Klik og se annoncen

Af Michael Hansen

Slagelse: Bagved Nytorv og med Sankt Mikkels Kirke som baggrund trisser Barry Walsh rundt med spraydåser og arbejder ihærdigt på at blive færdig med sit street-art kunstværk. Et værk, som p.t. er uden titel, men motivet er ikke til at tage fejl af.

For Barry er engelsk og med den netop afsluttet slutrunde i fodbold, hvor England tabte på straffespark til Italien, sidder stadigvæk i ham, og det foreviger han nu i sit kunstværk.

-Jeg er stadigvæk ikke kommet mig over nederlaget, så nu håber jeg, at det vil ske, når jeg får mine følelser ud på denne måde, fortæller Barry Walsh.

Motivet indeholder tegneseriefigurer, som er Barrys favoritmotiv. Den ene er portrætteret som en italiener, mens den anden er engelsk. Den italienske figur siger Ciao og stikker af med pokalen, mens indgangsdøren ligeledes har et billede af referencen for the fans, som ifølge skal illustreret, at det kun var England, som holdt med England, fordi de engelske fans ikke opførte sig særligt pænt.

På containerens anden side fremtoner et billede af skurken Bukayo Saka, som var den engelske spiller, der brændte det afgørende straffespark. Han er i gang med at drikke te, mens der bliver revet og flået i ham. Senere vil en 'boys in blue' reference, som er en betegnelse for politiet, akkompagnere ham.

-Det vigtigste er, at ens street-art skal fortælle en historie, som skaber diskussion og sætter tankerne i gang hos dem, som går forbi og ser det, uddyber han.

Graffiti eller street-art

Nogle vil måske mene, at Barry Walsh laver graffiti og ikke street-art, men hvordan skelner han selv mellem graffiti og street-art, og er der overhovedet nogen forskel?

-For mig overlapper graffiti og street-art hinanden. Dog er street-art blevet mere kommercielt i dag, og en kliché i branchen er, at street-art kunstnere er uddannet, hvorimod graffiti malere er selvlærte. En anden forskel er, at graffiti-folk ofte kun bruger spraydåser, mens street-art folk også kan bruge ruller og pensler, forklarer han.

Siden Barry Walsh selv startede med at lave graffiti i den engelske by Bristol i midtfirserne, har branchen været i en rivende udvikling.

Han har blandt andet fået tilbud og udført lovlig udsmykning af en togstation i England, og virksomhederne generelt er begyndt at åbne øjnene for, hvad street-art kan og give til en by, når det laves ordentligt.

-Der er færre fordomme forbundet med street-art i dag end førhen, hvor det tidligere foregik i underverdenen. Det begynder at vinde indpas mange steder, og jeg tror det er fordi, at man har set mange bannere med øl og bilreklamer, som har fyldt en tom væg. Det har fået virksomhederne til at tænke, om man kunne gøre det anderledes, eller gerne vil have noget permanent op, siger han.

England og Danmark

I dag har Barry Walsh fast base i Slagelse, men hvad får en 49-årige mand fra det sydvestlige England, tæt på walisiske grænse til at slå sig ned i Slagelse. Svaret er enkelt og det mest åbenlyse af alle, nemlig kærligheden til en dansk pige.

- Jeg var i 2004 på udveksling gennem Erasmus-programmet og endte i Slagelse, fordi jeg blev spurgt, om jeg ville tage til Danmark og studere de danske pædagogiske principper, som er markant anderledes end de engelske. Det sagde jeg ja til. Her faldt jeg pladask for en dansk pige, som jeg i dag er gift og har to børn med, forklarer han.

Barry har fået stillet containeren til rådighed, fordi han har hjulpet til ved Slagelse Street-art festival, hvor han underviste nogle børn i at lave street-art, og selvom det ser nemt ud, er det ikke bare sådan lige at lave street-art, forsikrer Barry Walsh.