Klik og se annoncen

Det er efterhånden et faktum, at kunstigt lys gør det sværere at sove. Elektronisk lys fra telefon, tablet eller tv’et simpelthen den gode nattesøvns største fjende. I øjeblikket er det et problem. at rigtig mange mennesker lider af søvnunderskud. Ved at slukke mobilen, når man skal sove kan man komme den dårlige nattesøvn til livs - derudover skal man sikre sig, at sengen mm. er komfortabel så man opnår de bedste rammer for en god nattesøvn. Tag et kig hos en specialist i søvn og se mere på sleepzone.dk. Her er forklaringen på, hvorfor elektrisk lys hæmmer evnen til søvn, hvorfor det forholder sig således, og hvorfor smartphonen er søvnens værste fjende.

For utallige amerikanske studier har nemlig slået fast, at det elektriske lys som primært kommer fra LED skærme, som er det største søvnproblem. Det kan endda gå et spadestik dybere end blot til søvnmangel. Faktisk er der i nogle amerikanske studier videnskabeligt bevis for, at et overforbrug af elektrisk lys kan kædes sammen med blandt andet hjerteproblemer og hjernesygdommen Alzheimers.

Derfor påvirker LED-lys hjernen

Det er primært LED-lyset, som er det største problem for søvnen. De små dioder, som LED-lyset er konstrueret af påvirker cellerne i øjenlåget, så øjnene vender sig til at være vågen. Det er derfor sværere for hjernen at registrere, at man prøver på at sove. For cellerne i øjenlågene er nemlig nervecellernes kanal til at observere om kroppen skal sove eller ej. De bliver forstyrret af elektrisk lys, og man forvirrer derfor hjernens aktivitet. Hvis man absolut ikke kan undvære sin skærm inden man skal sove, kan det derfor anbefales at slå nat tilstand til, på sine elektroniske enheder. På den måde bliver lyset ikke så kraftigt, da det er en anden og mere “sund” form for lys, enheden kanaliserer ud gennem skærmen.

Mange lider af søvnløshed

Der er forskellige tal omkring søvnløshed, som florerer på nettet. Nogle kilder peger på, at det er op imod to ud af ti danskere, der lider af kronisk søvnløshed. En del af denne årsag kan altså skyldes det blå lys, som kommer ud af skærmene på enheder som smartphones og tablets. For hvis man om aftenen sidder foran sin skærm eller måske endda flere skærme, sender det automatisk besked til kroppen om, at det er tid til at vågne. Dermed gør det, det svært for kroppen pludselig at omstille sig til at skulle i seng, når den mentalt var indstillet på at stå op.

Derfor er søvnløshed et alvorligt problem

Kronisk søvnløshed kan på længere sigt føre til langt mere alvorlige sygdomme. Det kan give både mentale og fysiske mén, hvis man ikke kan sove om natten. Både stress, spiseforstyrrelser og hjerteproblemer kan være direkte forårsaget af søvnløshed. Derudover har et enkelt amerikansk studie sågar fundet evidens for at sige, at der er en sammenhæng mellem søvnløshed og den frygtede hjernesygdom Alzheimers. Det er dog endnu uvist, hvor stor en rolle søvnløshed spiller i forhold til Alzheimers, men en ting er sikkert. Nattesøvn kan simpelthen ikke undervurderes i forhold til både det fysiske og mentale helbred.