Klik og se annoncen

Af John Hansen

KLIMAPROJEKT. Var dårlig økonomi og andre gode grunde nok til at skrotte visionær klima-projekt? Borgmester Dyrby og et flertal i Økonomiudvalget afviste dog helt Lars Møllers unikke idé omkring kommunens børn og unge - og FN-verdenen som sådan. Alle pegede på økonomien i sagen som hæmskoen - men har man da ikke en god økonomi i kommunen, og ikke mindst til en fremsynet sag, kunne man måske spørge. Lars påpeger, at stor medfinansiering følger

KOMMUNEN: Det hurtige svar på ideen om Slagelse som centrum, værtsby for en FN-klimakonference for unge og et over mange år større vidensprojekt omkring Planeten kunne let være:

- Slagelses borgmester og politikere er - over en bred kam - vist ikke særligt interesserede i klodens (og kommunens) klima og miljø.

- Og de kender vist heller ikke Greta Thunberg og andre unge, der interesserer sig for klima og miljø anno 2021...

Vi mangler penge!

Man hævder i hvert fald i kommunen (og ØK), at man altså ikke har økonomi til at støtte den vel ellers visionære idé. En idé som ville kunne give genlyd i hele Danmark - og ja, længere ude end det.

Men befinder vi os måske ikke i storkommunen Slagelse med den gode genoprettede økonomi og masser af millioner i kassen?

Joh, men - vi må nok hellere afvise og sige nej...

Faktisk var det kun partierne Venstre og Det Radikale Venstre, der holdt en kattelem åben og støttede projektideen mest.

De to partier - v hhv. Knud Vincents, Steen Knuth og Troels Brandt - stemte i hvert fald i ØK ikke imod som de øvrige 'klima-partier'. V og B fremhævede ideen som god. Men hvor var klima-tilhængerne ellers, hvor var viljen?

LM: 'Ubegribeligt'

Lars Møller, communication director og gennem 14 år i partnerskab med et af verdens største reklamebureauer, internationale Havas, forstår ikke Slagelse-politikernes vægren og passivitet.

'Jeg synes, det er ubegribeligt man på rådhuset bare siger nej - og i øvrigt blot følger ØK-udvalgs behandlingen op med et par linier, jeg bagefter bare selv kan slå op på nettet.

Det er meget skuffende. Og jeg synes også det er synd - ikke for mig, for jeg/vi skal nok finde en anden kommune - men synd for Slagelse, hvis jeg må sige det sådan,' svarer Møller for vort spørgsmål om, hvordan han opfatter afslaget på idéen og projektet.

VDonline og Ugeavisen fortalte om ide-projektet hhv. sidste weekend og 26. maj.

Slagelse - min by!

Møller: 'Jeg har naturligvis tilbudt Slagelse det i første række, fordi det er min by. Jeg er født og vokset op her. Og jeg vil jo gerne være med til at skabe nogle gode fortællinger om Slagelse.

Her var der en unik mulighed, som også kunne involvere borgerne, børnene og de unge - og med klima og miljø i centrum. Og så siger man bare nej.

Dog har jeg da i byen opfattet enkelte erhvervsfolk og beslutningstagere (ikke mange har kendt til projektet på forhånd, red.) som positive overfor ideen.

Men i Økonomiudvalget mener jeg kun der var to-tre stykker, der så potentialet og mulighederne,' tilføjer Lars.

Stor forberedelse...

Lars Møller havde på forhånd udarbejdet materiale om projektet og haft møder på bl.a. rådhuset, ligesom alle kunne se en kort video om projektet på You Tube. Den video kan borgere og andre i øvrigt fortsat se.

Men nu bliver det bare en anden dansk kommune, der kommer til at stå for projektet, konferencen og ti års samarbejde i FN-regi og på tværs af alle grænser.

Møller og Havas tilbud til Slagelse gik i øvrigt også på, at et team fra reklamebureauet vil arbejde for projektet (og hermed for Slagelse og kendskabet til byen, world wide) det næste halvandet år.

Det er her man også vil uddanne unge klima-ambassadører i kommunen.

Økonomi igen...

Argumentet for at droppe klimaet, børnene og de unge i dette tilfælde er primært økonomi. Men siger de ikke, at økonomien i Slagelse netop går så godt - og kommunekassen bliver mere og mere fyldt, må man spørge?

Og til dem der synes, at økonomien - driftsøkonomien - kører helt skævt, kunne man måske så bede om at finde de 5 millioner et andet sted...måske ved et færgekøb, der koster mindst 20 millioner eller et forsorgsmuseum, som nu skal bruge 30 millioner til nye vinduer og bygningsafsnit.

- Jeg har kæmpet!

Som det positive menneske Lars er, føler han sig bagefter hverken forsmået eller sur. Dog ærgerlig og lidt ked af det.

'Men jeg har kæmpet for, at Slagelse kunne få denne enestående mulighed - for byens skyld. Nu kan det ikke lade sig gøre, og derfor går projektet bare til en anden kommune.'

Lars Møller fortæller til VDonline, at når han på det meget korte referat på kommunens hjemmeside læste, at nogle politikere mente, at der manglede 'medfinansiering', så kan jeg tilføje, 'at projektet det første år har et samlet budget på kr. 22. millioner.

Dog: Stor medfinansiering

For at gennemføre et års aktiviteter incl. selve konferencen og alle de mange aktiviteter i Slagelse og globalt, har vi altså et budget på kr. 22 millioner!

Udover dette beløb investerer My Planet Too og Havas et stort beløb i global markedsføring.

Stor gratis markedsføring

My Planet Too og Havas kommer altså med de første kr. 17 millioner plus global markedsføring til et meget stort beløb! Og Slagelse Kommune skulle komme med de sidste 5 millioner.

Derfor er det for mig helt grotesk at høre, at der mangler 'med-finansiering'.

Og derfor må Lars Møller - med selveste FN som medspiller - videre med sagen til en anden kommune.

'Vi må videre, også uden Slagelse. Så My Planet Too kører nu bare videre i et andet regi - og i en kommune der vil mere miljø og bæredygtighed end Slagelse,' noterer en nøgtern Lars Møller denne weekend.