Klik og se annoncen

Af John Hansen

I et to timer langt, spændende foredrag om sit eget liv - primært på scenen og på tv, men til dels også fra privaten og barndommen - fortalte en af vore største komikere og skuespillere, Ulf Pilgaard, i forrige successæson i Vestsjællands Teaterkreds om mangt og meget.

Ulf kom rigtigt langt rundt.

Og en hel del nåede også at blive ganske personligt. Og med en tåre i øjenkrogen.

Fra denne store, fremragende revykunstner og skuespiller, der snart 'synger på sidste vers'. Forståeligt at han selv ønsker, hvornår han vil stoppe på scenen...

400 plus 400

Foredraget holdt han foran ca. 400 koncentrerede publikummer på Slagelse Teater i Herrestræde.

Nøjagtigt som han lidt tidligere havde gjort det foran 400 formiddagsfriske i LOF Slagelse (den berømte mandags-foredragsrække, se også Uge Nyt i denne uge).

Sådan var livet

Under alle omstændigheder fik vi alle på tilskuerpladserne - godt tilbagelænede - et utroligt fint indblik i den forunderlige udvikling indenfor revy, teater, komik, satire og tv-shows gennem de seneste flere årtier.

Ulf er jo nogenlunde på alder med dronningen - som han jo bl.a. har parodieret og danset fin lancier med i Riddersalen - født i besættelsesåret 1940 ovre i det jyske.

Fra Skive rykkede præstefaderen og familien dog snart til en helt anden del af landet - nemlig Vesterbro i København.

Og det var med to-værelses lejlighed uden varmt vand. Og - som Ulf fortalte - mange mange familier havde heller ikke eget lokum.

'Der kunne være koldt. Var mange børn i familierne - man sov i køjesenge. Tre oven på hinanden. Tænk, det er faktisk ikke så mange år siden,' mindede han os om.

Teologi og studenterscene

Ulf Pilgaard gennemgik - med alvor, humor og interessante detaljer - sin opvækst på Vesterbro.

Og senere i Aarhus, hvortil familien brat flyttede, da han var 16 år.

Som 21-årig tog Ulf alene tilbage til hovedstaden, hvor han en årrække studerede teologi - og frekventerede Studenterscenen.

Senere blev han prøvet af andre steder, og ganske afgørende hentet til Cirkusrevyen af fantastiske Preben Kaas.

Sørgeligt med Birger...

Ulf berettede om de mange stunder - mest gode og sjove - med store kunstnere og personligheder som Dirch Passer, Jørgen Ryg og Preben Kaas, Claus Ryeskjær, Buster Larsen, Lisbeth Dahl med flere.

Mange af dem var noget ældre end Ulf selv, nogle man kunne lære rigtigt meget af.

Engang fik han også chancen med en jævnaldrende, nemlig Birger Jensen.

Hash forherliges...

Men ligesom Ulf undervejs har set nogle gå for meget til flasken, så oplevede han at partneren Birger røg på hashen - og meget hurtigt også andre stoffer.

'Det ødelagde ham helt. Og det gik hurtigt,' fortalte Ulf.

'Jeg ved jo, at I også her ved Slagelse (Dianalund, red.) netop har haft en 16-årig dreng, der døde af disse stoffer. Og jeg siger, at alt for mange forherliger f.eks. hash. Den er helt gal. Stop det. Jeg må sige, at jeg er så meget imod den holdning - ja, det vil jeg gerne sige ved denne lejlighed,' påpegede Ulf Pilgaard.

Og selvironien...

Ulf Pilgaard berettede naturligvis også om alt det sjove og grinagtige i livet. På og udenfor scenen.

Og en af hans klare pointer var: Uden selvironi går det ikke!

At kunne grine, også af sig selv. At besidde en god portion selvironi - 'det er bare så vigtigt her i livet,' fastslog Ulf Pilgaard med syvtommersøm i sit interessante foredrag fuld af livsvisdom og anekdoter.