Klik og se annoncen

Af John Hansen

Her i skrivende stund - først i juli måned - kan vi fortælle det gode budskab, at ingen af Slagelse Kommunes mange plejehjem og -centre er ramt af corona-tilfælde.

Det er centerchefen for Sundhed & Ældreområdet, Charlotte Kaaber, der til VDonline kan melde om et yderst behageligt fravær af Covid-19.

'Og det gælder for såvel beboere som for ansatte,' glæder Kaaber sig helt aktuelt.

Kaaber: Pas nu godt på!

Men hun opfordrer fortsat alle - ansatte, beboere og de flere pårørende, der nu får lov til at komme på ældrebesøg - til at passe ekstraordinært på, 'for vi ved jo, hvor hurtigt det igen kan slå ned et sted.'

Charlotte Kaaber: 'Sammen med den gode hygiejne, så er det allervigtigste - mener jeg - at man fortsat holder afstand og ikke bare giver knus og kys.'

- Vil det sige, at kys og knus for dig er helt bandlyst?

Kaaber: 'Det vil jeg ikke sige sådan. Og hvad der præcis foregår inde i de enkelte boliger, når der er besøg, det kan vi selvfølgelig ikke vide eller følge.

Men at passe rigtigt godt på i også den følgende tid, det er absolut vigtigt.' Fastslår Kaaber.

Hjemmeplejen stadig ramt...

Ældrechefen, der tog over i Slagelse Kommune fra Marianne Kristensen i 2018, har naturligvis vældig stor respekt for den særlige ubudne gæste-sygdom gennem de seneste tre-fire måneder.

Hun beretter også, at coronaen desværre fortsat findes i nogle eksemplarer inden for hjemmeplejen.

Covid-syge sendt hjem!

Alt ialt er 18 ældre, der var testet positivt for Covid-19, døde på de slagelseanske plejecentre og de midlertidige pladser på Blomstergården indenfor coronaperioden.

De 12 er gået bort på selve plejecentrene.

Her var Antvorskov ramt først og kraftigst bl.a. fordi man eksempelvis - ifølge vore oplysninger fra anden side - fra selve sygehuset måtte modtage en for tidligt udskrevet ældre patient.

Denne smittede derpå adskillige beboere og ansatte på Antvorskov-centret.

Sygehusvæsenets vurderinger

Ifølge Charlotte Kaaber er dette samme også sket på andre plejecentre. Altså at man har fået sygdomsramte hjem fra sygehuset - som så har bragt coronasmitten videre på centrene.

Og det må man vel udefra konstatere, ikke lyder særligt smart og betryggende?

Selvom sygehusvæsenet også her i Region Sjælland (hvor Slagelse jo fra starten var et epicenter) tydeligvis for avisen og flere politikere har været 'totalt bange' for ikke at have tilstrækkelig kapacitet.
Blandt de hårdest ramte plejehjem har i foråret været Antvorskov, Blomstergården og Bjergbyparken i Slotsbjergby.
Og apropos det sidste og Eden-certificerede hjem i Slotsbjergby, så har der her været nogen uro omkring en fortsættelse af Eden-statussen (særligt høje standarder). Hjemmet har også været ramt af flere lederskift, personaleudskiftninger og andre udfordringer.
Dog slår ældrechef Charlotte Kaaber - på vort spørgsmål om kommunens politik på området kolliderer med Eden-principperne fast:
"Nej. Tværtimod har vi fra vore to Eden-hjem gjort erfaringer, vi har kunnet adoptere på de andre centre.
Eden er et dyrt koncept som kræver ekstra uddannelse, og den har vi også givet."
I øvrigt fastslår Kaaber, at et rigtigt godt nyt lederteam på Bjergbyparken - også påskønnet af pårørenderådet - har noteret færre klager end tidligere og også bedre vurderinger fra Styrelsen for Patientsikkerhed.
Mere følger om Bjergbyparkens situation senere i Uge Nyt.