Klik og se annoncen

Af Henny Ferrold

Skælskør: - Wow! Hvor er det fantastisk! Sådan lød kommentarerne lørdag aften i parken ved Guldagergaard, i forbindelse med åbenbaringen af den nyeste brændingsskulptur på stedet.

Siden midten af juni har kunstneren Janina Myronova hver dag arbejdet non-stop 12-14 timer og brugt 360 kilo ler til at skabe den to meter og 45 centimeter høje figur.

Brændingen er et kapitel for sig, og skal følge en helt særlig temperaturkurve, for at skulpturen ikke skal knække, revne eller blive slået skæv. Teknikken er opfundet af Andres Allik, som var kommet fra Estland for at overvåge processen, der startede torsdag.

Lørdag aften stod ovnen glødende i parken, mens der konstant blev fyret med brænde, og temperaturen kom op over 1270 grader. Da mørket var faldet på, blev ovnsiderne fjernet, og skulpturen afsløret, lysende og gnistrende af de høje varmegrader, som også antændte det savsmuld, brændingsteamet kastede på skulpturen.

Efterfølgende blev ovnen igen lukket til, for at skulpturen langsomt kunne køle af.

Guldagergaardsamtaler

Tilblivelsen af skulpturen fortalte Mette Blum Marcher, direktør for Guldagergaard, om, da hun som indledning til aftenen sammen med Janina Myronova gik på scenen i parkens smukke kæmpe-tipi. Her blev det også afsløret, at skulpturen har fået navnet Guldagergaardsamtaler, og Janina udtrykte stor taknemmelig over den viden og ballast, hun har fået med fra Guldagergaard.

Bobo Moreno

Efterfølgende kom Bobo Moreno på scenen, og underholdt aftenens publikum med populære numre - fra Elton John til Rasmus Seebach og mange, mange flere.

Ligesom Anders Blichfeldt tidligere på måneden roste han stemningen i den smukke tipi, hvor tusindvis af lys fra metervis af lyskæder oplyser rummet under teltdugen.

Flere Claytopia-koncerter

Den stemning er der fortsat mulighed for at opleve under Claytopia-festivalen på Guldagergaard, som foreløbig har været begunstiget af det smukkeste sommervejr.

- Kun under samtalesalonen med Kathrine Lilleør fik vi 10 minutter med regn, fortæller Mette Marcher.

I morgen torsdag d. 22. juli optræder Sanne Salomonsen akustisk, fredag d. 23. juli Alberte Winding & Andreas Fuglebæk, og lørdag d. 24. juli afslutningsvis Mads Langer.

Se evt. mere på www.claytopia.dk

Janina Myronova

Janina Myronova er født i Ukraine, uddannet i Polen, og har udstillet i det meste af verden. Hun kom til Guldagergaard første gang i 2013 på Guldagergaards talentudviklingsprogram, hvor hun iflg. Mette Marcher allerede dengang skilte sig markant ud. Sidste år tilbragte hun den første corona-nedlukning på Guldagergaard, og her opstod ideenn om en ny skulptur til haven. Janina Myronova tager fra Skælskør til Tyskland for at arbejde på et lignende værksted, hvor hun skal lave værker til en stor udstilling i Nordtyskland.

Se evt. mere om Claytopia festivalen på www.claytopia.dk