Klik og se annoncen

Af John Hansen

KULTUREVENT. Claytopia 2021 for hele familien - og hele juli måned - springer ud med et alsidigt og imponerende kæmpeprogram, som må samle os alle lokale med fremmede gæster det meste af juli måned. Ildsjælen Mette Blum Marcher har snakket med topkunstnerne og samlet programmet. Og hun har fået overvældende støtte fra erhvervsliv og omverden. Billetsalg fra tirsdag på Claytopia.dk

SKÆLSKØR: Solskinsbyen imponerer igen.

Sjældent har man vel her i regionen set så stort og spændende et program, som det der nu tegner sig for den meget omtalte Claytopia-event på Guldagergaard i Skælskørs østlige udkant.

Mette Blum Marcher og keramikcentret Guldagergaard har virkelig lagt sig i selen og sprængt alle rammer i bestræbelserne på at skabe et fyrværkeri af det, man kunne kalde lidt af en (næsten) after-corona-juli.

Det rene stjernedrys

- Jo, på Guldagergaard har vi vinteren igennem arbejdet benhårdt for at kunne byde velkommen henover sommeren til vores store CLAYTOPIA univers, fortæller Guldagergaards direktør Mette Blum Marcher til VDonline og Ugeavisen.

- En måned i et keramisk univers med kunst og håndværk i centrum skal vi have, krydret med talks, koncerter, café, food trucks, film og vores nye designshop samt spændende workshops for børn, hvor vi passer på hinanden og holder afstand i vores udendørs CLAYTOPIA univers. Det skal Claytopia være.

Sanne Salomonsen, Mads Langer, Anders Blichfeldt med flere - koncerter og spændende debatter/samtaler, alt kan man fra tirsdag 18. maj booke billetter til på hjemmesiden (Claytopia.dk).

Strategisk satsning

En ny strategisk satsning - efter megen modgang - får her fra torsdag 1. juli Vestjælland på landkortet, og Guldagergaard ser ud til at blive et lysende kulturelt pejlemærke.

- Jo, covid-19 krisen har medført store forandringer på Guldagergaard, bekræfter Mette, og fortsætter:

- Covid-19 har medført et dramatisk fald i vores internationale kunstnere, men har samtidigt fået os til at standse op og lave denne sommer i navnet CLAYTOPIA, hvor vi simpelthen har gentænkt hele Guldagergaards virke.

- Men vi vil ikke kunne præsentere dette store ambitiøse program uden den store opbakning fra det lokale erhvervsliv, som har været med til at skabe de økonomiske rammer for CLAYTOPIA, fortæller en lykkelig Mette Blum Marcher videre.

Masser af ting...

CLAYTOPIA 2021 i Skælskør beskrives som dette spændende og brede univers - med kunst, kultur, sang og samtale... lidt i duften af højskole med visuelle oplevelser tilsat åndelige vitaminer.

Og så arrangeres der spændende workshops for børn.

Og hvor vi fortsat passer på hinanden og holder afstand i vores udendørs CLAYTOPIA univers.

Kunsten, det vigtigste

For Guldagergaard har kunsten de seneste 20 år været det vigtigste, og stedet har tiltrukket nogen af verdens allerbedste keramikere til Skælskør med sine helt specielle ånd, værksteder og faciliteter.

- Det vil vi fortsat, men vi udvider hele forretningsdelen fremadrettet med et oplevelsesunivers for hele familien.

Dertil en lille designbutik med kunsthåndværk, udvalgt design i glas, tekstil, trælegetøj og franske flotte puslespil og blandt andet FDB møbler., plus samtalerne, caféerne, film og design m.v.

Keramikken i universet

Og her så lidt mere info om keramikken og kunsten i dette univers af Claytopia:

- Her får vi Janina Myronovas arbejde med en ny, to meter høj skulptur til vores park, Vibeke Nielsen & Rasmus Eliasen smukt dækkede bord inspireret af Babettes Gæstebud, Sten Lykke Madsens store samling af saltkar på den store Skælskør-hylde midt i parken.

- Vi får Claydies finurlige selfie-skulptur - der kalder på gæsternes selfies, Ulla Sonnes betagende gopler, CJ Carters fascinerende haveinstallation - der leder tankerne hen på en sydeuropæisk atriumgård, Oliver Hardings hånddrejede krukker.

- Og vi får Tone Andersens figurative værker samt lerets mangfoldighed ved udstillingen med afgangsklassen fra Århus Kunstakademi 2021. I øvrigt, clay betyder ler, hvis nogle læsere skulle være i tvivl.

Samtalesaloner

Henover hele juli danner CLAYTOPIA samtidig ved 12-13-tiden også rammen om en række udvalgte samtalesaloner med danske kulturpersonligheder som Anne Sophia Hermansen, Kathrine Lilleør, Claus Dalby, Signe Wenneberg, Svend Brinkmann, Jim Lyngvild og Søs Marie Serup. Det kredser om kultur, kunst, kærlighed, eksistens, videnskab og det gode liv...

Og derudover bydes der altså velkommen til 7 koncerter - med Anders Blichfeldt som den allerførste fredag 2. juli kl. 20.

Senere følger bl.a. Sanne Salomonsen, Sko/Torp, Dorthe Gerlach, Alberte, Bobo Moreno og Mads Langer i et eventyrlig setup i haven med lyskæder og stemning - alt her under navnet CLAYTOPIA after Dark.

Jo, det kan godt være at coronaen begrænser vores færden ud af Danmark denne sommer, men Guldagergaard vil her gøre sit til at bringe Skælskør og Vestsjælland på landkortet for en måned fyldt med oplevelser for hele familien.