Klik og se annoncen

Af John Hansen

KOMMUNALPOLITIK. Han stod i spidsen for at klare århundredets udfordring ved Storebælt: Det markante socialdemokratiske byrådsmedlem, eks-borgmester Flemming Erichsen, er igang med sit sidste år som folkevalgt. Den snart 70-årige fortæller til VDonline og Ugeavisen om sit syn på flere ting. Og i Korsør skulle der gøres meget for at sikre en fremtid

KORSØR: En af Vestsjællands store socialdemokrater og lokalpolitikere, Korsørs tidligere borgmester gennem hele 16 år, Flemming Erichsen, vil til november ikke være at finde på stemmesedlen.

Han mener, det nu er 'passende tid' at stoppe som folkevalgt her ved næste årsskifte - efter kommunalvalget den 16. november.

Og den beslutning har Flemming det ganske fint med.

Vil gerne skrive en bog

'Tiden går jo... også med snart ialt 33-34 år bag mig i byrådsarbejde. Den afslutning har jeg ligesom planlagt et stykke tid. Jeg skulle jo også gerne få tid til at skrive en bog.

Og så er jeg jo fortsat formand for SK Forsyning indtil maj 2022,' fortæller Flemming Erichsen, der her i år den 11. april runder de 70 år.

Mange, mange år

Flemming Erichsen har været den længst siddende borgmester i den gamle Korsør Kommune.

I hele 16 år var han her 'på toppen' af rådhuset...med den kendte flotte udsigt ud over havnen.

Korsør har jo altid været en vandby, en Storebæltsby med havn og masser af sø- og sejlerliv. Selv har Flemming da også en båd.

Men at man fra Folketinget af fik broen og tunnelen samt nedlagt Storebæltsfærgerne for såvel jernbane som biler, det var naturligvis en kæmpe udfordring - et kæmpe problem - som hele Korsørområdet måtte deale med allerede fra slutningen af sidste århundrede.

Sidste mand lukker?

'Vi forvandlede Korsør. Det krævedes jo af os,' påpeger borgmesteren i byen fra 1991 til 2007.

'Jeg kunne jo ikke gå rundt i Korsør i 90'erne og bare høre folk tale om, at 'sidste mand lukker og slukker', når DSB og Storebæltsfærgerne var historie.

Vi måtte handle og gøre noget, og det synes jeg, vi fik gjort,' noterer Erichsen, som måtte rejse mange gange til hovedstaden for at kæmpe for Korsør i forhold til nationens interesser.

Landkortet ændres...

Og så kom i 2007 jo Lars Løkkes kommunalreform, som mange steder blev modtaget både med glæde, forventning og bekymring.

Helt konkret tog den jo borgmesterposterne fra bl.a. Flemming Erichsen, Ole Drost (Skælskør) og Troels Christensen (Hashøj), da man fik formet den nye storkommune Slagelse.

Fuglebjerg røg til Næstved, mens Høng søgte mod Martin Damms Kalundborg - i Høng var de bange for at blive for små i forhold til Slagelse-Korsør.

Vigtigt lokalt handelsliv

Og Korsør Kommune havde faktisk muligheden for at forblive selvstændig, men valgte - med snæver margin - at satse på et større fællesskab. Ind over Vårby Bakke.

Lidt af en omvæltning trods alt. Ligesom det jo var 'en voldsom overgang for os, da vi tidligere stod uden Storebæltsfærgerne og de mange DSB-arbejdspladser'.

Ugeavisen har for nylig skrevet om betydningen af lokal handel og et aktivt forretningsliv i f. eks. Korsør, og her er Erichsen også patriot:

'Jeg synes afgjort, at man ikke mindst i hverdagen skal handle lokalt - og handle fysisk i forretningerne. Det er nemlig op til os selv, op til borgerne, om vi fortsat vil have liv i byerne,' siger Erichsen.

Ødelæggende corona

Netop nu er vi dog midt i en vanskelig coronatid, der just ikke er helt normal.

'Coronaen vænner nemt folk til endnu mere nethandel, og den tendens er farlig for vores bymidte. Den kan desværre lukke endnu flere butikker,' udtrykker Erichsen.

I det hele taget ødelægger coronaen rigtigt meget for tiden:

'Byrådsmøder og andre møder er ikke det samme, virtuelt, slet ikke. Jeg håber vi snart kan vende tilbage til normalen, hvor vi kan se hinanden i øjnene.'

Politi på gaden

En af de ting Flemming Erichsen i mange år har kæmpet ekstra for er mere politi i Korsør.

'Og det skal være synligt politi. Politifolk gående på gaden, ikke bare en patruljevogn forbi - nogle politifolk man direkte kan møde, og nogle de unge også kan snakke med. Det er vigtigt,' mener den tidligere borgmester.

Han har selvfølgelig altid været ærgerlig, når Motalavej har været fremme i det negative lys. 'Men det er jo også gået lidt op og ned. Jeg ser frem til, at vi nu får en nærpolitistation og mere politi for fremtiden.'

Læs mere i Ugeavisen Slagelse, Korsør, Skælskør i kommende uge...