Klik og se annoncen

Af Mette Juhl

Hjertesag: En gang om året hylder Hjerteforeningen hjertereddere fra hele landet og kårer 'Årets Hjerteredder'. I alt 51 indstillinger har været givet til prisen denne gang, heriblandt en nominering af 22-årige Cecilie Skov Nielsen fra Korsør.

Hun er blevet indstillet til prisen af sin svigermor, Bonnie Fejer Lyster, for sin indsats under ikke bare et, men flere hjertestop, der har ramt Cecilies kæreste, den 28-årige Christian Fejer.

Fredag inden påske deltog parret sammen med involverede fra 31 øvrige redninger i en hyldest arrangeret af Hjerteforeningen i København.

'Det var rigtig positivt for os begge to. At møde andre, få nogle gode snakke. Vi har efterlyst at møde andre i samme situation,' siger Cecilie.

'Det var dejligt at høre folks historier, meget livsbekræftende,' supplerer Christian.

Blå i ansigtet

Parrets historie adskiller sig dog fra mange andres. For mens flere er blevet reddet fra et hjertestop og efterfølgende ret hurtigt er vendt tilbage til livet, har Christians sygdomsforløb været langt og opslidende for det unge par.

Christian får en akut blodprop i hjertet første gang den 19. oktober 2016 på Cecilies fødselsdag. Cecilies ringer 112 og sidder hos ham med en sygeplejerske i telefonen. I ambulancen får han hjertestop to gange og bliver hasteopereret på Rigshospitalet, hvor han får en stent.

Den 26. maj 2017 ryger Christian igen af sted med komplikationer, bliver indlagt på Rigshospitalet, hvor han får to stents og derefter en grenblok. Han bliver udskrevet den 2. juni, men 4. juni får han igen et hjertestop om natten.

Cecilie vågner og ser Christian hænge ud over sengekanten blå i ansigtet. Hun ringer 112, og da han har en indadgående vejrtrækning må hun ikke yde hjertemassage, men har vagtlægen i telefonen, til ambulancefolkene kommer.

Da de ankommer, får Christian hjertestop. Der gives tre stød og førstehjælp. Han kommer på intensiv og bliver lagt i respirator et par dage for at stabilisere ham. Den 13. juni får han en blodprop i lungen og får en ICD indopereret efterfølgende.

'Første gang var jeg meget i panik og meget bange. Det lyder nok mærkeligt, men man lærer at håndtere det,' fortæller Cecilie om at være hjerteredder mere end én gang.

Har manglet støtte i forløbet

I dag er Christian stabil og parret kæmper for at få en hverdag til at fungere igen efter lange sygemeldinger.

'Det har været et sandt mareridt. Vi har nærmest boet på Rigshospitalet og andre sygehuse, som vi har været inde og ude af,' fortæller Cecilie.

Alle udfordringerne har dog også givet livsbekræftende oplevelser. 'Vores sundhedsvæsen performer virkelig, når det gælder,' lyder det fra Cecilie, der har stor ros til den måde det akutte beredskab har håndteret situationen på hver gang.

Hun har derimod meget lidt til overs for den hjælp fra det offentlige de har modtaget efterfølgende, eller rettere mangel på samme.

Forløbet har givet mange frustrationer over ikke at kunne få klare svar på de mange forskellige sygdomssymptomer samtidig med det psykiske i at skulle holde sig selv og sin kære oppe i modgang. For ikke at tale om angsten for et nyt hjertestop.

'Jeg er så skuffet, vi er intet hjælp blevet tilbudt. Reaktionen kommer efterfølgende, så det er jo nu vi virkelig har brug for hjælp.'

Hjerteforeningen har forskellige tilbud, men da de alle foregår i København, og Christians helbred er ikke stærkt nok til at tage derind med jævne mellemrum, har der heller ikke derigennem været hjælp at hente.

Baseret på egne erfaringer, hersker der derfor ingen tvivl hos Cecilie om, hvordan man kan hjælpe andre, der måtte havne i samme situation.

'Et helt klart forløb - at der står nogen klar til at give både pårørende og syge hjælp fra start til slut,' siger Cecilie, der ikke lægger skjul på, at hele oplevelsen har taget psykisk rigtig hårdt på begge parter. De har selv måttet søge professionel hjælp, og finder støtte i hinanden og nogle gode forældre på begge sider.

En dag ad gangen

'Jeg har det efter omstændighederne meget godt,' siger Christian, der stadig kæmper med lav pumpefunktion i hjertet. Derfor bliver han let træt og har brug for meget hvile. Angsten for at lægge sig til at sove med tanken om måske ikke at vågne igen, arbejder han på at håndtere og det går fremad.

'Vi tager en dag ad gangen,' lyder det fra Christian, der fem timer om ugen passer et flexjob, mens Cecilie er vendt tilbage til et praktikforløb. De har begge fået så meget livsmod tilbage, at de nu planlægger at gifte sig.

Om sin hjerteredder, siger Christian: 'Hun betyder meget mere tryghed for mig.'

Christians mor er ikke i tvivl om Cecilies gerning: 'Hun er min hjertehelt og jeg er hende dybt taknemmelig for at redde min søn af flere omgange.'

Hjertestop rammer ca. 4.000

Hvert år rammes ca. 4.000 danskere af hjertestop uden for hospital. Det svarer til næsten 11 om dagen. Af dem overlever i gennemsnit 1.

Blandt nominerede til Årets Hjerteredder' er tre blevet udvalgt til offentlig afstemning om titlen. Deres historier kan læses på www.hjerteforeningen.dk/stemnu, hvor man også kan stemme på sin favorit.

Vinderen hædres under Hjertegalla 2018, der sendes direkte på TV2 Charlie søndag den 22. april.