig sit obligatoriske mundbind.

Sund, velsmagende mad

Uddannelsesdirektør på ZBC, Glenny Hansen, fortalte at man ønsker at stå for god, nærende, velsmagende og hjemmelavet mad på skolen, hvor op imod tusinde elever dagligt har sin gang.

'Med det nye køkken her er vi nu oppe på at have 40 køkkener rundt omkring på Sjælland. Og vore ambitioner stopper ikke med en kvalitetsoplevelse her. Vi arbejder også med nye bagerier, mikrobryggeri og snart også fine økogrise ude på Jernbjerggården her i byen,' sagde Glenny Hansen.

Bedste spisning

ZBC Slagelse - som altså går for at være hele Danmarks største fødevareskole - arbejder direkte ud fra det grundlag og med det klare mål, 'at man vil være den skole i landet, hvor man spiser bedst'. Intet mindre.

Ifølge Glenny Hansen vil den nye Food Hall også skulle være en vigtig del Ø den virkelighedsnære undervisning' på ZBC's fødevareuddannelser. Håndværket skal læres fra bunden.

Og selvfølgelig skal de lokale elever også indgå i den løbende produktion her.

Og de unge kan lide det og sætter en ekstra ære i at medvirke ved madlavingen - ligesom vi kender det hver gang eksempelvis Uddannelsesbyen Slagelse arrangerer SUK Festival og andre arrangementer, hvor lidt godt for smagsløgene hører sig til.

Fra hele verden

Ser vi lidt på historikken, kan Uge Nyt notere, at Kokke- og Tjenerskolen på Selandia i Slagelse via flere fusioner i dag er vokset til, at ZBC simpelthen nu rummer det hele - og bare er the greatest.

Med afdelinger i seks byer, med mere end hundrede faglærere på fødevareområdet alene og med op imod tusinde elever. Og de unge er både helt lokale samt interesserede fra hele Danmark - ja fra hele verden.

'Joh, vi underviser skam også unge fra Japan, Indien og mange andre lande, dog godt nok lidt besværet af coronaen p.t.,' oplyser uddannelsesdirektøren.

Vi følger samfundet...

Netop coronaen sørgede da også for, at selve indvielsen af den nye Food Hall blev noget decimeret i festivitas og antal tilstedeværende personer.

Faktisk holdt man sig helt nede på under ti personer - inklusive borgmesteren og pressen. 'Jo, vi synes, det var det rigtige at gøre. Helt i tråd med samfundets almindelige regler netop nu,' påpegede Glenny Hansen.

Med ved indvielsen var også Food Hall-konferencechef Lasse Kruuse, erhvervsuddannelsernes leder Michael Dyrehave og rektor Niels-Erik Hybholt.

Moderne tid

Men det var også rigtig vigtigt for det lokale ZBC nu at komme igang med denne Food Hall, som jo er en moderne udgave af en kantine. Nyinspireret af tidens madmarkeder og buffetarrangementer.

De mange gymnasieelever og andre studerende samt lærerne skal gerne have et attraktivt sted at spise deres måltider.

Slagelseskolen indeholder alle uddannelser indenfor fødevareområdet - inklusive konditor, slagter, tarmrenser, tjener, kokke o.s.v. - og tæller som den største i landet efterfulgt af skolen i Valby, København.