Klik og se annoncen

Slagelse: Efter dette kaotiske forår og sommer, har vi fundet ud af hvor stor en betydning det kan have at skabe et levested i haven, ikke kun for os selv, men også for havens dyr, insekter og planter, konstaterer Line Møller, Bo Grønt i Øster Stillinge.

- Dette år til havens dag har vi i Bo Grønt Øster Stillinge sat fokus på planter med øget nektar til havens insekter, herunder også vilde bier og sommerfugle.

Hvis du vil gøre din have til et paradis for insekter og dig selv, er det vigtigt at man sørger for at der størstedelen af året er planter som blomstrer, det starter i det tidlige forår med de små krokus og forårslyng.

Senere kommer rhododendron og frugthaven - denne har det fantastiske biprodukt at vi mennesker sidst på sommeren eller start efterår får glæde af deres bær og frugter, HUSK at selv om en plante er selvbestøvende, skal den stadig bruge hjælp til at fordele pollen fra blomst til blomst.

Hvis ikke der er plads til insekter i haven, er det svært at sikre en bestøvning, og dermed får man et mindre udbytte af de planter man sætter i haven.

Passer på naturen

- Bo Grønt Øster Stillinge er indrettet således at vi i vores uopvarmede drivhus altid finder de planter der er sæsonaktuelle, så du nemt kan supplere med planter som blomstrer i de perioder hvor din have blot står grøn, fortæller Line Møller..

- I vores daglige drift benytter vi ikke sprøjtegift, derimod benytter vi nyttedyr som biologisk forebyggelse mod eventuelle skadevoldere alt efter sæson, siger Line Møller. - Det gør vi af flere årsager; vi vil gerne støtte op om den mangfoldige natur omkring os, da vi kan drage megen nytte af de insekter og smådyr som omgiver os i det daglige. Skrubtudserne tager eventuelle snegle, til trods for at vi og vores kunder af og til kan blive lidt små forskrækkede når de tager sig en lur under planternes blade. Flere af de små insekter spiser lus, blandt andre mariehøns og svirrefluer er gode aftagere af disse.

Både naboens og de vilde bier er blandt de dygtigste bestøvere, og det gør jo at planterne i havecenteret ofte har en god frugtsætning på blandt andre jordbær, frugtbuske og -træer.

Højsæson for plantning

- Lige nu er det højsæson for plantning af træer og buske, herunder også frugttræer.Plantning af frugttræer og -buske om efteråret giver et større udbytte i den kommende sæson, da de i løbet af vinteren danner et større rodnet, og dermed også er bedre rustet til den kommende sommer, pointerer Line Møller.

- Det er også tid nu til at sætte forårets blomsterløg - krokus, tulipan, påskelilje og mange flere - disse kan opleves i vidt udsnit i vores havecenter. Ofte glemmer man at det er om efteråret man sætter de løg der skal pryde haven om foråret, men vi sælger dem på denne årstid i poser, hvor du blot skal lave et hul i bedet eller ved hækken, gerne i den del af haven som du ser i de tidlige forårsmåneder.

Her finder du også nogle af de mere specielle af slagsen som for eksempel Allium Bulgaricum (Honningløg) som blomstrer i juni/juli måned med nogle fantastiske blomsterskærme som danner en lille paraply, disse har et højt indhold af nektar som tiltrækker en skøn summen i haven.

Som der er nyttedyr er der også det modsatte; nemlig planter, som virker afskrækkende på havens skadevoldere, til dette formål er Fritillaria (Kejserkrone) et fantastisk løg som virker afskrækkende overfor muldvarp og mosegris, grundet løgets skarpe lugt, som vi andre ikke kan lugte så længe løget ligger i jorden, disse findes i gul, orange og bordeaux.

Mød Haveselskabet

- Søndag d. 13. september fra kl. 10-16, har vi besøg af Haveselskabets lokale afdeling fra Sydvest Sjælland, som står klar til at give gode råd til haven, information om medlemsfordele, og en snak om haven generelt, oplyser Line Møller.

- Haveselskabet arbejder for at fremme forståelsen for en mangfoldig anvendelse af haven, og udgiver havemagasinet HAVEN, som man også kan få glæde af som medlem.

Havens dag er altid den 2. weekend i september, det er startskuddet på efterårets plantesæson, og vi glæder os til at vise jer alle de skønne planter som sensommeren har at byde os. Bo Grønt Øster Stillinge er fyldt med flotte planter, nyheder og gode tilbud.