Klik og se annoncen

Af John Hansen

Så fik vi også oplevet dette i det vestsjællandske.

En himmel næsten fuld af farverige balloner i alle højder - farver og størrelser.

Ialt 12 piloter, indkvarteret en lille uge på Vilcon ved Sørby, deltog i mesterskaberne - og det blev desværre kun til to flyvinger. Ind i nord og en i syd - pænt langt væk fra Sørbymagle.

Tid, vind og sted...

- Tidspunkter og exakte startpladser afhænger af hvordan vind og vejr arter sig.

- Kommer vinden fra for eksempel øst, er der fra Sørby ikke særlig langt ud til vandet havde Michael Hesselvig - formand for Circus Balloon Club, der arrangerer mesterskabet - allerede konstateret i sidste uges Uge Nyt.

- Piloterne kan kun styre op og ned. Derfor ligger en del startpladser placeret længere østpå, for at have plads til at flyve med vinden fra alle mulige retninger.

- Konkurrencekortet er på 40x50 km, og her ligger Slagelse i det nederste venstre hjørne, berettede Michael Hesselvig også.

Varmere - og koldere...

Med brænderen kan piloterne opvarme luften inde i de mellem 60-90.000 kubikmeter store hylstre i farverigt nylon. Bliver luften varmere end den omkringliggende luft, så stiger ballonen, er luften koldere, vil den synke.

Vinden kan have forskellige retninger i forskellige højder, så på den måde kan piloterne ved at styre flyvehøjden finde højden med den rigtige vindretning, som kan føre ballonen ind over målene.

Der flyves morgen og aften (hvis vejret tillader det), sidste planlagte flyvning var i lørdags, fra kl. 6.00-08.30, hvorefter årets vinder (Christoffer Mundt) blev kåret.

Restriktioner i år

Grundet coronarestriktioner var det ikke muligt for publikum at komme helt tæt på ballonerne under mesterskabet, idet startpladserne var lukkede for offentligheden.

Det har ved nogle af de tidligere mesterskaber tillige været muligt at få en flyvetur med varmluftballon.

- Sådan er det desværre ikke i år, fortæller Michael Hesselvig.

- Dem der flyver i år, deltager alle i konkurrencen. De er koncentrerede om opgaven, og havde ikke mulighed for at medtage passagerer.

Slagelseområdet havde i øvrigt tidligere dannet ramme om DM i flyvning med varmluftballon, vistnok tilbage i det berømte fodbold-EM-år 1992.