Klik og se annoncen

Af Henny Ferrold

Slagelse: - Hvordan gør man Slagelse festligere? Svar: ved at finde Årets Jesper 2021. Det er budskabet fra Jesperforeningen, som på lørdag d. 4. september sætter alle sejl til for at skabe en underholdende dag i bymidten. Her afsløres det, hvem der i år skal hædres for at have gjort noget markant for byen, eller som har gjort noget for at gøre Slagelse sjovere og mere festlig: Den 43. Jesper i Slagelse.

Hvem det er, er traditionen tro en særdeles velbevaret hemmelighed, som først afsløres på Fisketorvet i Slagelse.

- Det er en person, lyder det med glimt i øjet fra tre af de implicerede Jespere: Peter Tingsgaard, Finn Berggren og Per Thuesen, som fastslår at behovet for en ny Jesper, som har gjort noget for at gøre Slagelse sjovere og festligere, ikke er blevet mindre i disse corona- og efter-corona-tider.

- Det er heldigvis ikke svært at finde en Jesper i Slagelse. Der er altid 10-20 emner at vælge imellem. Men vi bliver ved med at stemme, til vi er enige fortæller Peter Tingsgaard, som er formand for Jesperforeningen.

Ser man på medlemslisten er det vidt forskellige ting som gennem tiderne har bragt Jesperne ind i foreningen. - En afspejling af, hvor meget der egentlig sker i byen, konstatrer Peter Tingsgaard.

Den ny Jesper kommer kort sagt i rigtig godt selskab.

Trylleri med Kokke- og Tjenerskolen

Jesperkåringen er altid en festlig begivenhed, som sætter kulør på bymidten. Og Jesperne benytter i år lejligheden til at sætte et nyt initiativ i søen, idet Kokke- og Tjenerskolen ZBC kl. 10.00-12.30 'tryller' på Nytorv, hvor der både vil være smagsprøver og mulighed for at deltage i madlavningen.

- Vi vil gerne benytte festligheden på Jesper-dagen til at skabe opmærksomhed omkring erhverv, organisationer eller foreninger, der enten har gjort sig positivt bemærket i de sidste par år eller har behov for at få en særlig synliggørelse for deres indsats, fortæller Finn Berggren.

- I år har vi valgt at samarbejde med Kokke- og Tjenerskolen på ZBC. De har gennem årene vist, hvor succesfuldt deres uddannede kokke og tjenere har klaret sig ved nationale og internationale konkurrencer. Og selvfølgelig er de også med i de kommende SKILLS i høng. - Vi håber, at vi fremover kan skabe opmærksomhed omkring andre spændende uddannelse i Slagelse Kommune, fastslår Finn Berggren.

Jesperne havde gerne set Kokke-og Tjenerskolen på Fisketorvet, hvor kåringen af Årets Jesper foregår, men det er der ikke plads til. Derfor placeringen på Nytorv.

Musik og optog

Kåringen af Årets Jesper nr. 43 foregår som nævnt på Fisketorvet, hvor der fra kl. 10.25 også vil være masser af god musik leveret af Jazzmin Swing band.

Fra kl 10.30 går Jesperne i optog gennem byen, sammen med Slagelse Garden, og efter ankomsten til Fisketorvet kåres Årets Jesper kl. 11.30, med overrækkelse af statuette, og iklædning med bowler og rødt halstørklæde.

På Fisketorvet vil man på storskærm blandt andet også kunne se en præsentation af Årets Jespere gennem tiderne, reklamer for foreningens sponsorer, og afslutningsvis en oversigt over kommende aktiviteter i byen, blandt andet i Slagelse Musikhus, Kunst & Kirker m.m.

Det er fortsat Handelsbanken i Slagelse, som er hovedsponsor for kåringen af Årets Jesper, som i år også støttes af Slagelse Turistforening.

- Jesperne manglede nogle penge, og nogle af de aktiviteter, vi normalt støtter, kører ikke grundet corona, så vi havde lidt penge i overskud, som derfor er gået til Jesperforeningen, fortæller Per Thuesen, formand for Slagelse Turistforening

Årets Jesper

Årets Jesper er opkaldt efter landsretssagfører P. W. Jespersen (1900-1984), der modtog den første udnævnelse i 1979. I årenes løb er titlen givet til personer indenfor såvel kultur- som forretnings- og foreningslivet. I 2019 kåredes hele to Jespere: Anette Borg (Slagelse Musikhus) og Evan (fotograf). Mens Jesperoverrækkelsen 2020 blev uventet overtaget af en outsider: Covid19, er man nu klar til at præsentere Årets Jesper nr. 43.