Klik og se annoncen

Tekst og foto Steen Andresen

Udstilling: De er så forskellige i deres keramiske kunstneriske udtryk. De taler ikke samme sprog, da de kommer fra vidt forskellige lande og kulturer. Og alligevel går snakken lystigt omkring langbordet i spisestuen på Guldageraard.

For de har alle en ting tilfælles: Leret. Dette naturprodukt, som er ens for dem alle og som de kan fremtrylle de mest finurlige udtryk og figurer af. Og det kan de snakke om. Udveksle erfaringer med glasur og brænding, opbygning af former og hvordan leret kan udtrykke mange forskellige ting. De ler og smiler, og de noterer og snakker.

De er ni unge kvinder fra Portugal, Skotland, Sverige, England, Australien, USA, Frankrig og Danmark.

International projekt Netværk

Og de er udvalgte af deres respektive uddannelsessteder som stortalenter og præmieres til et kursus over seks uger på det internationalt eftertragtede Keramiske Center Guldagergaard midt i købstaden Skælskør Et kursus eller symposium, der sluttes af i en stor fælles udstilling i Guldagergaards Æblehus, denne gang den 7. februar kl. 17-19, hvor Guldagergaard byder på et glas vin til de fremmødte gæster, og de unge talenter fortæller om deres kunst og fremtidsplaner.

Det hedder Internationalt Projekt Netværk, og man må sige, at der netværkes. De unge elsker disse seks uger og rygterne går forud: Guldagergaard er bare stedet, fortæller de.

Skotland og Sverige

Avisens udsendte fik kontakt til to af de unge talenter, skotske Aimee Catherine Morris og svenske Nan Embäck. Begge 24 år og netop nyuddannede to vidt forskellige steder.

Aimee fortæller, at hun laver brugskunst. Tallerkener, vandkander, skåle og krus m.m. Hun elsker at udtrykke små historier i sine værker, så alt er dekoreret med ansigter eller figurer af forskellig art, og for mig fortæller de en historie hver for sig. Aimee er færdiguddannet på Gary's School of Art i Aberdeen og blev som største talent præmieret med opholdet i Skælskør.

Nan Embäck er fra Malmø, men uddannet i Norge. Kunstakademiet Institut for Samtidskunst, University of Bergen.

Og det er ret specielt, hvad Nan former af leret. Intet er finpudset, fortæller hun, og ideerne og tankerne kommer, mens hun bearbejder leret med sine hænder. Hun ved aldrig, hvor hun bevæger sig hen i sine figurer, men det handler alt sammen om mennesker og hvem de er, og om udtrykket kan fortælle deres historie.

Men besøg selv udstillingen af de unge talenters værker i Æblehuset fra ferniseringen den 7. februar

kl. 17-19 og hele vinterferien i uge 7.

Det er spændende, og det er anderledes, det lover vi!