Klik og se annoncen

Fællesskab: Projekt Korsør Færgeby, der er et samarbejde mellem Broskolen og Aktivitetscenter Teglværksparken er nu halvvejs. I september 2019 mødtes eleverne fra 6.A med en engageret flok ældre mennesker fra Teglværksparken, hvor startskuddet til et 8 måneder langt forløb blev skudt i gang. Et forløb, hvor vi dykker ned i historien på tværs af generationer. Eleverne lærer af dem, der har været i historien og dermed levende kan berette om tiderne, hvor Korsør var en udpræget færgeby, der kædede Sjælland sammen med Fyn og Jylland.Færgerne har betydet meget for mange mennesker her i Korsør og omegn. Mange har arbejdet på eller med dem eller kendt nogen, der gjorde.

Havnen og overfartstrafikken har præget historien og været med til at gøre Korsør til den by, den er i dag.

I 1856 blev jernbanen ført til Korsør, og der kom betydeligt mere gods, der skulle lades og sejles til Fyn. Jernbanefærgerne kom i 1883 og sejlede indtil 1997 og bilfærgerne fra 1930 til 1998, hvor den faste forbindelse Storebæltsbroen blev taget i brug. Projektet blev startet på bedste vis med en omfattende fortælling om færgefartens historie ved den sidste overfartsleder Nils Munk. Hans store engagement og dybdegående viden smittede af på tilhørerne. Eleverne var fascineret af, hvordan det har været og de ældre nikkede genkendende til de mange anekdoter, Nils kom med.

I oktober gik turen til Lokalarkivet, hvor Marianne Hulstrøm fortalte om Korsør Havn og søfartshistorie efterfulgt af et besøg på Sø- og overfartsmuseet, hvor Søren Lillie viste rundt.

November bød på en spændende historisk byvandring ved Kurt Rehder, der ivrigt delte ud af sin uudtømmelige viden om byens udvikling og bygninger.

I december var det eleverne, der tog de ældre med på en guidet tur i nutidens interesser. Eleverne gav en flot opvisning på løbehjul, der blev spillet bordtennis, leget fangeleg på skolens gange via Snapchat, lavet en Tik tok video og spillet FIFA.

I marts går turen til Fyrbåken 'Koen' sammen med Ingvard Skøtt fra Koens venner, og den tidligere navigatør ved færgerne Erling Østergaard vil fortælle om, hvordan man kommunikerede den gang, længe før mobiltelefonen blev opfundet. I april venter et besøg på Minibyens værksted samt i Marineforeningens Hus.

Samarbejdet med de lokale institutioner, foreninger og enkeltpersoner har været enestående. Alle har gerne villet engagere sig i projektet og bidrage med viden, rundvisninger og spændende fortæller. Vi øger kendskabet til hinanden, især eleverne har fået øjnene op for de mange muligheder, der er for at søge viden lokalt.

Eleverne arbejder undervejs med en 'Færgeby tidende', der opsummerer alle de ting, deltagerne sammen har oplevet og lært igennem projektet. Avisen vil kunne ses ved projektets afslutning og fernisering fredag d. 15. maj på Broskolen.

Fredag d. 7. februar vil nogle af eleverne og projektleder Pernille fortælle om, hvad sådanne et projekt det kan, i Korsør Nærradio kl. 13.

For i følge Pernille Gøttske og deltagernet kan det noget helt specielt. Det at sætte generationer sammen om et fælles tredje. Der skabes bånd og ikke mindst forståelse mellem hinanden og genkendelse i byen, når man mødes. Læringen bliver mere vedkommende, når den formidles fra første hånd.

Det er stadig muligt for nye seniorer at være med på den sidste halvdel af projektet. Kontakt Pernille Gøttske på tlf. 24 84 29 93.