Klik og se annoncen

Af John Hansen

Villum Christensen har magt som næsten ingen anden viceborgmester i kongeriget - og så endda på baggrund af et relativt tyndt antal stemmer.

Kriseramte Liberal Alliance har her en politiker, som har spillet sine kort ganske effektivt. Ligesom Enhedslisten sidder LA jo med det 16. afgørende mandat i byrådet i Slagelse.

Og Villum Christensen har, efter budgetaftalen og inden et stykke extraarbejde i Myanmar for Skatterevisorerne, da også udtrykt stor tilfredshed med årets Slagelsebudget.

Et rødt budget og flertal?

Også selvom Venstres Vincents kalder det 'et rødt budget', og De Radikales Troels Brandt i byrådssalen, som det første, sagde 'Tillykke til Enhedslisten - for at være der, når det gælder!'.

Også selvom flere byer virker til at køre foran Slagelse netop nu. Holbæk udvider nu megacenter og har netop fået en sportsby med svømmehal og det hele. Næstved vil skabe ny havnefront, har bygget en indendørs arena (ved siden af et slidt fodboldstadion), og Carsten Rasmussen og byrådet har netop besluttet hurtigt at bygge en topmoderne ny svømmehal i Østbyen for 165 millioner kroner! Her ligner Slagelses projekt jo nærmest vand ved siden af...

Men viceborgmester Villum Christensen siger til Søndagsavisen, at Slagelse lige nu er en kommune i vækst, og at LA har fået en masse godt med i den nye budgetaftale.

Hvem er den afgørende?

Mange lod nok i vores reportage fra budget-pressemødet (S, SF, EL og LA) mærke til, at Villum omkring Venstres manglende deltagelse direkte sagde: 'De havde en anden dagsorden'. Altså - det var i stor V-interesse at holde sig udenfor. Og trække sig i sidste øjeblik.

Måske har han ret. Selvom Venstre jo siger, at 'netop Villum har stor interesse i at være 16. mandat.'

Grundig budgetproces

Villum: 'I modsætning til andre partier, har vi den opfattelse, at vi har haft en meget lang og på alle måder grundig budgetproces.

Vi noterer os tillige, med en vis undren, at det er de samme, der siger, at der ikke har været tid nok - og at budgetseminarerne var spild af tid. Det er jo her de udfordrede områder er blevet endevendt, for første gang på hele to budgetseminarer,' pointerer Villum.

Villum: Alle vore ønsker

Og han siger videre: 'Vi har fået alle vores ønsker igennem, og så er man vel et skarn, hvis ikke man skriver under.

Udover at skatten blev holdt i ro, er vi på det generelle plan meget glade for, at al kollektiv transport, som udgør over 100 mill kr., er samlet i Erhvervs-og teknikudvalget, så vi kan få gjort op med den alt for dyre og ukoordinerede tomgangskørsel.

Både når det drejer sig om almindelig busdrift, men også når det drejer sig om visiteret kørsel. Her ser vi et enormt spild af offentlige kroner, og glade for et politisk mandat om at tage fat i dette virvar af kørselsordninger,' påpeger Villum.

'Vi er også glade for, at vi nu endeligt kan rulle centraliseringen af ejendomsdriften tilbage, så institutioner igen selv kan råde over deres pedeller og servicemedarbejdere, hvis de ønsker det.

Vi har aldrig kunne forstå, hvorfor man skal oprette en sag, hvis der er en vandhane, der drypper eller en dør hænger. Vi er inderligt imod bureaukrati og går ind for langt mere frihed til institutionslederne og deres medarbejdere.'

Investeringer

På investeringssiden har man til glæde for de erhvervsdrivende fået tilslutning til flere ting, som Villum her remser op: Opsætning af pullerter, renovering af bytorve, 8 millioner. Opsætning af elektroniske pyloner ved indfaldsvejene, 1,6 mill.

Cykelstier (og trafiksikkerhed ), nye 14 mill. Asfaltering af pendlerparkeringspladsen ved banen. Oprettelse af studenterjob for universitet. Hertil kommer opgraderingen af teknik og miljøforvaltningen, så erhvervslivet ikke skal vente mere end nødvendigt...vi er oppe på over 40 lokalplaner årligt, mere end en tredobling. Der er vækst i Slagelse i disse år, og det skal vi kunne honorere,' slutter Villum Christensen.