Klik og se annoncen

Af John Hansen

Der er gang i byrådet - på flere måder.

Men skal det hele tiden handle om, hvem der har skylden?

Morten Hass fra Venstre drømmer lige nu om en helt ny dagsorden i byrådet.

Tidligere var Morten uden for byrådet, og én af de ildsjæle i kommunen, der bare udførte ting, satte noget igang. Liv i byen, aktiviteter i kommunen. Helt upolitisk om man så må sige...

Mange tanker

Men netop Morten Hass har - med sin særlige brede, folkelige tilgang - særligt gjort sig en masse tanker her i slutningen af sin første byrådsperiode.

Og der er noget, der i den grad har undret ham.

'Jeg har oplevet en tendens til, at det ikke handler om, at noget er en god idé endsige sund fornuft, men om hvor ideen kommer fra.

Det virker som om det handler om at positionere sig og have magt. Og sommetider magt for enhver pris,' påpeger Morten Hass.

At bidrage...

Kigger man på byrådet udefra er man måske ikke utilbøjelig til at give Morten ret. Det uskønne billede vi har været vidne til det sidste års tid, kunne da godt tyde på det.

Morten meldte for nylig ud, at han vil prøve at tage en tur mere i byrådet, og det gjorde han med følgende melding på Facebook:

'Jeg håber fortsat at kunne bidrage i et nyt byråd. Den sidste tid i byrådet har været ekstremt udfordrende, men jeg håber og tror på, at vi kan finde fælles fodslag og vilje til at løse vores problemer og udfordringer.

Jeg vil stadigvæk forsøge at holde fast i mig selv i mit politiske virke både nu, under valgkampen, og hvis jeg er så privilegeret at blive valgt igen. Ingen får lov til at tale mig fra min positive tro på fremtiden.'

Troen

Derfor har Søndagsavisens redaktør spurgt hr. Hass, om det, set i lyset af de mange måneders mudderkastning, ikke er naivt at tro på fælles fodslag.

'Det er det måske nok, men jeg bliver nødt til at have troen på, at det kan lade sig gøre. For kommunens skyld og alle borgeres skyld.

Der er heldigvis en stor del af mine byrådskollegaer, der har det som mig, og som faktisk forsøger at fremme samarbejdet, hvilket også sker i de fleste af udvalgene. Det overskygges desværre bare af de store overskrifter og en til tider ærgerlig debat på sociale medier.'

Vi er forskellige

- Hvordan vil du så være med til at ændre det, hvis du bliver en del af det kommende byråd?

MH: 'Vi bliver nødt til at beslutte os for, hvem der skal være den første til ikke at kaste den næste sten. Den tankegang vil jeg forsøge at tage med mig i det politiske arbejde, og så vil jeg huske at feje for egen dør. Jeg kan jo kun starte med mig selv, og så opfordre andre til at følge trop.

Vi skal også huske, at vi er valgt fordi, vi er forskellige, og har forskellige ideologier. Den præmis glemmer vi nogle gange i en iver efter at få ret. Vi behøver ikke være enige om alt, men vi skal være enige om, at kommunens interesser skal komme før vores egne og de partipolitiske,' siger han.

Hård debat?

- Men er det ikke i orden at føre en hård debat, hvis man ikke er enig i de beslutninger, der bliver taget fx i forhold til økonomien?

'Langt de fleste beslutninger i byrådet er heldigvis taget i fællesskab, ikke mindst når det handler om økonomi, så det er da tankevækkende, at vi bruger tid på at diskutere, hvem der har skylden for de udfordringer, der er lige nu. Det kan da heller ikke komme bag på nogen, når de fleste tillægsbevillinger er stemt igennem med bredt flertal.

Tænk hvis al den energi der bruges på at beskylde hinanden for alt muligt grimt, kunne kanaliseres over til en fælles indsats i forhold til at løse det. Det skal handle om sund fornuft, og jeg mener, at vi skal løsne op for den kassetænkning, der finder sted, hvor vi ikke kan eller vil kigge på kommunens økonomi som en helhed, men kun på de enkelte områder. Jeg fik på hattepulden, da jeg nævnte, at vi i Kulturudvalget kunne have hjulpet med at nedbringe underskuddet med 7 millioner, da vi identificerede et mindreforbrug i den størrelsesorden.

I stedet beder vi om et inspirationskatalog, der skal kortlægge, hvor vi kan bruge de ekstra penge inden for kulturområdet. Og ja, jeg var selv med, men efterfølgende har jeg virkelig tænkt over, at det her indrammer nogle af vores udfordringer. Det er jo ikke sådan, at vi ikke har lavet kultur. Heldigvis har vi masser af flotte kulturevents og alle ved vist også godt, hvor mit gamle festuge- og teaterhjerte banker. Men derhjemme ville vi da aldrig drømme om at købe teaterbilletter og ferie, før vi har vinterjakker og støvler til ungerne,' siger Morten Hass.

Løsninger fremfor skyld

- Hvordan mener du så, at byrådet bør agere fremadrettet?

'Vi skal selvfølgelig samarbejde om at finde løsninger. Vigtigst at det drejer sig om løsninger i stedet for skyld. Det er selvfølgelig ingen hemmelighed, at jeg både håber og tror, at Sten fortsat er borgmester efter valget, men jeg håber også, at vi får et bredt sammensat byråd både i forhold til partier og kandidater. Lad os få nogle af de nye kandidater ind. Jeg tror, det vil være sundt med et bredere mix af erfarne folk og nye friske kræfter på tværs af partierne.

Derfor er min opfordring til vælgerne, at de kigger listerne grundigt igennem inden de stemmer, der er nemlig nye gode folk på alle fløje, som fortjener en chance.

Jeg ved godt, at der jo kun er 31 pladser, så det er med risiko for, at jeg ikke selv kommer med igen, men så er det vælgerne, der har ønsket det sådan - so be it.'