Klik og se annoncen

Af Daniel Prüsse Hansen

Andreas Mogensen blev landskendt, da han i september sidste år blev den første dansker i rummet, og i sidste uge besøgte han så Antvorskov Skole i Slagelse for at holde foredrag for elever såvel som lærere og inviterede gæster.

Foredraget tog fokus i astronautens egne oplevelser i rummet, ESA og den interesse for rummet han udviklede som barn.

En pænt fyldt hal lyttede...

Det var en helt almindelig skole-eftermiddag, at Antvorskov Skole kunne præsentere astronauten Andreas Mogensen som gæst, hvorfor Antvorskov Hallen var fyldt med elever og lærere.

Mogensens rejse ud i det ydre rum til den internationale rumstation, kendt som ISS, foregik i september 2015 og fik masser af opmærksomhed herhjemme, da han skrev sig ind i historiebøgerne som den første dansker i rummet.

Ikke overraskende var rumrejsen derfor også et centralt emne under foredraget, men han berørte dog også andre ting, heriblandt Den Europæiske Rumorganisation, bedre kendt som ESA, hvor han til dagligt udfører sit arbejde.

ESA's konkurrence

Besøget i Slagelse blev planlagt tilbage i december, da Antvorskov Skoles ESA-robothold opnåede en fornem 2. plads ved ESA's europæiske finaler for robotter.

Ved denne konkurrence var netop Mogensen blandt dommerne, og derfor kom invitationen i stand.

De kvikke unge mennesker fik da også lov at fremvise deres robot inden Mogensen gik på scenen. Hvilket vi beretter mere om senere.

Har kig på Mars...

Netop ESA, der, som Mogensen i sit foredrag bemærkede, er knap så kendt som NASA, der fungerer som det amerikanske modstykke - og det var da også et af emnerne i talen.

Her kom han ind på det daglige arbejde udført i organisationen, der i øjeblikket har som hovedmål at lede efter vand og dermed tegn på liv på Mars.

Apollo-interessen...

Derudover snakkede Mogensen om, hvordan hans som ganske ung blev meget interesseret i Apollo-missionerne, der som bekendt indeholdt menneskets første landing på månen, ligesom fascinationen for naturvidenskab udvikledes omkring 7. klasse.

Resten af foredraget tog udgangspunkt i Mogensens rejse i rummet og besøg på rumstationen ISS, og han havde både billeder og en lille video med til at vise frem.

Livet uden tyngdekraft

Derudover fik vi alle et par anekdoter om den lidt uvante situation at leve uden tyngdekraft, hvad der nok kan være lidt svært at sætte sig ind i for de fleste.

Alt i alt var det lidt af et scoop for Antvorskov Skole som landets eneste skole, at få Andreas Mogensen forbi.

Og han kvitterede da også med et spændende foredrag og en lyst til at gøre de unge interesserede i naturvidenskab, teknologi og ikke mindst rummet.