Klik og se annoncen

Generationsskifte. Den 73-årige bornholmske kulturkvinde fra Skælskør overgiver stafetten til yngre kræfter

Skælskør: Der var generationsskifte i Slagelse Kulturråd på generalforsamlingen 2021, der blev afholdt på Guldagergaard sidst i maj. Hedvig Koefoed gik af efter 12 år i rådet, de 9 som formand. Hedvig kom i Kulturrådet i 2009, blev næstformand i 2010 og været formand siden 2012.

Det var en rørt Hedvig Kofoed, der overgav formandsposten til Karen Sieling og hendes næstformand Peter Thieme. Og som Karen Sieling sagde det i sin takketale til Hedvig Koefoed på generalforsamlingen: Det er nogle store sko, jeg træder ned i!

Aktiv kulturkvinde

Og man må sige, at den dynamiske Hedvig Koefoed har sat mange aftryk på kulturen i Slagelse Kommune i særdeleshed i Skælskør siden 1971, hvor hun kom til Skælskør. Hedvig er uddannet sygeplejerske i 1970, og været medlem i Venstre siden hun var 14 år, begyndende på hendes fødeø Bornholm som VU'er og har siden været aktiv i Venstre.

I 1993 valgtes Hedvig Koefoed ind i Skælskør Byråd, og sad her til 2006, da kommunesammenlægningen kom, og herefter blev det til fire år i Regionsrådet.

Gennem sit politiske arbejde i Skælskør Byråd begyndte Hedvig Koefoeds store kulturelle indsats. Det mest kendte er nok tilblivelsen af Guldagergaard, fortæller Hedvig. - Der var meget snak omkring stedet, men heldigvis holdt borgmester Hans Christian Nielsen og jeg fast, og vi fik flertal hjem for ideen om at gøre stedet til en kulturel institution. Jeg har siden kæmpet for Guldagergaard i op og nedgangstider, og det vil jeg fortsætte med, for man må forstå hvilken unik perle det er. Og så i en lille by.

Kulturelt Samråd

- Ligeledes var jeg glad for at vi fik oprettet et Kulturelt Samråd i Skælskør kommune, fortæller Hedvig videre. Jeg sad i kulturudvalget, og vi skulle sidde og bevillige alt til foreninger. Så foreslog jeg, at det beløb, som var afsat, blev lagt ud til Kulturrådet, som så skulle bevilge pengene til de forskellige foreninger. Foreningerne fik oftest beløbene som underskudgarantier, så vi kunne hjælpe flere i gang med deres arrangementer.

Jeg tror det har været medvirkende til, at vi har så meget i Skælskør, men også at vi har så mange frivillige og ønsket om at vi alle hjælper og samarbejder for at det forskellige skal lykkes.

Den bornholmske klippe

Og Hedvig Koefoed er kendt for sin deltagelse i kulturelle hjørner af kommunen. Med en klippefast tro på, at står vi sammen, så lykkes det! Hun var med til at Starte Tjærebyrevyen da Tjæreby Idrætsforening havde jubilæum i 1981. I dette arbejde deltog desuden Peter Vadmand, Peter Larsen og Erik Brugsmand.

Hedvig har været medlem og formand for Skælskør Ungdomsskole i omkring 30 år indtil kommunesammenlægningen i 2006. Heraf 25 år som formand.

Endvidere bestyrelsesmedlem og formand for Skælskør Marinegarde (formand i ti år og er æresmedlem).

Deltager med glæde som den halvdøve, men ikke mundlamme Fernando Møhge, når Matador ruller op og ned ad Algade.

Desuden var Hedvig Kofoed en af initiativtagerne til År2000 og opstart af Borreby Teater, hvor hun fortsat er aktiv hjælper, ligesom hun er at finde bag disken som hjælper i Købmandsgården.

Så der er vel ingen, der kan undre sig over, især efter også at have set hende gå moderigtig catwalk på den røde løber i Algade, at dette bornholmske livstykke blev udnævnt til årets sprællenisse i årbogen Jul i Skælskør 2000.

Så ud af Slagelse Kulturråd eller ej, så vil Hedvigs mand Jørgen nok stadig sidde mange timer alene hjemme, mens den energiske kone tonser rundt i diverse kulturelle kredse som aktiv deltager.

Slagelse Kulturråd

Slagelse Kulturråd blev stiftet den 26. september 2006. Stiftelsen af Slagelse Kulturråd var resultatet af de ønsker, der naturligt fremkom som følge af kommunesammenlægningen mellem Slagelse, Korsør, Skælskør og Hashøj kommune.

Kulturkredsen i Slagelse, Kulturelt Samråd i Korsør og Kulturelt Samråd i Skælskør, samt lokale ildsjæle fra Hashøj var de kulturelle kræfter, der i en årrække havde været bindeled til kommunerne og med inspiration været drivkraften bag et utal af kulturelle begivenheder.