Klik og se annoncen

Af John Hansen

FN-PROJEKT. Slagelse kan måske blive årtiets klimakommune - ikke mindst for børn og unge. Hvis Økonomiudvalget tirsdag siger ja til at satse på lokalt-globalt projektidé. Meget hemmelighedskræmmeri om sagen, men vi ved dog, at idémanden bag det hele er slagelseaner, nemlig Lars Møller (idémand til megasuccessen Bag for en sag)...

SLAGELSE-OG-VERDEN: Afgørende klimaspørgsmål og hele miljøfremtiden for klodens børn og borgere - større og vigtigere kan det vel næppe blive.

Og nu har Slagelse Kommune (igen) den enestående mulighed at komme til at stå i spidsen for - og i centrum af - et globalt vidensprojekt, som nok kan gøre en forskel til det bedre.

Med arrangementet af en My Planet-konference med 400 deltagere (en pæn del fra Slagelse) samt en masse løbende, ny digital lærdom.

Mulig kæmpe-værdi...

Der hersker fortsat en del hemmelighedskræmmeri om sagen, som - efter hvad vi erfarer - vil blive bragt frem for Økonomiudvalget på Slagelse rådhus her tirsdag den 25. maj.

At deltage og endda stå helt i centrum for det langsigtede børne-projekt vil for kommunen 'kun' kræve en investering på omkring 5 millioner kroner.

Værdien af medvirken anslås dog til at kunne komme i nærheden af 200 millioner kroner. For man vil kunne blive både danmarkskendt og verdenskendt på projektet.

Og 5 millioner er mange penge, ja. Men man må også erindre, at 20 millioner måske ikke er så mange penge for en gammel færge (MF Broen) eller 30 millioner til renovering af gamle museumsbygninger (Forsorgsmuseet)...

Slagelse er værten

Her gælder det værtsskabet for klima-konferencen og efterfølgende aktiviteter med vidensdeling og udvikling af sunde, grønne projekter - ikke mindst udbredt pr. digitale netværk.

Og Slagelse skal, så at sige, her samarbejde med 'resten af verden.'

FN-regi, world-wide

Verdensberømte kan vi blive, idet det hele indebærer regulær FN-involvering - indenfor det der hedder UN-DP med op til 193 nationer på banen.

UN-DP arbejder bl.a. med FN's berømmede verdensmål, med bæredygtig udvikling og hele formidlingen til børn og unge.

Årsagen er: Lars M!

Og at Slagelse overhovedet får chancen her, skyldes ene og alene, at det er en idérig og foretagsom slagelseaner, der har fostret ideen.

Vi taler om Lars Møller, kendt idéudvikler og reklamemand, som velsagtens ikke er lykkedes med alt, men immervæk har adskillige successer på CV'et.

Lars har eksempelvis tidligere skabt megaprojektet 'Bag for en sag', der bare lagde en rigtig stor del af Danmark ned.

Ideer kræver investering

VDonline og Ugeavisen har faktisk kendt til selve idéen og projektet i alle cirka tre år - men holdt det hemmeligt og tæt til kroppen. Idet vi hele tiden har forventet et gennembrud og en udvikling i sagen, så den blev mere konkret.

Det konkrete er imidlertid udeblevet indtil nu.

Dels på grund af hele coronakrisen og før den, blandt andet på grund af, at Slagelses dengang nye borgmester John Dyrby Paulsen, Soc., tilsyneladende ikke viste nogen interesse for projektet.

Faktisk er vi vidende om, at det ikke var muligt for Lars at få og opnå en ægte dialog - om sagen og mulighederne.

Vi undrede os selvsagt. Og man måtte spørge sig selv: - Hvordan kan en kommune lade sådan en chance gå fra sig? Og ikke engang vise tilstrækkelig interesse?

Andre kommuner?

Noget ærgerlig og frustreret overvejede den slagelseanske idémand at gå til andre kommuner.

Holbæk, Nyborg, København - men allerhelst ville Lars jo helst have Slagelse til at stå med palmerne.

Og så løb man altså også og helt konkret ind i coronaen.

Konference plus...

Projektet indeholder altså en større international konference, og større digital vidensdeling og udveksling, der fremtidigt skal florere blandt de slagelseanske skolebørn og unge, som involveres.

I løbet af pinsen er det kommet frem, at ØK her og nu skal beslutte, 'om Slagelse Kommune skal arbejde videre med klimakonferencen My Planet Too med henblik på en konkret samarbejdsaftale.'

I modsætning til 17. juni 2019 - hvor ledende Slagelsepolitikere også havde chancen for at sætte sig på dette projekt - skal kommunens investeringsindskud være faldet fra 8 til 5 millioner kroner, idet arrangøreren har videreudviklet projektet.

Hvilken satsning?

Der er selvfølgelig tale om en form for satsning - og om det bliver 'en verdensbegivenhed' af værdi mere end 200 millioner kroner m.m., det kan ingen vel garantere - men man mener, at Slagelse vil kunne høste en masse fordele. Også ud over at børnene bliver klogere og mere bevidste om tingene og mulighederne.

Måske endda også i nogle tilfælde lidt tryggere og beroligede i f t de skræmmescenarier, som både Greta Thunberg og andre også har rejst.

Mange fordele

Fordelene for Slagelse skulle bl.a. ligge i god tiltrængt PR for kommunen, stor synliggørelse af Slagelse, udvikling af fremtidige grønne aktiviteter etc..

Man vil få skoler, daginstitutioner, uddannelsescentre, foreninger og forretninger integreret i hele processen og formålet. Og gode grønne, tidsaktuelle klima- og miljø-værdier burde næppe kunne skille byrådet her fra EL til DF og LA.

Måske vi er meget klogere midt på ugen...