Klik og se annoncen

Af John Hansen

Det var en kær gæst og en virkelig kender af Slagelseområdet, der torsdag aften var hovedtaler ved Nytårskuren 2020 hos Ret & Råd Advokater og Beierholm på Ndr. Ringgade.

Ingen ringere end selveste den administrerende direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, stod i centrum som gæstetaler, hvor han gav de 125 opmærksomme lyttere - alt fra borgmester og erhvervschef til unge og lidt ældre, aktive lokale erhvervsfolk og medarbejdere - en bred erhvervspolitisk oversigt.

Brian Mikkelsen glædede sig til 2020-året, og mente at det kunne alle vi andre også roligt gøre. Selvom der bestemt også ligger store udfordringer foran os.

Største udfordringer

De største udfordringer findes ifølge Brian Mikkelsen indenfor nogle af disse hovedområder:

1. Klima.

2. Arbejdsmarked og uddannelse.

Og så er der fremtidens automatisering, digitalitet - og kunstig intelligens.

Samt det spændende spørgsmål, om hvor Brexit lander...

Klima står i front

Den tidligere toppolitiker og minister gennem mere end 12 år (kultur, erhverv) lagde ikke skjul på, at det store tema - som fra 2019 også var politikernes valgtema nummer eet - var klima og miljø.

Og her er der naturligvis en masse at forbedre og arbejde med. Til evig tid, var vi lige ved at skrive...

Klimaudfordringerne tages overalt alvorligt. Men når de skal løses ligger der naturligvis også både opgaver og muligheder for dansk industri og know-how.

Vigtig konkurrenceevne

Med hensyn til arbejdsmarked befinder vi os jo i en periode, hvor lønforhandlinger og arbejdsforhold netop står på plakaten.

Og her fortalte Mikkelsen, at for høje lønstigninger jo altid påvirker (den danske) konkurrenceevne.

Og hvis Danmark fortsat skal klare sig godt, så bliver vi nødt til at arbejde mere, få mere dygtig udenlandsk arbejdskraft ind og/eller arbejde smartere med bl.a. større automatisering og digtitalisering.

Det giver grobund for innovation og udvikling, som igen generer penge (indtjening). Og det skal der nu engang til for at noget kan køre, påpegede BM.

'Omkring 250.000 udlændinge arbejder her i landet, og de fleste er faktisk en kæmpe forretning - med polakkerne helt i top,' jublede Brian.

Fra udbud til efterspørgsel

Også uddannelsessystemet er vigtigt for vort samfund. I dag er det, ifølge Brian, meget udbudsorienteret, hvor det nok bør være mere efterspørgselsorienteret.

'Og så skulle vi jo gerne have flere til at tage en erhvervsuddannelse.'

Arbejder kun ca. 32 år!

Brian Mikkelsen var ikke bange for at fastslå, at vi gennemsnitligt arbejder for lidt.

'Vi arbejder alt for lidt i Danmark,' påpegede Brian Mikkelsen.

Og så kan det nemlig ikke nytte noget, at vi bliver 92 år (kvinder der fødes i dag), først bliver færdigtuddannede (gns. for videregående uddannelser) som 26,4-årige og tillader os en tilbagetrækningsalder som cirka 64-årige.

'Dermed arbejder vi jo kun i ca. 32 år samlet. Og det er for lidt,' noterede Mikkelsen, idet han kaldte børn i Danmark for en klar 'underskudsforretning.'

Regnskabet hænger ikke sammen.

'Vi halter bagefter'

Vi kommer ikke uden om endnu mere automatisering og digitalisering.

Ej heller kunstig intelligens, som Brian primært i USA netop har oplevet som det helt store issue.

'Faktisk halter vi desværre bagefter på det digitale område - og her har vi en kæmpeudfordring, for 99 procent af vore virksomheder er som bekendt små eller mellemstore.

Vi skal automatisere endnu mere fremover.'

Det betaler sig. Produktiviteten er her afgørende.

Fra 6.000 til 57 ansatte...

Mikkelsen fortalte om eksemplet Bregentved Gods på Sydsjælland.

At tænke sig - tilbage i 1933 arbejdede her ca. 6.000 ansatte, berettede Brian Mikkelsen.

Nu arbejder her 57 mand. Og produktiviteten er øget 20 gange! Ja, stof til eftertanke.

Åh, de jagede politikere

På et spørgsmål fra salen efter indlægget vedrørende forskellen på at være politiker og nu erhvervsboss, svarede Brian Mikkelsen, at han bestemt havde været fantastisk glad for i 24 år at have været politiker - og endda fået utrolige 12 år som minister.

'Jeg savner dog ikke hver dag og med hver ting at skulle søge at samle flertal hele tiden.

Og jeg savner heller ikke at være jaget vildt 24 timer i døgnet.' Af journalister, dog ikke af ordentlige folk som f. ex. dem fra Uge Nyt/Søndagsavisen, lod Brian Mikkelsen også forsamlingen vide.

Erhvervschefen fra hovedstaden var særdeles imponeret af den måde, hvorpå man her holdt Nytårskur i Slagelse.

Han 'følger fortsat godt med i, hvad der sker i byen og på Vestsjælland,' fortalte han, inden han igen kørte mod motorvejen.