Klik og se annoncen

Af John Hansen

I dag bringer vi flere glimt og indtryk fra Slagelses store SUK Festival forleden.

Som vi på forhånd har fremhævet, så er her tale om en rigtig vigtig samling og en festival, der virkelig peger ud i fremtiden.

Det er de helt unge, der får ideer og indtryk for fremtiden...

Mellem 14 og 30 år

SUK-festivalen er - år efter år - en god mulighed for alle unge mellem 14 og 30 år for at tale med uddannelsesinstitutioner og virksomheder og høre om, hvad de kan tilbyde.

SUK-festivalen er 100 pct. alkoholfri, og afvikles i â??open space'. Og for det meste endda i herligt, dejligt vejr - som her i torsdags!

Den består primært af stande - dennegang rekordmange omkring de 100 - fra både private virksomheder, universiteter, gymnasier og efterskoler, offentlige arbejdspladser, ungdomsuddannelser, forsvaret, politiet og mange flere.

Masser på plads

Og vi mødte på vores vej et hav af forskellige uddannelser og virksomheder, foreninger og organisationer - og FN's Verdensmål på Torvet.

Fra Den europæiske Filmhøjskole og Høng Gymnasium, Flakkebjerg Efterskole og FGU Syd- og Vestsjælland til Maersk Line, Falck, Landbrugsskolen Sjælland (Høng), Slagelse Talent og Elite, Syddansk Universitet, X-Class, Novo Nordisk og Salling Group...

Musik og info

Der var også en del fed musik og underholdning på festivalen.

Tusinder strømmede fra kl. ca. 09 morgen til den Slagelse Uddannelses- og Karrierefestival, der for første gang løb af stablen i 2010, da flere karriere- og uddannelsesmesser i Slagelse Kommune blev lagt sammen til én årlig uddannelsesfestival.

Årsagen til sammenlægningen var, at Uddannelsesrådet i Slagelse Kommune ønskede at lave noget helt særligt for unge i Slagelse Kommune og samtidigt gøre dét at besøge messerne til en oplevelse ud over det normale.

Det første år SUK-festivalen blev afholdt, foregik det i Slagelsehallerne, og godt 2000 interesserede unge uddannelses- og karriereinteresserede besøgte SUK-festivalen i løbet af dagen.

Nu afholdes SUK på området mellem Slagelse Gymnasium og ZBC - og det med omkring 8000 besøgende fra hele Vestsjælland.

SUK for verdensmålene!

Den store 2019-festival havde ekstraordinært stort fokus på bæredygtig udvikling!

FN har jo lanceret 17 verdensomspændende mål for bæredygtighed, som mange danske unge allerede nu er optaget af arbejdet omkring igennem deres uddannelser.

Både folkeskoler og ungdomsuddannelser arbejder også intensivt med temaerne.

Årets EGU pris

Fra begyndelsen af i torsdags overværede vi også en prisoverrækkelse - der foregik oppe på liften, som vi andetsteds har omtalt og illustreret.

Og Årets EGU-pris (erhvervsgrunduddannelse) gik til Cater Grønt A/S v. Carsten Jensen.

'Cater Grønt fik prisen for deres velvillighed til at modtage vores elever fra produktionshøjskolen (nu FGU), for den gode konstruktive feedback eleverne får og fordi de går et ekstra skridt for at få en praktik til at fungere,' fortæller FGU-direktør Gert Møller til Søndagsavisen.

'De bruger også tid på opstart, oplæring samt evaluering - og de ansætter ydermere eleverne ordinært, når forløbene har været tilfredsstillende for begge parter,' glæder Møller sig.

Tæt samarbejde

I Slagelse Kommune er man særdeles glade for de erhvervsvirksomheder, som tager lærlinge og EGU elever.

Her er det, at man sammen kan løse udfordringerne med at skaffe flere unge i arbejde og uddannelse.

Borgmester John Dyrby Paulsen uddelte prisen til Carsten Jensen fra Cater Grønt, mens de stod højt oppe i liften og kiggede ned over de mange fremmødte mennesker.

Ifølge Gert Møller fortsætter EGU i den nye FGU uddannelse under lidt andre former, men man fastholder at eleverne skal 2/3 af tiden i praktik i en virksomhed.