Klik og se annoncen

Af Per Vagnsø

Portræt. Niels Refsgaard kan stadig finde på nyt, og snart flytter han og diamantbruden Hanne fra Skælskør til Ørslev, hvor der også bliver butik

skælskør: Huset i gården ved Algade 45 er til salg. Keramiker Niels Refsgaard og hustruen Hanne regner med snart at flytte til Ørslev. Det er ikke nogen lang rejse, når man som dem har boet i Filippinerne, i Japan og USA, hvor han har været med til at starte keramikfabrikker, mødt nogle af de ypperste inden for faget og leveret et spisestel til for eksempel Det Hvide Hus, da Jimmy Carter var præsident i USA.

- Jeg har haft et fuldstændig latterligt, priviligeret liv. Det eneste, jeg ikke er, det er kendt i Danmark, siger Niels Refsgaard, som dog også har det danske kongehus på sin kundeliste.

Niels duede ikke til at gå i skole, da han var dreng i Brønshøj. Han overvejede at blive kunstmaler, men tiden som ung hos Kähler Keramik i Næstved gjorde det klart, hvad han skulle beskæftige sig med.

Ingen PR-agent

- Jeg er sådan en mærkelig mellemting mellem en kunstner og en håndværker, siger Niels, der aldrig har betjent sig af en PR-agent eller lignende.

Til gengæld har han selv været god til at få foden ind de rigtige steder. En filippinsk opfordring til at være med til at udvikle ølkrus blev begyndelsen til en fabrik, der på et tidspunkt havde over 500 medarbejdere. I en lang periode boede Hanne og Niels i Filippinerne, hvor de blev fyldt med oplevelser. Også nogle af de kedelige med skyderier i gaderne, men Niels' keramik blev stadig mere kendt.

- Vi fór det halve af verden rundt og boede også flere år i Japan, hvor vi udviklede et spisestel til det amerikanske marked. Jeg var altid gode venner med dem på gulvet på fabrikkerne, og i Filippinerne lærte jeg unge keramikere op, beretter Niels.

Han og Hanne har nået en alder, hvor det er umuligt at låne penge, selv om man ejer et hus, så nu er huset i Skælskør til salg, og de skal bo til leje i en vens hus i Ørslev, hvor der også bliver keramikbutik, og hvor Niels kan fortsætte med at arbejde.

Mere opfindsom i dag

- I virkeligheden er jeg stadig en ung, fremadstormende kunstner. Jeg kan stadig finde på nyt, og jeg vil vove at påstå, at jeg er klogere og mere opfindsom i dag. Jeg er dybt forelsket i mit fag, fastslår Niels over kaffen i nogle af de kopper, han har lavet.

Hjemmet er også fyldt med andre keramikeres værker, og alt har sin historie.

Nede i kælderen har Niels sit værksted, og der hænger et billede af hans afdøde, japanske forbillede. Inden Niels går i gang med noget nyt, spørger han ham lige, hvad han synes - og retter sig efter svaret!

Selv om Hanne og Niels lige havde haft diamantbryllup, havde han brændt keramik i ovnen til klokken tre om natten, da Sjællandske var på besøg dagen efter, og hende bruden har også været en trofast samarbejdspartner i de 60 år.

Hendes mening er vigtig

- Jeg laver ikke noget, jeg ikke diskuterer med Hanne først. Hun er en af mine trofaste beundrere og fans, siger han.

Parret, der har tre børn, og ud over den store verden også har boet i Ishøj og Bisserup, er nu klar til næste flytning med kurs mod Ørslev, og de to hælder lidt til, at ægteskabet har kunnet holde så længe, fordi de har oplevet så meget.

- Der er sket noget nyt hele tiden, og det gør der stadigvæk, konstaterer Niels Refsgaard, der også er i gang med ting til udstilling på sommerens keramikfestival i Skælskør.