Klik og se annoncen

Tekst og foto: Kim Brandt

CYKElPILOT. Efter længere tids dvale er rickshaw-cyklen på Alliancehaven gjort forårsklar og venter stort set kun på sin første tur i år. Carsten Toft har netop meldt sig som frivillig - og der er god plads til endnu flere cykelpiloter, som kunne tænke sig at glæde de ældre med en frisk cykeltur

Slagelse: - Er cyklen ved at blive klar? Kan vi så endelig komme ud og få en tur?? Sådan lød de umiddelbare kommentarer fra et par beboere på plejecentret Alliancehaven, da den tre-hjulede Christiania-cykel med kaleche blev trukket udenfor mandag eftermiddag. Anledningen var dels, at de første 'corona-sikre' cykelture nu bliver en realitet, dels at en helt ny cykelpilot - Carsten Toft fra Slagelse - skulle 'oplæres'.

De fleste lærer at cykle fra - og med - barnsben, og det er ikke noget, man lige glemmer. Men der er stor forskel på en lille barnecykel og så den store og ret tunge Rickshaw-model, som har plads til to passagerer - dog kun én ad gangen i øjeblikket på grund af corona. Som mange af nutidens moderne cykler har den også en lille 'hjælpemotor' i form af et batteri, som hjælper cyklen op ad bakkerne.

- Den kan køre op til 25 km/t, og så slår batteriet selv fra, oplyser Jan Hansen, som selv er erfaren cykelpilot og har været med siden ordningen 'Cykling uden alder' startede i 2014.

Det er ham, der i dag skal vise Carsten Toft, hvordan cyklen og hele systemet virker.

Mangler 25 cykelpiloter

Cykling uden alder-ordningen er udbredt over hele landet, og i Slagelse Kommune er der 12 Rickshaws til rådighed fordelt på de forskellige plejecentre. Konceptet er, at de ældre kan ønske en tur - og såfremt der er en ledig cykelpilot, så aftales de nærmere detaljer herfra.

Det er der så mange, der har gjort gennem årene, at det nu har været nødvendigt at lave et helt nyt bookingsystem, som lige nu er ved at blive indkørt. Og især her i overgangsperioden er der ekstra meget brug for nye, frivillige cykelpiloter. Lige nu kan der sagtens bruges 25 nye frivillige, der en gang imellem har lyst til at køre en tur med de ældre.

- Jeg kan huske, jeg for et par år siden læste en artikel med Jan (Hansen, red.), der var cykelpilot, og fik lyst til at finde og læse mere om projektet 'Cykling uden alder - giv de ældre vind i håret', fortæller Carsten Toft, som er 50 år og bankansat.

Nu har han så tage skridtet fuldt ud og meldt sig som frivillig.

- Mit arbejde er på kontor hele dagen, og så er der ikke noget bedre end at få brugt benene og få luft til hovedet efter en lang dag indendørs, fortæller Carsten, som også cykler aktivt på cykelholdet 'Salto'. På grund af sit arbejde vil han dog mest kunne tilbyde sine ben i weekenden, hvilket også er meget populært hos de ældre, fortæller aktivitetskonsulent Bente Nørgaard.

- Der er så mange, der nu glæder sig til igen at komme ud i den friske luft. Især dem, som ikke selv er så godt gående, fortæller hun.

Tur på en times tid

En typisk cykeltur varer en times tid og kan i princippet være alle de steder, man kan nå ud til. Men typisk bliver det for Slagelses vedkommende oftest rundt i byen - eventuelt ud til Lystskoven eller kasernen, hvor gardehusarerne gerne viser deres flotte heste frem.

- Mange ældre vil også gerne se deres barndomshjem, skole eller lignende, hvis det altså er indenfor cykelrækkevidde, siger Bente Nørgaard.

Hun opfordrer alle interesserede i at melde sig, hvis man kan afse et par timer i ny og næ til at glæde de ældre med en cykeltur (se meget mere på hjemmesiden www.cyklingundenalder.dk).

Ikke så svært

Tilbage til oplæringen: Jan Hansen viser Carsten Toft de forskellige håndtag og hvordan batteriet virker, og i løbet af nul komma fem er Carsten ude at køre. - Det er faktisk ikke så svært, siger han efter sin første lille tur.

Anderledes er det selvfølgelig, når først der er passagerer ombord, så han prøver en kort tur med Bente Nørgaard som passager. Det går også fint.

Endelig prøver han også selv at være passager for at mærke, hvordan det føles.

- Det skal nok gå. Jeg glæder mig til at prøve min første, rigtige tur, siger han til avisen.

Og mon ikke der også er mange ældre, der glæder sig mindst lige så meget?