Klik og se annoncen

Af John Hansen

Tusinder af unge har netop fået en mulighed for at studere på bl.a. professionshøjskolen Absalon rundt på Sjælland.

Ikke mindst i Slagelse, hvor uddannelserne jo fortsat udvider og udvikler sig.

Og præcis klokken 00:01 natten til forleden tirsdag fik de mange ansøgere endelig svar på, om de var kommet ind på deres ønskede studie på Absalon.

I år havde flere end tidligere søgt ind på en uddannelse som lærer eller sygeplejerske.

Opfyldte uddannelsesønsker

Hele 2.836 nye studerende påbegynder efter sommerferien deres nye studium - for nogle et såkaldt 'drømmestudie' - på netop Absalon.

Det blev resultatet efter at ansøgerne på kvote 1 og kvote 2 den nat klokken 00:01 fik besked om, hvorvidt deres uddannelsesønske var blevet opfyldt.

Stigning på seks procent

Det er en stigning i antallet af studerende på seks procent set i forhold til sidste år:

'Jeg er virkelig glad for, at så mange studerende har valgt at tage deres uddannelse hos Absalon.

Nu har vi oplevet et par år med fald, men i år er kurven vendt for stort set samtlige uddannelser.

Så at de unge nu igen vælger uddannelsesvejen i stor stil, det er så glædeligt,' påpeger rektor for Absalon, Camilla Wang.

Hende der i disse måneder også er særligt spændt på, hvordan man får færdiggjort det store nybyggeri ved Slagelse station og SDU.

Læreruddannelsen populær igen

Særligt læreruddannelsen - og den er jo siden nedlæggelsen af Holbæk Seminarium under Ulla Koch trukket betænkeligt langt væk fra Slagelseområdet - har tiltrukket langt flere studerende i år end i de foregående år.

I alt er der optaget 338 lærerstuderende, og det er en samlet stigning på 19 procent:

â??Der har været en periode, hvor det har været svært at tiltrække nok lærerstuderende til uddannelserne.

Sidste år oplevede vi et stort fald i Vordingborg, så vi har arbejdet virkelig aktivt for at vende den udvikling netop dér. Der er stor efterspørgsel på lærere både nu og i fremtiden, så derfor er jeg virkelig stolt over, at vi har fået et så stort optag i år,' siger Camilla Wang.

â??Vi fik stort set samme antal ansøgninger i år som sidste år. Men forskellen i år er, at langt flere er kvalificerede til uddannelsen end tidligere. De har enten minimum 7 i snit eller har bestået en optagelsesprøve,', siger Camilla Wang.

Flere som sygeplejersker...

Udover læreruddannelsen, så er der også stigning i antal studerende til både sygeplejerske-, pædagog- og socialrådgiveruddannelsen.

'Det har vi ikke mindst oplevet i Slagelse,' fastslår Camilla Wang.

Sygeplejerskeuddannelsen oplever en stigning på 10 procent, hvor pædagoguddannelsen og socialrådgiveruddannelsen stiger med tre procent:

'Vi kunne se det allerede på antallet af ansøgere til vores velfærdsuddannelser, at vi ville opleve en stigning i år.

Men det er en vigtig stigning på disse uddannelser, som i de senere år har kæmpet med lidt nedgang.

Når vi så samtidig ved, at der er brug for dem i samfundet, så er det virkelig positivt at nedgangen er vendt til fremgang,' noterer rektoren.

Efterspørgsel

Sygeplejerskeuddannelsen oplever også en fremgang på stort set samtlige uddannelsessteder. Størst i Roskilde, hvor der er optaget 29 procent flere end sidste år:

'Det er endnu et område, hvor efterspørgslen er særlig stor i vores samfund. I år optager vi flere sygeplejersker end nogensinde før.

Hele 660 nye sygeplejerskestuderende, hvilket er 10 procent flere end sidste år. Men vi har stadig ledige pladser, blandt andet i Næstved, så vi er ikke helt i mål endnu,' siger Camilla Wang.

Ingeniøruddannelserne

Absalon starter i år endnu en ny uddannelse i Kalundborg som diplomingeniør i maskinteknologi:

'Der starter 12 nye studerende på vores nye uddannelse. Vi havde håbet på lidt flere, men vi er tilfredse fordi det er en helt ny uddannelse i et forholdsvis nyt uddannelsessted. Vores diplomingeniøruddannelse i bioteknologi, som kun har få år på bagen, går frem med 22 procent.

Så med det i mente, samt udsigten til et helt nyt campus til næste sommer, så ser fremtiden virkelig positiv ud for uddannelserne i Kalundborg,' påpeger Wang.

Stadig ledige pladser

For ansøgere, der ikke kom ind på deres førsteprioritet, er der dog stadig ledige pladser at søge hos Absalon.

Det gælder på læreruddannelsen, uddannelsen til diplomingeniør i bioteknologi, diplomingeniør i maskinteknologi samt administrationsbacheloruddannelsen.

Ansøgningsfrist på kvote 2 er den 6. august, og ansøgningsfrist på kvote 1 er den 12. august.