Klik og se annoncen

Allerede fra lørdag ved middagstid trak truende skyer op over Slotsbjergby-bakkerne og den store, vidtudbredte Slagelse Kommune, der nærmest lå for fødderne af een.

Med ellers smukke gule rapsmarker så langt øjet rakte ned over Vårby å-dalen mod Korsør og Skælskør - og flot blå himmel imellem de hastigt flyvende skyer.

Lige så hastigt kunne man fra kl. ca. 12.15 følge kortegen af store poltibiler og mandskabsvogne i retning fra Slagelse mod Solskinsbyen Skælskør 18 kilometer længere sydpå.

Politibiler vs. BMW & Audi

Der var tale om en næsten endeløs række af politivogne. Almindelige hvide biler og masser af store blå VW-transportere - fyldt med snesevis af spændte, kampklare betjente.

Fra den anden side nærmede lige så fyldte skinnende BMW-biler og Audier m.fl. sig.

De var hele dagen (og også søndagen derpå i Slagelse) fyldt op af primært unge mænd, der ikke alene kom fra just det vestsjællandske område.

Endelig var der jo også alle de helt lokale, der luftede sig til fods og i små grupper. Og dertil en masse mere 'neutrale' nysgerrige.

Stram kurs på vejen

Og så - fra hovedstadssiden - nærmede sig (sjovt nok også i en beskyttet BMW) samtidig Stram Kurs-ekstremisten Rasmus Paludan det Vestsjælland, hvor han procentvis stod i højere kurs end i Danmark generelt ved folketingsvalget sidste år.

Paludan-partiet havnede på landsbasis lige under spærregrænsen på de 2 procent, men her i Slagelse-Korsør området opnåede han hele 3,4 pct.

Her er plads til ALLE!

Fra selve Ringparken og Nordbyen i Slagelse kom der både indvandrere og efterkommere (primært mænd) til stede, ligesom også lysere danskere mødte op for at tale Paludan midt imod.

'Her i Ringparken har vi plads til ALLE', stod der på plakaten båret af en lille, tydeligvis dansk-dansk kvinde.

En halv snes unge lokale var dog samtidig på tur til hovedstaden søndag. Og det hjalp vel også Ringparkens beboerforening og egne unge-grupper med at holde mest mulig fred i kvarteret...

Valbyvej spærret i timer

Stadigvæk i Slagelse (om søndagen) var Valbyvej dog spærret i mange timer, mens politibiler på dramatisk vis holdt på tværs ved Fakta, og flere hundrede tilstedværende blandede sig stille og nysgerrigt.

Rasmus Paludan, iført sikkerhedsvest og kasket, havde mellem kl. 15 og 16 svært ved at komme tydeligt til orde, idet moddemonstranter skruede op for højttalere med islamisk tale og messe-musik. Derved blev Stram Kurs overdøvet.

Skælskør i fordragelighed

Tilbage i Skælskør (og Præstevangen) tidligt lørdag var Paludan-seancen i øvrigt gået ganske fredeligt til.

Som det radikale byrådsmedlem Troels Brandt påpegede det: - Det boligsociale forebyggende arbejde i Skælskør viste sit værd. Skælskør klarede det flot. Bedst at vende ryggen til.

Og ham Paludan er jo en mørkemand og en Mester Jakel-dukkefører, der får verden reduceret til dem og os uden smålig skelen til ordentlighed...

Korsør: Kast mod Politi

Det var først lidt senere i Korsør, at konfrontationerne tog til og blev til regulær vold - og ikke mindst had og kasteskyts imod Politiet.

- Angreb på Politiet er langt over grænsen uanset hvad en person siger, og der er intet, der kan tillade de scener, vi nu igen har set i Korsør, udtrykte formanden for Bolig Korsør, Ebbe Ahlgren, der også er byrådsmedlem for V.

Og de der måtte blive dømt og straffet, risikerer at ryge ud af deres boliger. Sådan ser Bolig Korsør på den slags.

Men som en tilskuer sagde: - Retsvæsenet redder jo nok endnu engang ballademagerne, som helt ærligt burde smides helt ud af landet!

Han henviste bl.a. til for eksempel en Aslan Rasmussen, den kendte S-politiker fra København, der ofte har pointeret, at vores samfund 'slet ikke bør bøje sig for unge ballademagere. Som jo kan lave uro igen og igen.'

Extra-nummer i Korsør

Sydsjællands Politi afbrød på et tidspunkt lørdags-demonstrationen af sikkerhedshensyn - 'hensyn til alle parter' - og derfor bebudede Paludan at komme til Korsør igen til 'en extra-forestilling' søndag middag.

Og netop her løb man så ind i allermest ballade og flest anholdelser. Hele 12 anholdte i Korsør, har vi fået oplyst af Politets kendte inspektør Kim Kliver.

Der var også yderligere anholdte i byerne, men ikke i umiddelbar forbindelse med selve Paludan-demonstrationen.

Kim Kliver: Tryghed var der

Kim Kliver vil ikke oplyse, hvor mange politfolk og -biler, der deltog weekenden igennem.

'Men vi var synlige i området. Og vi vurderer jo hver gang, i hvilket omfang vi skal være til stede, så alle kan føle sig trygge. Både lokale borgere og uanset hvilken side man er på i demonstrationerne,' påpeger Kliver.

'Og mange opførte sig jo rigtigt godt. Det glemmer man jo ofte,' roser Kim Kliver yderligere mange af de unge.

Underspillet på tv...

Selvom der dog her var tale om Region Sjællands største drama og begivenhed i weekenden, så boykottede TV 2 Øst og P4 Sjælland mere eller mindre, hvad der her skete.

Søndag aften blev man dog på Vordingborg-stationen nødt til at bringe et par korte filmsekvenser og berette, at immervæk et dusin mennesker var blevet anholdt i Korsør.

Politi og sikkerhedsmyndigheder måtte bruge et millionbeløb på fremmødet og konsekvenserne.

Enkelte personer kom også til skade, og man kunne på tv-øst-billederne bl.a. se, hvordan en racende politibil på græs jagtede en gruppe flygtende unge mænd. Også politihundene måtte i aktion for at pacificere nogle af de mest aggressive unge.
Tirsdag blev i øvrigt bebudet et par nye RP-Kurs-demonstrationer bl.a. i Korsør, men reelt blev de bare ikke til noget - og både alle de fremmødte lokale, alle politifolkene, pressen og diverse fotografer blev alene ladt snydt tilbage...