Klik og se annoncen

Separatudstilling. Kunstgalleriet fejrer Cobra-kunstneren Mogens Balles 100 års fødselsdag

Slagelse: Kunstgalleriets separatudstilling fra den 1. april til den 24. april er en af de udstillinger, som gallerist Johnny Persson har glædet sig særlig meget til. Han oplyser til Ugeavisen, at han faktisk allerede havde den i tankerne, da han overtog galleriet for et par år siden.

Johnny Persson uddyber:

- Som gallerist skal man passe på med at udpege en enkelt yndlingskunstner - og man kan jo også godt have flere - men når vores gæster ofte bemærker, at galleriet indeholder rigtigt mange værker af Mogens Balle, er det en meget nærliggende tanke, at det skyldes galleristens personlige smag.

Mogens Balles 100 års fødselsdagsudstilling i Kunstgalleriet omfatter næsten 50 forskellige værker. Der er hovedsageligt tale om litografier, og det skyldes ifølge Persson den enkle årsag, at når galleriet endelig har et maleri af Mogens Balle til salg, bliver det hurtigt solgt. Udstillingen rummer dog et par oliemalerier, og også andre unika værker i form af tusch, gouache, pastel og akvarel.

Mogens Balles grafiske virke

At fødselsdagsudstillingen omfatter et stort antal grafiske værker, er dog ifølge Johnny Persson også sigende for Mogens Balles karriere, da han var og er meget anerkendt for netop sine grafiske arbejder.

Blandt udstillingens grafiske højdepunkter findes den litografiske mappe 'Regnbuen' fra 1971, der i sin tid blev omtalt som et af Balles grafiske hovedværker. Som noget usædvanligt gav Balle hvert af litografierne en titel som fx det gule litografi 'Høstbuen', det orange 'Morgenbuen' og det violette 'Tordenbuen' mv.

Udstillingen indeholder også flere litografier, der er udkommet i små oplag på kun 6-20 eksemplarer. Samt en del 'prøvetryk', 'tilstandstryk' og andet., der kan have interesse for samlere.

Balles sidste palet

Ifølge Kunstgalleriets indehaver Johnny Persson var det oprindeligt tanken, at Mogens Balles enke Grete Balle skulle åbne udstillingen, og at deres datter Anne Marie skulle holde et foredrag om sin far og hans kunst.

- Det er desværre ikke muligt pga. COVID-19 restriktionerne, men heldigvis kan vi alligevel - ovenikøbet på selve fødselsdagen - åbne en separatudstilling til ære for en af vores store og anerkendte kunstnere, fortæller Johnny Persson, inden han runder af med oplysningen om, at Kunstgalleriet, med stor tak til Grete Balle, også kan fremvise Mogens Balles sidste palet på udstillingen. Den er dog ikke til salg.

Alle dage i påsken

Mogens Balles 100 års fødselsdagsudstilling i Kunstgalleriet finder sted i dagene 1. april til 24. april. Kunstgalleriet har åbent alle dage i påsken kl. 11-15.