Klik og se annoncen

Af John Hansen

Bevægelse i Folkeskolen - og helst meget mere bevægelse - har været et mantra, lige siden den nye Folkeskolereform blev indført for fem-seks år siden.

Den har været lidt svært at få implementeret og ført ud i praksis i rigtigt mange folkeskoler.

Nymarkskolen i Slagelse - særligt udvalgt og kendt som den lokale skole med bl.a. eliteidrætsklasser - har hele vejen været den lokale skole, som har været længst fremme i idrætsskoene.

På tirsdag...

Og nu har Nymarkskolen også fået givet en særlig uddannelse til alle dens lærere, i hvordan man får integreret bevægelse i også andre fag end netop idræt.

Og i andre sammenhænge mere end 'blot' de mindst 45 minutters daglig bevægelse, der ellers er sigtet og målet.

På tirsdag eftermiddag den 21. januar bliver Nymarkskolen - som den første skole i Danmark - officielt certificeret som Idræts-folkeskole.

'Dermed får man også det nationale blå stempel af både Team Danmark og Dansk Idræts Forbund (DIF),' påpeger Nymarkens stolte viceskoleleder Susanne Meyerholt.

Vemmelev lige i hælene

Endnu en Slagelse kommuneskole nemlig Vemmelev skole følger snart efter som landets anden anden skole - sammen med fem Aalborgskoler og en enkelt fra Randers.

Det er de otte første i hele landet.

Kompetenceløft

Samtlige lærere på Nymarkskolen er nu uddannet til at føre bevægelse ind i undervisningen - og det også i fag som dansk, matematik og fysik.

Alle skolens idrætslærere har gennemgået et særligt kompetenceudviklingsforløb, og alle øvrige medarbejdere har ligeledes gennemført et kompetenceløft med fokus på bevægelse i fagene og den indvirkning det har på læringen. Derfor modtager skole en certificering som idrætsskole af Team Danmark, DIF og VIA University College.

Vore forpligtelser

'Vi er naturligvis rigtig glade for, at vi som den første folkeskole i Danmark får en certificering som idrætsskole af Team Danmark, DIF og VIA University College.

Certificeringen som idrætsskole betyder, at vi forpligter os til at inddrage bevægelsesaktiviteter i hver lektion, som har til formål at fremme læring og trivsel. Nymarkskolen har altid haft en stærk sundhedsprofil. Vi har engagerede og uddannede idrætslærere og gode faciliteter til idrætsaktiviteter.

Certificeringen er derfor med til at bakke op om den gennemgående røde tråd på skolen, som skaber sammenhæng mellem sundhed, bevægelse og læring,' påpeger skoleleder på Nymarkskolen René Nielsen.

Gerlev Idrætshøjskole

Rene var - som vakse læsere vil huske - også med på Gerlev Idrætshøjskole forleden, hvorfra vi rapporterede om den nødvendige fysiske fokus. Midt i en computer- og ipad-tid, der ofte gør ungerne mere fede og slappe end tidligere set.

Det var også her, at MF Stén Knuth, V-idrætsordfører, krævede mere action på bevægelsesområdet nationalt set. Og Lars Hazelton fra Legeparken plæderede for mere leg og fysisk udfoldelse.

Dyrby: Bedre læring!

'Bevægelse og læring er tæt forbundet,' pointerer borgmester John Dyrby.

'En idrætsskole skal derfor både være sjov, sund, udfordrende og lærerig for alle elever. Det har Nymarkskolen skabt ved at fokusere på at udvikle en idrætsskole, som tilgodeser alle elever og med et særligt tilbud til talentudøvere, som gerne vil dyrke sit talent i kombination med sin faglige udvikling.

Jeg glæder mig til at følge Nymarkskolen som en idrætsskole fuld af bevægelse og idrætsmuligheder med plads til alle,' siger borgmester John Dyrby Paulsen, Soc..

MF og idrætsordfører

P4 Sjælland fortalte fra tidligt torsdag morgen om det nye 2020-certifikat til Nymarken bl.a. med en reporter direkte på stedet.

Og vi har tidligere fortalt udførligt om den meget bevidste bevægelses-udvikling på netop Nymarkskolen.

Senest i forbindelse med Skolernes Motionsdag i efteråret, hvor man på den tidligere Møllegårdsskole havde aktivt besøg af MF og fhv. borgmester Stén Knuth. Tidligere flerdobbelt Danmarksmester i taekwondo.

Han er nu idrætsordfører for Venstre på Christiansborg og én af de store bannerførere for, at man nu reelt får bevægelses-ønsket indført i skoletiden.

En aktiv tid...

Man må sige, at Nymarkskolen - den tidligere Møllegårdskole - netop i disse år oplever nogle af sine bedste og mest spændende år.

Skoleleder René Nielsen gør bare det rigtige.

Skolen er blevet ekstra kendt for - allerede fra 2015 under idrætsaktive Stén Knuths borgermesterskab - at være hjemsted for en ny og også bred udvikling.

Flere søger Nymarken

Nu søges Nymarkskolen også af flere og flere elever og forældre i hele Slagelseområdet.

Børn og forældre, der enten vil dyrke eliteidrætten og dens muligheder eller også bare gerne vil have ekstra fokus på idræt og bevægelse.

Det oplevede Stén Knuth - nu som folketingsmedlem og idrætspolitisk ordfører for Venstre - in persona på skolernes motionsdag 2019. Ved indgangen til efterårsferien.

Selv var sportsmanden Knuth her aktiv deltager i både bordtennis og floorball, der blev dyrket på skolen denne ellers meget regnvåde formiddag.