Klik og se annoncen

Af Henny Ferrold

Pris. De tre lokale turistforeninger har kåret 'Årets Event'. Blandt 12 rigtig gode forslag vandt Græskarfestival Skælskør. D. 18.-23 oktober bliver Skælskør vært for Danmarks første og største græskarfestival

Skælskør/Slagelse: - Årets Event er græskarfestivalen i Skælskør. Det bekendtgjorde Per Thuesen, formand for Slagelse Turistforening, ved et pressemøde torsdag eftermiddag. Her offentliggjorde han sammen med sine turist-kolleger, Ole Rygaard Jensen fra Skælskør Turistforening og Jørn-Ole Didriksen fra Korsør Turistråd af 1897, resultatet af foreningernes fælles event-projekt, hvis formål er at sikre, at turisterne har noget at foretage sig, når de besøger lokalområdet. Og faktisk viste det sig at der er rigtig mange gode ideer, som bare venter på at blive taget i brug.

- Vi har fået 12 rigtig gode forslag, som alle havde potentiale, fastslog Per Thuesen.

- Tre forslag blev udtaget og personerne bag indkaldt til et møde, hvor de kunne fremlægge deres projekt, og vi kunne stille nogle spørgsmål. Ud over græskarfstivalen var det 'Kultur to go' v. Anne Kirstine Zieler, med en mulepose til børn med vand, snacks og forskellige lokale events i hele kommunen, samt Kreabussen v. Karen Sieling. I Kreabussen kan børn og voksne sammen lave forskellige kreative ting.

Landets første græskarfestival

Men valget faldt som nævnt på et gennemført projekt omkring en græskarfestival i Skælskør, som dermed får landets første festival med græskartema. Der findes i dag græskarfestivals i henholdsvis Sverige og Tyskland.

Initaitivtagerne er Mette Kimer, event- og marketingkoordinator i VestsjællandsCentret, samt Pia Kimer Jacobsen, lokal ildsjæl og formand for Skælskør Erhvervsforening. De to, som i øvrigt også er mor og datter, har gået med ideen i et par år, blandt andet inspireret af at Danmarks største græskarproducent, Peter Brødsgaard på Thorsbjerggaard, ligger i Skælskør. Og da turistforeningerne efterlyste events, kom der for alvor gang i udviklingen af ideen.

Alt det et græskar kan

Det er der kommet et imponerende projekt ud af, og der er ikke tvivl om at Skælskør i uge 42, også kendt som skolernes efterårsferie, kommer til at stå i græskarrets tegn.

- Det bliver en uge fyldt med alt det, et græskar kan, fortæller Mette Kimer. - Det har egentlig ikke noget med hallowen at gøre, men vi vil gerne invitere folk til at smage græskar på alle måder: græskarkaffe, græskardrinks, græskarchips m.m. De fire nye torvehuse i bymidten bemandes med græskarrelateret salg, og de trekulturkajhuse på havnen udlejes til formål i tråd med temaet.

Der er også lagt op til workshops med keramik og græskardekorationer, talkshow med en kendt kok og Peter Brødsgaard fra Thorsbjerggaard, seniorbanko med kaffe og græskarkage, børneaktiviteter omkring græskar, samt græskarfitness. Harboes Bryggeri byder til lejligheden ind med græskarøl, og der er etableret et samarbejde med den lokale stålvirksomhed Kecon, som fremstiller et stort metalgræskar, der kommer til l at stå som skuestykke på havnepladsen.

- Vi går meget op i at involvere de lokale virksomheder, vi har i byen. Blandt andet også Oliemøllen og Julemærkehjemmet, fortæller Mette Kimer.

- Der er ikke nogen, der ikke kan være med i det her. Kan man være med ved at sætte et græskar udenfor døren, så er det den måde, man er med på!

Gratis græskarfrø i maj

Festivallen kommer også til at rumme en græskarkonkurrence, Her i maj måned kan man hente en gratis pose med græskarfrø hos Nytorvs Konditori, Bykontoret eller i Fiskehuset i Skælskør. Med frøene følger også en seddel med blandt andet en QR-kode, hvor man kan se en lille film om hvordan man kommer godt fra start med græskardyrkningen. Mandag d. 18. oktober klokken 12 afvikles Den Store Græskarkonkurrence på havnepladsen i Skælskør.

Både Pia og Mette Kimer glæder sig over stor opbakning til projektet. Ud over de lokale turistforeninger også fra Destination Sjælland, Landudvikling Slagelse og Slagelse Kommune.

- Med dem i ryggen turde vi godt gå i gang, nu har vi et fundament.

Der er også oprettet en forening bag græskarfestivalen, med Pia Kimer som formand for bestyrelsen.

Wauw-effekt i år 1

Målet er at græskarfestivalen skal være en tilbagevendende begivenhed i Skælskør i uge 42, og udvikle sig år for år. Også gerne med spredning til de øvrige byer i kommunen, ligesom festivalen skal blive kendt i hele Danmark og tiltrække gæster fra hele landet.

- Det er altafgørende for festivalens succes i år og årene fremover, at der fra år ét skabes en wauw-effekt, for at sikre et levedygtigt event i årene fremover, fastslår Mette og Pia Kimer.

Diplom og tilskud

De tre turistforeninger belønnede Team Kimers græskar-initiativ med både et diplom og en økonomisk håndsrækning.

- Ud over det de tre turistforeninger giver, har vi også fået Destination Sjælland med på vognen, og vi er blevet enige om at vi her i 2021 giver et beløb på kr. 45.000 til markedsføring, og derudover for ca. 5000 kr. markedsføring via Destination Sjælland, oplyste Per Thuesen. I både 2022 og 2023 beløber støtten sig til kr. 25.000. - Efter en periode på tre år med støtte, håber vi eventet kan køre selv.

Fra Korsør Turistråd havde Jørn-Ole Didriksen en bøn til Mette og Pia Kimer: - Når græskarfestivalen er afsluttet, håber vi at I vil invitere de tre turistforeninger til en evaluering, så vi kan drage nogle erfaringer og blive klogere på vores område.

Det blev omgående imødekommet af de to festivalarrangører.

Tilbagevendende begivenhed

Årets tema for eventkonkurrencen var familie, med krav om at der skulle være tale om en nyskabelse, et event for hele familien og bæredygtigt i mindst tre år, samt at det skulle afvikles indenfor Slagelse Kommune. Som nævnt indbragte initiativet i alt 12 gode forslag, som turistforeningerne alle har videregivet til Slagelse Kommune eller Destination Sjælland.

Det har således vist sig at de lokale turistforeninger har evnet at bringe helt nye ideer til torvs og få dem til at spire.

- I Skælskør er sået et frø med et kæmpe potentiale.

Der er da også udsigt til at initiativet lever videre.

- Vi er blevet enige om at fortsætte igen til næste år, måske med et nyt emneområde, fortalte Per Thuesen. - Vi vil forsøge at rejse nogle penge, så vi kan få nogle nye events. Vi håber det kan blive en årligt tilbagevendende begivenhed, for at få nye initiativer ud af busken.

Læs eventuelt mere om Græskarfestival Skælskør på https://graeskarfestival.dk/ samt på facebook og instagram.